În lume

articolul anterior articolul urmator

Justiţia braziliană a interzis raziile în favelele din Rio, după moartea unui adolescent de culoare

2
6 Jun 2020 14:08:27
Autor: News.ro
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Curtea Supremă din Brazilia a decis interzicerea descinderilor în forţă ale poliţiştilor în favelele din Rio de Janeiro pe perioada pandemiei de coronavirus, după critici cu privire la razii, informează presa internaţională.

În perioada crizei sanitare, operaţiunile poliţiei în zonele sărace ale oraşului pot avea loc doar în cazuri “absolut excepţionale” şi cu o autorizaţie obţinută în prealabil de la procuror, a precizat judecătorul Edson Fachin.
 
“Incidente recente au făcut să fie mai îngrijorătoare operaţiunile armate ale autorităţilor în comunităţile din Rio de Janeori. Pandemia îi oblige pe oameni să petreacă acasă cea mai mare a timpului, ceea ce face ca riscurile să fie mai mari”,se menţionează într-un comunicat al Curţii Supreme.
 
Judecătorul Fachin a menţionat cazul unui adolescent de culoare în vârstă de 14 ani, Joao Pedro Mattos Pinto, ucis în casa sa la 18 mai, în timpul unei operaţiuni a poliţiei federale cu agenţi de elită, în suburbia Sao Goncalo a oraşului Rio. Poliţiştii, care urmăreau suspecţi, au tras focuri de armă şi au aruncat grenade în casa în care adolescentul se juca împreună cu verii săi. În ziduri, ferestre şi electrocasnice s-au găsit peste 70 de urme de gloanţe. Poliţiştii l-au dus cu elicopterul pe Joao Pedro la spital, în încercarea de a-l salva, însă fără să anunţe familia băiatului, care i-a găsit cadavrul 17 ore mai târziu, la morgă.
 
“Nimic nu poate justifica faptul că un copil de 14 ani a fost ţinta a peste 70 de gloanţe”, a precizat judecătorul.
 
În ciuda pandemiei, acest incident şi altele similare au declanşat proteste în favele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

un motan intransigent
6.06.2020, 21:13:13

Adevarul e ca orice cetate a avut bariere. Nu oricine avea dreptul de a trai intre zidurile cetatii. In cetate domnea ordinea citadina iar dincolo de bariere...Dumnezeu cu mila. Si de ce n-ar fi tot asa si pe mai departe? Metropola trebuie sa traiasca din vlaga periferiei si sa aiba grija ca periferia sa nu o inece.

stop propaganda
7.06.2020, 18:28:53

Curtea Suprema trebuie epurata. E un fel de ccr de la noi. Se ascund in spatele unui titlu, dar sunt degeaba oricum.