Liderii Etiopiei şi Eritreei au semnat un nou acord de pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Eritreei (stânga), regele Arabiei Saudite (centru) şi prim-ministrul etiopian (dreapta)
Preşedintele Eritreei (stânga), regele Arabiei Saudite (centru) şi prim-ministrul etiopian (dreapta)

Prim-ministrul Etiopiei, Abiy Ahmed, şi preşedintele Eritreei, Isaias Afwerki, au semnat un nou acord de pace, vineri, în Arabia Saudită, a doua înţelegere de acest fel după cea din iulie, între cele două ţări africane.

Cei doi lideri au semnat „o declaraţie comună de pace şi prietenie” pe 9 iulie, normalizând legăturile dintre vechii duşmani, care şi-au declarat război între anii 1998 şi 2000.

Înţelegerea „va contribui la întărirea securităţii şi stabilităţii în regiune,” a declarat ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, pe Twitter, conform Reuters.

Abiy şi Afwerki au semnat tratatul în prezenţa regelui Arabiei Saudite, Salman, prinţului moştenitor Mohammed bin Salman şi Secretarului General al ONU, Antonio Guterres.

Liderii etiopian şi eritreean şi-au exprimat aprecierea faţă de regele Salman şi de prinţ pentru susţinerea lor în ceea ce priveşte acordul de pace.

Nu este clar dacă Arabia Saudită a avut vreun rol în atingerea acordului de pace semnat acum două luni, însă Emiratele Arabe Unite au declarat că au ajutat la conturarea păcii dintre cele două ţări.

Premierul etiopian Abiy Ahmed a anunţat o normalizare a relaţiilor ţării sale cu Eritreea, la finalul unei întâlniri istorice cu preşedintele eritreean la Asmara, pe 9 iulie.

Acest anunţ a fost făcut după săptămâni de apropiere între cele două ţări, care au culminat cu pavoazarea cu steaguri etiopiene şi cu aclamţii ale mulţimii pe străzile capitalei eritreene, în semn de respect faţă de Abiy Ahmed.

„Ne-am pus de acord să reluăm traficul aerian şi naval, în privinţa circulaţiei persoanelor între ţările noastre şi asupra redeschiderii ambasadelor”, a declarat Abiy Ahmed la finalul discuţiilor cu preşedintele Isaias Afwerki.

Cei doi lideri au convenit anterior să restabilească legăturile telefonice internaţionale între cele două ţări.

Summitul din iulie a avut loc în urma anunţării de către Abiy a voinţei Etiopiei de a ceda Eritreei un teritoriu frontalier disputat pe care-l ocupa în continuare, în pofida unei hotărâri a Comisiei Independente Internaţionale susţinute de ONU, datând din 2002.

Războiul dintre cele două state, între 1998 şi 2000, s-a soldat cu aproximativ 80.000 de morţi.

Acest război a avut loc în contextul unui conflict mai vechi. O fostă provincie etiopiană la Marea Roşie, Eritreea şi-a declarat independenţa în 1993, după ce a izgonit trupele etiopiene de pe teritoriul său, în 1991, în urma a 30 de ani de război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite