Liderii G7 s-au reunit în Japonia. Creşterea mondială, terorismul şi criza migraţiei vor domina agenda summitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta,Matteo Renzi, Angela Merkel, Barack Obama, Shinzo Abe, François Hollande, David Cameron, Justin Trudeau şi Jean-Claude Juncker participă la o ceremonie de plantare înainte de deschiderea G7 FOTO AFP
De la stânga la dreapta,Matteo Renzi, Angela Merkel, Barack Obama, Shinzo Abe, François Hollande, David Cameron, Justin Trudeau şi Jean-Claude Juncker participă la o ceremonie de plantare înainte de deschiderea G7 FOTO AFP

Liderii celor mai dezvoltate şapte economii din lume au fost primiţi joi de premierul japonez Shinzo Abe la Marele Altar Ise, cel mai sfânt loc pentru şintoişti, cu ocazia deschiderii summitului G7, axat în principal asupra provocărilor creşterii mondiale, terorismului şi migraţiei.

Locul a fost ales de Tokyo în speranţa că le va permite liderilor lumii să înţeleagă mai bine cultura japoneză, transmite Euronews, potrivit news.ro.

La summitul G7 iau parte liderii american, britanic, canadian, francez, german, italian şi japonez, dar şi preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker.

La doar câteva zile după reuniunea miniştrilor Finanţelor şi guvernatorilor băncilor centrale ale Celor Şapte, la Sendai (nord-est), slăbiciunea creşterii mondiale va ocupa un loc important în cadrul discuţiilor clubului ţărilor industrializate.

„Economia mondială va fi tema cea mai importantă a summitului G7 de la Ise-Shima“, a subliniat premierul japonez Shinzo Abe în conferinţa de presă comună cu preşedintele american Barack Obama.

Participanţii vor discuta despre un bun echilibru între politica monetară, politica bugetară şi reformele economiei şi societăţii, dar fiecare îşi va urmări interesele, comentează AFP, potrivit news.ro.

Delegaţia franceză a impus adăugarea unei reuniuni, joi, asupra „apărării patrimoniului cultural de agresiuni teroriste“, în urma distrugerilor de la Tombouctou şi Palmira.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, tema „migraţiei şi refugiaţilor“ a fost introdusă pe ordinea de zi „la iniţiativa Germaniei“, o ţară care a primit sute de mii de migranţi în 2015.

„Am discutat, de asemenea, despre probleme internaţionale precum nevoia de resurse suplimentare în vederea ajutorării migranţilor şi refugiaţilor“, a declarat Obama.

Acest subiect  a fost deja ridicat de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, prezent de asemenea la Ise-Shima.

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze în comun pentru a face faţă crizei migraţiei şi să nu lase Europa singură, a îndemnat joi Donald Tusk, citat de AFP.

Tusk, care a vorbit în marja summitului G7, a subliniat că UE are nevoie de ajutor în faţa valurilor de migranţi care vin din Orientul Mijlociu şi din Africa. Comunitatea internaţională trebuie „să dea dovadă de solidaritate şi să recunoască faptul că aceasta este o criză globală“, a adăugat el, potrivit Agerpres.

În 2015, circa 1,3 milioane de migranţi, dintre care mulţi din ţările afectate de conflicte precum Siria şi Irak, au cerut azil în Uniunea Europeană, din care peste o treime în Germania.

Deocamdată în acest an, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 190.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa pe mare în Italia, Grecia, Cipru şi Spania.

G7 urmează să abordeze şi alte probleme, precum tensiunile dintre China şi vecinii săi la mările Chinei de Sud şi de Est, Rusia şi Ucraina, sănătatea şi încălzirea globală.

Un raport recent al Pentagonului arată că Beijingul a revendicat peste 3.200 de acri de teren în partea de sud-est a Mării Chinei de Sud şi a desfăşurat arme pe insule, într-o tentativă de a construi o forţă de disuasiune din regiune.

Autorităţile americane se tem că ţara comunistă se pregăteşte să impună o zonă de apărare aeriană deasupra Mării Chinei de Sud similară celei declarate deasupra insulelor disputate Senkaku, în 2013.

Summitul G7 urmează să se încheie vineri.

Lansat în anii '70, acest club, care a devenit G8 în 1997 cu Rusia, şi-a pierdut din influenţă, odată cu înfiinţarea la sfârşitul anilor '80 a G20, care include marile ţări emergente. Este vorba de un club de discuţii informale între puteri industriale, din care Rusia a fost exclusă din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite