În lume

articolul anterior articolul urmator

Justiţia britanică îl acuză pe emirul Dubaiului că şi-a intimidat o soţie şi a ordonat răpirea a două dintre fiicele sale

8
6 Mar 2020 12:38:36
Autor: Ion Gaidau
Prinţesa Haya, alături de fostul ei soţ, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum FOTO EPA-EFE
Prinţesa Haya, alături de fostul ei soţ, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum FOTO EPA-EFE

Un judecător din Londra a statuat joi într-un caz stânjenitor pentru Emiratele Arabe Unite, cu emirul Dubaiului în rolul acuzatului.

Emirul Dubaiului, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, a ordonat răpirea a două dintre fiicele sale şi a intimidat-o pe una dintre soţiile sale, prinţesa Haya a Iordaniei, determinând-o astfel să fugă în Marea Britanie, a anunţat joi un judecător din Londra, potrivit AFP, preluat de „Le Parisien“.

Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, în vârstă de 70 de ani, este şi şeful Guvernului din Emiratele Arabe Unite. Prinţesa Haya a Iordaniei, în vârstă de 45 de ani, este cea de-a şasea soţie a sa. Cei doi s-au căsătorit în 2004 şi au împreună doi copii: o fată de 12 ani şi un băiat de 8 ani.

Separarea lor a făcut senzaţie pe plan internaţional în vara anului trecut, când prinţesa a reuşit să fugă la Londra împreună cu fiicele sale. O evadare care a scos la lumină secvenţe demne de film de acţiune, cu tentative de fugă cu barca, răpiri cu elicopterul, prinţese drogate şi ţinute închise.

Prinţesa Haya a deschis o procedură judiciară inedită împotriva soţului ei, de care, potrivit spuselor sale, ar fi divorţat în secret la începutul anului trecut. Ea a cerut judecătorului responsabil de chestiuni familiale la Înalta Curte de Justiţie din Londra să-i ofere protecţie în cazul unei căsătorii forţate. Prinţesa a mai solicitat şi custodia copiilor. La rândul său, şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum a cerut întoarcerea copiilor săi în Emiratele Arabe Unite.

Judecătorul londonez a decis însă că emirul „a acţionat, începând de la sfârşitul lui 2018, într-o manieră ce a vizat intimidarea şi înfricoşarea prinţesei Haya“, relevă AFP.

Pe de altă parte, prinţesa Haya a cerut justiţiei britanice să se pronunţe şi în situaţia altor două fete, Shamsa şi Latifa, pe care emirul din Dubai le are cu o altă soţie.

Potrivit judecătorului, şeicul „a ordonat şi orchestrat“ răpirea fiicelor sale Shamsa şi Latifa.

În martie 2018, Latifa al-Maktoum, în vârstă de 32 de ani, anunţat într-un filmuleţ difuzat pe YouTube că voia să fugă din ţara sa.

În pragul lacrimilor, prinţesa spunea că a fost torturată şi încarcerată timp de trei ani de tatăl ei, după o primă tentativă de fugă realizată în perioada adolescenţei sale, în 2002. În acelaşi mesaj video, ea şi-a criticat tatăl, acuzându-l că „se gândeşte doar la imaginea lui“ şi că a „a distrus vieţile multor persoane“.

„Am făcut această înregistrare video în cazul în care încercarea mea va eşua“, a explicat ea. Demnă de un thriller şi începută pe 24 februarie 2018, noua sa tentativă de evadare a eşuat într-o manieră spectaculoasă în nici două luni, notează AFP.

Guvernul din Dubai a reacţionat în acest caz cu un anunţ că prinţesa Latifa a fost „readusă“ în sânul familiei sale şi că se simte „bine“.

Shamsa, născută în 1981, a încercat la rândul ei să fugă pe când avea 18 ani şi se afla într-o vacanţă în Anglia. Potrivit Latifei, sora ei a fost găsită după două luni. Odată găsită, a fost drogată, adusă în Dubai cu un avion privat şi închisă. 

Într-un comunicat, emirul Dubaiului a denunţat o hotărâre „care, inevitabil, relatează doar o versiune a situaţiei“ şi „nu îi protejează pe copii de atenţia mass-media“. El a solicitat presei să respecte viaţa privată a familiei sale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
6.03.2020, 13:23:53

Daca le dai jos hainele Gucci si aurul de la gat, raman aceiasi din secolul IX. Nici o diferenta!

+4 (4 voturi)
anti/propagandişti
6.03.2020, 14:52:14

Cu toate bogatiile si palatele lor,acesti șeici,emiri,regi,printi,ramân tot niste primitivi!

+1 (3 voturi)
Sorin Barbul
6.03.2020, 14:56:26

Corect plus ca au cea mai tribalã si spurcatã religie din lume .

+2 (2 voturi)
Gornic
6.03.2020, 15:05:52

Daca dai la o parte Brexit englezii raman aceeasi imperialisti colonialisti criminali planetari . Cine va dat drept sa judecati voi din Anglia ce fac restul tarilor libere si democrate ?

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
6.03.2020, 15:12:07

ai dreptate englezii si americanii criminalii colonişti ai lumii Tot ce au jefuit au cârat în Anglia din cauza aia sau îmbogâțit nu prin muncâ .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările