Liban. FBI se implică în ancheta privind exploziile din Beirut. Parlamentul aprobă starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 160 de oameni au murit ]n urma expoziilor din Beirut
Peste 160 de oameni au murit ]n urma expoziilor din Beirut

FBI-ul se va alătura anchetatorilor libanezi şi din alte ţări în investigaţia care încearcă să determine cauzele exploziei ce a devastat portul Beirut şi o parte a acestui oraş, a anunţat joi numărul doi al diplomaţiei americane, David Hale, aflat în vizită în capitala libaneză, transmite AFP.

El a făcut acest anunţ în timp ce vizita cartierul Gemmayze, sever afectat de suflul exploziei care a provocat cel puţin 171 de morţi şi peste 6.500 de răniţi, cartier vizitat săptămâna trecută şi de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Autorităţile libaneze investighează explozia survenită pe 4 august în portul Beirut, unde erau stocate de mai mulţi ani în condiţii necorespunzătoare circa 2.700 de tone de azotat de amoniu, dar preşedintele libanez Michel Aoun a refuzat o anchetă internaţională. Nu se cunoaşte deocamdată cauza exploziei.

Pe de altă parte, trimisul Washingtonului, care vineri are întâlniri cu responsabili libanezi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, a mai declarat că SUA sprijină formarea unui guvern libanez ''care să răspundă voinţei poporului său şi să se angajeze cu adevărat pentru reforme'', după demisia executivului condus de Hassan Diab.

Populaţia libaneză face responsabilă pentru această explozie întreaga clasă politică, pe care o acuză de corupţie şi incompetenţă. 

Parlamentul libanez a aprobat joi starea de urgenţă la Beirut, după exploziile devastatoare din 4 august, soldate cu 171 de morţi şi peste 6.500 de răniţi, informează AFP.

La o săptămână de la catastrofă, la Beirut continuă să sosească oficiali străini. Joi a sosit în capitala Libanului şefa ministerului francez al apărării, Florence Parly, şi urma să ajungă subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, David Hale. Parly va aştepta sosirea navei franceze portelicopter Le Tonnerre, care va aduce joi noaptea ajutoare alimentare şi materiale de construcţii.

 Confruntat cu furia străzii, guvernul condus de premierul Hassan Diab a demisionat luni. Cabinetul se formase în ianuarie sub controlul unei singure tabere politice, formată din gruparea şiită Hezbollah şi aliaţii acesteia. Berri a cerut joi alcătuirea cât mai rapidă a unui nou guvern.

AFP afirmă că potrivit unor ''surse occidentale bine informate'' comunitatea internaţională speră că va ajunge la putere o echipă independentă, aprobată de populaţie, cu participarea unor partide politice care să asigure funcţionarea noului executiv. Primele reacţii din partea principalilor actori politici nu sunt însă încurajatoare, apreciază sursele agenţiei, care se aşteaptă la un blocaj, deoarece politicienii consideră că presiunea străzii nu este foarte puternică.

Mulţi dintre libanezii revoltaţi cer schimbarea întregului regim şi demisia preşedintelui Michel Aoun, în vârstă de 85 de ani, a lui Berri, a deputaţilor şi a altor lideri aflaţi în funcţie de zeci de ani. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite