În lume

articolul anterior articolul urmator

Kurzii anunţă că s-au retras din zona de securitate dorită de Erdogan

11
22 Oct 2019 19:55:04
Autor: Ion Gaidau
Militari americani şi luptători kurzi în Siria FOTO EPA-EFE
Militari americani şi luptători kurzi în Siria FOTO EPA-EFE

Luptătorii kurzi din nordul Siriei au transmis marţi administraţiei Trump faptul că s-au retras complet din „zona de securitate“ dorită de Ankara. Vestea vine cu câteva ore înaintea expirării unui armistiţiu negociat de Statele Unite cu Turcia.

Comandantul coaliţiei arabo-kurde Forţele Democratice Siriene (FDS) Mazloum Abdi i-a trimis vicepreşedintelui american Mike Pence o scrisoare în care îl anunţă că a retras la 32 de kilometri de graniţa turco-siriană „toate forţele (kurde) YPG“, principala componentă a FDS şi principala ţintă a lui Erdogan în Siria, relatează AFP.

În urma anunţării retragerii militare americane din nord-estul Siriei, Ankara a lansat, la 9 octombrie, o ofensivă împotriva YPG, aliata Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic (SI). Turcia, care reclamă o „zonă de securitate“ la frontiera sa, cataloghează YPG drept o grupare teroristă, întrucât întreţine legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ankara şi-a suspendat joi seara ofensiva, în urma unui armistiţiu fragil negociat de administraţia Trump, însă această pauză expiră marţi la ora 19.00 GMT (22.00 ora României), iar puterea turcă se declară pregătită să atace, dacă YPG nu se retrage din zonă, relatează AFP.

„Dacă  promisiunile făcute de americani nu sunt respectate, operaţiunea va fi reluată cu o hotărâre şi mai mare“, a ameninţat Erdogan înainte de apleca marţi la Soci pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Până acum, Erdogan cerea o „zonă de securitate“ cu o lungime de 444 de kilometri de-a lungul frontierei turco-siriene, însă după intrarea trupelor Damascului în nord-estul Siriei, Ankara a fost nevoită să-şi revizuiască ambiţiile, pentru a evita o confruntare armată directă.

Iniţial, „zona de securitate“ ar urma să se întindă de la Tell Abyad, cucerit de Ankara la începutul ofensivei, la Ras al-Ain, din care ultimii combatanţi YPG s-au retras duminică. Este vorba de o lungime de 120 de kilometri. Pentru a creşte această zonă, Erdogan are nevoie de o înţelegere cu Putin.

„Vom avea oportunitatea să discutăm despre (retragerea, n. red.) YPG din zonele în care se află regimul“, a declarat preşedintele turc.

Vladimir Putin (dreapta) primindu-l pe Recep Tayyip Erdogan la Soci FOTO EPA-EFE

Ajuns la Soci, Erdogan a declarat că speră la „oportunitatea unei păci mai solide“.

„Situaţia în regiune este foarte gravă“, i-a răspuns Putin, îndemnând la „găsirea unei soluţii inclusiv la cele mai dificile probleme“.

În afară de ambiţia de a îndepărta forţele kurde de la frontiera sa, preşedintele turc vrea totodată să reinstaleze în Siria „aproape două milioane“ de refugiaţi. Turcia găzduieşte în prezent 3,6 milioane de refugiaţi sirieni.

După ce i-a lăsat pe kurzi expuşi în faţa ofensivei turce, administraţia Trump a promis că-i va ajuta să facă bani din extragerea petrolului şi a ameninţat cu o intervenţie militară împotriva Turciei, situaţie nemaiîntâlnită între doi parteneri NATO.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

NAMALAS
22.10.2019, 20:25:11

Ce v-am spus ruserlocilor ametiti de lipsa vodcii, planul americanilor functioneaza perfect. Acum ciumele ruserloce, otomanii, iranieini, se vor bate pe vodca ramasa...hehehehe...iar kurzii vor face misto de ei in continuare....hehehee FREE KURDISTAN!!

+6 (10 voturi)
Ion Capsuna
22.10.2019, 20:58:33

Salamule, Ce fac turcii se cheama epurare etnica! Niste scursuri! Si stai domol, ca jocurile nu sunt inca facute!

+1 (7 voturi)
Hoher Herman
22.10.2019, 21:13:45

Pai nu zbierati voi ieri ca kurzii (sic) arunca cu legume stricate in convoaiele americane? Cred ca voi erati legumele alea.

-1 (5 voturi)
Index 4.2
22.10.2019, 21:17:32

Tu la ce film te uiti hohere ? pai chiar au aruncat kurzii cu legume stricate in convoaiele americane! ai grija ca ai simptomul realitatii paralele emanat de Guzganul rozaliu din 2016 incoace! Tu traiesti in realitatea ta virtuala intretinuta de fucs neus!

+1 (1 vot)
SEBI GOICEA
22.10.2019, 21:44:53

hehehehe...ce misto faca americanii cu parteneri lor kurzi, de ciumele ruserloce si creatia lor ISIS..i-au lasat sa muste momeala si banditi mafioti au cazut in ea, ce o veti lua pe cocoasa ciumelor ruserloce, ciumelelor otomane si ciumelor iranienie..in curand assad va cere sprijinul americii.....heheeeeeeeee

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (11)