Liderii mondiali au lansat un plan de accelerare a producţiei de medicamente şi vaccinuri pentru covid-19. SUA nu participă la iniţiativa OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Liderii mondiali s-au angajat vineri să accelereze activităţile pentru obţinerea de teste, medicamente şi vaccinuri împotriva COVID-19 şi distribuirea lor la nivel global, dar Statele Unite au decis să nu participe la lansarea iniţiativei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ( OMS), relatează Reuters.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa s-au numărat printre cei care au participat pa conferinţa video pentru a lansa ceea ce OMS a numit o „colaborare de referinţă” pentrulupta împotriva pandemiei.

Scopul este de a accelera dezvoltarea de medicamente sigure şi eficiente, teste şi vaccinuri pentru a preveni, diagnostica şi trata COVID-19, boala pulmonară cauzată de noul coronavirus, şi a asigura accesul egal la tratamente pentru bogaţi şi săraci.

Ne confruntăm cu o ameninţare comună pe care nu o putem învinge decât printr-o abordare comună”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea întâlnirii virtuale.

Experienţa ne-a învăţat că, chiar şi atunci când instrumentele sunt disponibile, nu sunt la fel de accesibile tuturor. Nu putem permite să se întâmple acest lucru”, a adăugat el.

În timpul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009, au existat critici conform cărora distribuirea vaccinurilor nu era echitabilă, întrucât ţările mai înstărite puteau achiziţiona mai multe.

Trebuie să ne asigurăm că persoanele care au nevoie de ele să le obţină”, a spus Peter Sands, şeful Fondului Mondial de Luptă împotriva SIDA, tuberculoză şi malarie.

Lecţiile date de SIDA trebuie învăţate. Prea multe milioane de oameni au murit înainte ca medicamentele anti-retrovirale să fie accesibile pe scară largă.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul unui efort global de angajare la începutul lunii mai ar fi să se strângă 7,5 miliarde de euro (8,10 miliarde de dolari) pentru a intensifica activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament.

Acesta este doar un prim pas, dar vor fi necesare mai mulţi în viitor", a declarat von der Leyen la conferinţă.

SUA se autoizolează

Liderii din Asia, Orientul Mijlociu şi Americi s-au alăturat şi ei videoconferinţei, dar un purtător de cuvânt al misiunii americane la Geneva a declarat anterior pentru Reuters că Statele Unite nu vor fi implicate.

Cu toate că Statele Unite nu au participat la întâlnirea în cauză, nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la hotărârea noastră de fi lideri în domeniul sănătăţii la nivel mondial, inclusiv în actuala criză COVID”, a spus purtptorul de cuvânt prin e-mail.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat OMS pentru că a reacţionat lent la epidemie şi a fost părtinitoare faţă de China, anunţând suspendarea finanţării instituţiei.

Tedros a apărat cu fermitate gestionarea de către OMS a pandemiei şi s-a angajat în mod repetat să efectueze o evaluare post-pandemică, aşa cum procedează agenţia cu toate crizele.

Macron, Merkel, Ramaphosa şi premierul spaniol, Pedro Sanchez, s-au numărat printre cei care au susţinut puternic OMS.

Macron a cerut tuturor ţărilor G7 şi G20 să susţină iniţiativa, adăugând: „Şi sper că vom reuşi să ne reconciliem în jurul acestei iniţiative comune, China şi SUA, pentru că asta înseamnă că lupta împotriva COVID-19 este pentru binele umanităţii şi nu ar trebui să existe nicio diviziune pentru a câştiga această bătălie ."

Merkel a spus: „Este vorba despre binele public la nivel global, de a produce acest vaccin şi a-l distribui în toate părţile lumii.”

Ramaphosa, preşedintele Uniunii Africane, a avertizat că continentul - cu standardele sale în general slabe de asistenţă medicală - este „extrem de vulnerabil la devastările acestui virus şi are nevoie de sprijin”.

Şase vaccinuri incluse în studiile clinice

Peste 2,7 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 şi aproape 190.000 au murit din cauza acestuia, de când noul coronavirus a apărut în oraşul central chinez Wuhan la sfârşitul anului trecut, potrivit unui raport al Reuters.

Pe măsură ce noile diagnostice, tratamente şi vaccinuri devin disponibile, avem responsabilitatea de a le oferi în mod echitabil, înţelegând că toate vieţile au o valoare egală”, a declarat Melinda Gates, copreşedinta Fundaţiei Gates, care a fost al doilea mare donator al OMS în ultimul an.

Peste 100 de posibile vaccinuri pentru COVID-19 sunt în faza de dezvoltare, iar şase sunt incluse deja în studiile clinice, a declarat dr. Seth Berkley, CEO al alianţei de vaccinuri GAVI, un parteneriat public-privat care conduce campanii de imunizare în ţările sărace.

Trebuie să ne asigurăm că există suficiente vaccinuri pentru toată lumea, va trebui să avem leadership global pentru a identifica şi a acorda prioritate candidaţilor la vaccin", a declarat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite