Libia, împărţită între Putin şi Erdogan?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul din Libia a atras numeroase forţe regionale
Conflictul din Libia a atras numeroase forţe regionale

Libia riscă să devină un nou teren de înfruntare regională dar şi internaţională după modelul nefast sirian. Numeroase avertismente sunt formulate în acest sens, iar administraţia americană semnalează sprijinul tot mai consistent furnizat de ruşi mareşalului Haftar, în timp ce Turcia sprijiniă guvernul de la Tripoli.

Există riscul ca Libia să fie împărţită în două zone de influenţă, una turcă şi una rusă, scrie cotidianul Le Monde. Vladimir Putin, după succesul înregistrat în Siria, intervine acum în Libia unde, trebuie spus acest lucru, occidentalii au preferat să nu se amestece direct pe teren. Mareşalul Haftar se poate baza acum, în încercarea sa de a lua sub control capitala libiană, pe avioane ruseşti pilotate de mercenari ruşi. Guvernul de la Tripoli, recunoscut pe plan internaţional, beneficiază însă de un masiv sprijin din partea Turcilor, care recent au recurs la drone performante pentru a stopa înaintarea lui Haftar.

Le Monde consideră că regiunea cunoscută sub numele de Cirenaica ar putea deveni una controlată de ruşi iar regiunea Tripolitania una controlată de turci. Iar întreaga Libie ar intra astfel sub un fel de suzeranitate turco-rusă.  

Publicaţia franceză reaminteşte în context că mareşalul disident Khalifa Haftar este sprijinit şi de Arabia Saudită, de Emiratele arabe unite, de Egipt, iar într-o formă mai voalată şi de Franţa.

S-ar părea că Putin a înţeles că îşi poate plasa pionii, cu cheltuieli minime, în regiuni unde americanii nu vor să se angajeze din principiu iar europenii din lipsă de mijloace şi de teama asumării unor riscuri de eternizare în conflict. Kremlinul acţionează în Libia, printre altele, prin intermediul agenţiei de mercenari Wagner, dar în acelaşi timp se consultă cu Ankara. Pe 18 mai Putin şi Erdogan au avut o conversaţie telefonică. Toată lumea spune că nu există soluţie militară la conflictul libian, ceea ce nu-i împiedică pe protagoniştii conflictului să se înarmeze în continuare masiv. 

Statele Unite afirmă că Moscova a trimis avioane militare în Libia pentru a oferi suport pentru mercenarii ruşi care îl sprijină pe liderul militar Khalifa Haftar în incursiunea împotriva guvernului recunoscut internaţional al statului nord-african.

Avioanele militare ruseşti au zburat în Libia prin Siria, unde au fost repictate pentru a ascunde identitatea, afirmă Comandamentul American din Africa într-un comunicat din 26 mai.

„De prea mult timp, Rusia a negat în întregime implicarea în războiul din Libia. Nu mai este nicio negare de acum. Am urmărit cum Rusia a trimis avioane de luptă de generaţia a patra în Libia - la fiecare pas al drumului", a afirmat generalul american Stephen Townsend , comandatul AFRICOM.

AFRICOM mai arată că avioanele au ajuns în Libia recent, dar nu precizează care este numărul lor.

Grupul Vagner, un contractat militar privat consider un apropiat al Kremlinului, îl ajută cu comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Naţional (GNA). Un raport al ONU de la începutul lunii estimează numărul mercenarilor ruşi între 800 şi 1.200.

Moscova neagă că statul rus ar fi responsabilă pentru aceste deplasări de trupe. Nu a exista niciun comentariu imediat al Ministerului Apărării din Rusia privind ultimele acuzaţii ale Statelor Unite.

Dar Andrei Krasov, şef adjunct al Comitetului Apărării din camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat), a respins afirmaţia americanilor drept o „dezinformare", potrivit agenţiei ruse Interfax.

Statele Unite au prezentat 15 imagini cu ceea ce afirmă că sunt avioanele ruseşti din Libia.

Generalul Townsend precizează că nici forţele loiale lui Haftar şi niciun Grupul Vagner nu au capacitatea de a opera sau finanţa avioanele fără sprijinul guvernului rus.

„Rusia încearcă clar să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a afirmat oficialul american.

Într-o discuţie telefonică din 26 mai cu liderul Parlamentului Aguila Saleh, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a afirmat că „există necesitatea unui dialog constructiv care să implice toate forţele politice din Libia" şi „un armistiţiu imediat", potrivit MAE rus.

Haftar şi GNA au purtat mai multe runde de discuţii pentru pace în Franţa, Italia, Rusia sau Germania, dar au eşuat în a ajunge la un acord pentru a încheia luptele.

Generalul Jeff Harrigian de la Forţele Aeriene Americane a afirmat că dacă Rusia ocupă baze de pe coasta Libiei ar putea deplasa capabilităţi permanente pentru a opri accesul în zonă.

„Dacă aceea zi va veni, va crea probleme serioase de securitate pentru flancul sudic al Europei", a afirmat Jeff Harrigian.

Statele Unite au revenit, joi, asupra acuzaţiei că Rusia se implică în războiul civil din Libia prin trimiterea de avioane de luptă. Armata americană a prezentat mai multe detalii despre avioanele ruseşti, modele MiG-29 sau Su-24, care au fost trimise în Libia în ciuda afirmaţilor insistente ale oficialilor ruşi care neagă orice prezenţă rusească prin personal sau capabilitate militară în conflictul din statul nord-african.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) arată că avioanele de luptă cu semnele Forţelor Aeriene ale Armatei Ruse „au părăsit Rusia pe parcursul mai multor zile din mai". Ele au fost duse, precizează oficialii americani, în baza militară rusească Hmeimim din Siria unde „au fost revopsite pentru a ascunde semnale naţionale".

Într-un alt mesaj, AFRICOM transmite că aeronavele au fost conduse de „personal militar rusesc" şi au fost escortate în Libia de „luptători ruşi" din Siria.

Statele Unite afirmă că avioanele trimise au rolul de a îl sprijini pe comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Naţional (GNA).

Grupul Vagner, un contractor militar privat considerat a fi un apropiat al Kremlinului, îl ajută pe comandatul militar Khalifa Haftar în luptele cu Guvernul Acordului Naţional (GNA). Un raport al ONU de la începutul lunii estimează numărul mercenarilor ruşi între 800 şi 1.200.

Bogat în petrol, statul african este răvăşit de un război civil de când o revoltă populară sprijinită de NATO l-a înlăturat de la putere şi l-a ucis pe dictatorul militar Muammar Qaddafi în 2011.

Haftar, care controlează partea estică a ţării, doreşte acum să cucerească capitala Tripoli, unde forţele sale se confruntă cu cele ale GNA.

Conflictul a atras numeroase forţe regionale. Rusia, Franţa, Egiptul, Iordania şi Emiratele Arabe Unite sprijină forţele loiale liderului militar Khalifa Haftar, în timp ce Turcia, care a şi trimis trupe, drone şi mercenari sirieni în Libia sprijină guvernul din Tripoli, la fel ca şi Qatarul sau Italia.

Haftar şi GNA au purtat mai multe runde de discuţii pentru pace în Franţa, Italia, Rusia sau Germania, dar au eşuat în a ajunge la un acord pentru a încheia luptele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite