Lecţia unui mic stat asiatic în pandemie: impune noi restricţii, deşi are 83% din populaţie vaccinată. Ce stă în spatele acestei decizii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Singapore a fost a fost considerat una din poveştile de succes în gestionarea pandemiei, încă la începutul acesteia. Şi-a închis frontierele, a testat masiv, a urmărit agresiv cazurile confirmate şi a fost una dintre primele ţări din Asia care a comandat vaccinuri. Anunţase relaxări la 80% rată vaccinală, însă, ajuns la 83%, statul asiatic a impus noi restricţii, relatează The New York Times. De ce se întâmplă asta?

De la vârful puterii politice s-a anunţat că o rată de vaccinare de 80% va fi criteriul unei redeschideri treptate. Singapore şi-a inoculat pe deplin 83% din populaţie, dar în loc să se deschidă, face acum contrariul. În septembrie, numărul de cazuri se dubla la fiecare 8-10 zile, iar guvernul a reimpus restricţii asupra adunărilor publice.

Cozi lungi au început să se formeze la secţiile de urgenţă din mai multe spitale. Oamenilor li s-a spus iarăşi că ar trebui să lucreze de acasă. Statele Unite şi-au notificat cetăţenii că ar trebui să reconsidere călătoriile în Singapore.  

Vaccinurile au funcţionat pentru a menţine cea mai mare parte a populaţiei în afara spitalului, 98,4% din cazuri fiind cu simptome uşoare sau asimptomatice. Decesele s-au produs mai ales la vârstnici, de obicei cu comorbidităţi, şi reprezintă 0,2% din totalul cazurilor în ultimele 28 de zile.

Dar vaccinurile nu pot proteja împotriva infecţiei, mai ales atunci când sunt cu varianta Delta, a spus Lawrence Wong. „În Singapore, credem că nu ne putem baza doar pe vaccinuri în timpul acestei faze intermediare”, a spus el. „Şi de aceea, nu planificăm să redeschidem într-o manieră intempestivă în care să declarăm libertatea”.

Ţara urmează să-şi revizuiască restricţiile luni, la două săptămâni după ce au fost puse în aplicare şi să facă ajustări în funcţie de situaţia din comunitate.

Wong a subliniat că Singapore încă este pe un drum spre a convieţui cu noul coronavirus şi recunoaşte că orice formă de restricţionare, oricât de mică, va fi întâmpinată de furie şi frustrare, deoarece oamenii sunt nerăbdători să meargă mai departe. „Dar trebuie să ne adaptăm în funcţie de realităţi, în funcţie de situaţia cu care ne confruntăm”, a spus el. Luna trecută, oficialii s-au grăbit să înfiinţeze facilităţi de tratament comunitar dotate cu rezervoare de oxigen şi le-au cerut celor cu simptome uşoare sau fără simptome să se trateze acasă. Mulţi locuitori au spus că sunt confuzi cu privire la ce să facă şi că guvernul pare nepregătit.

 Pentru mulţi, schimbările repetate ale restricţiilor au produs efecte dramatice. Numărul sinuciderilor în 2020, în Singapore, a fost la cel mai ridicat nivel din 2012, o tendinţă pe care unii experţi în sănătate mintală au atribuit-o pandemiei, iar oamenii au solicitat guvernului să ia în considerare problemele legate de sănătatea mintală cauzate de restricţii. „Este nesustenabil din punct de vedere economic, sociologic, emoţional şi mintal”, a spus Devadas Krishnadas, director executiv la Future-Moves, grup de consultanţă din Singapore. El a declarat că decizia de a reintroduce restricţiile după atingerea unei rate de vaccinare atât de ridicate a făcut ca ţara să devină o ciudăţenie la nivel global. „Şi, mai important, mută Singapore la 180 de grade în sens opus faţă de direcţia către care se îndreaptă restul lumii”, a spus el. „Asta ne aduce la întrebarea strategică unde va ajunge Singapore, dacă nu renunţăm la ceea ce numesc roata de hamster cu deschidere şi închidere.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite