Kiribati, paradisul insular ameninţat cu dispariţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiribati, paradisul care dispare sub ape

Kiribati, insulă din zona tropicală a Oceanului Pacific, este ameninţată cu dispariţia până la sfârşitul acestui secol. Potrivit experţilor, încălzirea globală care antrenează topirea accelerată a gheţarilor, creşterea nivelului oceanului şi furtuni neobişnuit de violente, poate aduce apocalipsa asupra ţării, iar locuitorii insulei ar putea deveni primii refugiaţi din lume care îşi părăsesc casele din alte motive decât foamea sau războiul.

Stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Kiribati este o republică ce cuprinde 33 de insule răspândite în mijlocul Pacificului, însă doar una dintre insule este locuită, fiind casă pentru 103.000 oameni. Timp de milenii, locuitorii acestei insule au trăit izolaţi, înconjuraţi doar de apele care le ofereau peşte din plin, iar pe uscat printre palmieri cu nuci de cocos, rezervoare de apă dulce.

Lumea exterioară a ştiut foarte puţine detalii despre viaţa acestor băştinaşi, până când au început să fie invadaţi de cotropitori, iar ulterior au intrat sub influenţa Marii Britanii, ca stat suveran. De mai bine de trei decenii Kiribati este o ţară independentă, însă existenţa ei nu mai este ameninţată de o putere internaţională, ci de puterea naturii, modificată sub influenţa oamenilor.

Dacă studiile cercetătorilor sunt corecte, Kiribati va fi înghiţită de ape în câteva zeci de ani, din cauza nivelului oceanului care se măreşte pe măsură ce creşte şi temperatura. În ultima perioadă, s-au topit cantităţi enorme de gheaţă, iar specialiştii avertizează că oceanele absorb căldura de 15 ori mai repede decât în urmă cu 10.000 de ani.

Jurnalistul Jeffrey Goldberg a întocmit un reportaj pe baza experienţei lui pe insulă, articol redat pe site-ul „BusinessWeek”. Potrivit americanului, autorităţile de pe mica insulă sunt conştiente de gravitatea situaţiei, dar posibilităţile de a lupta împotriva fenomenului sunt extrem de limitate. Recent, guvernul din capitala Tarawa de Sud a cumpărat 6.000 de acri de pământ în ţara vecină Fiji, pentru 6,9 milioane de dolari. Scopul? Mutarea întregii populaţii în cazul unei tragedii. Însă Fiji nu a arătat niciun interes în a ajuta la integrarea populaţiei din Kiribati şi nicio altă ţară din lume nu s-a oferit să ajute la organizarea unui plan de salvare.

Suntem un popor foarte vulnerabil”, a spus Anote Tong, preşedintele ţării din mijlocul Pacificului, instruit la colegiul London School of Economics, considerat unul dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume. Este, probabil, cel mai cunoscut dintre preşedinţii ţărilor insulare din regiune datorită declaraţiilor sale dure, potrivit cărora „naţiunile industrializate” îi „ucid ţara”.

Este suficient un singur val”, a spus unul dintre localnici. Tot el a povestit că în timpul scurtei vizite pe care secretarul ONU Ban Ki Moon a făcut-o pe insulă, în urmă cu doi ani, în camera sa de hotel a avut cu el o vestă de salvare, în cazul în care valurile s-ar fi ridicat periculos de mult.

Guvernul Statelor Unite a întocmit pe cont propriu studii care au demonstrat că nivelul oceanelor se măreşte cu trei milimetri pe an, de 20 de ani încoace. Deşi nu pare mult, locuitorii de pe insulă văd cum bucăţi de plajă şi lagune sunt înghiţite de ocean, iar rezervele de apă dulce sunt tot mai puţine.

Jurnalistul atrage atenţia că viitorul Republicii Kiribati ar trebui să fie o preocupare globală şi o lecţie importantă despre dezastrele provocate de încălzirea globală, fenomen accentuat de poluarea oamenilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite