VIDEO Oleg Brega, jurnalist din Republica Moldova: „Noi sperăm la un divorţ civilizat de Federaţia Rusă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zi istorică pentru Republica Moldova.Care este reacţia oamenilor la Chişinău aflăm live, de la faţa locului, de la jurnalistul Oleg Brega.
Zi istorică pentru Republica Moldova.Care este reacţia oamenilor la Chişinău aflăm live, de la faţa locului, de la jurnalistul Oleg Brega.

Bloggerul „Adevărul” Mircea Barbu, gazda evenimentelor Hangouts On Air,a discutat vineri cu Oleg Brega, jurnalist din Chişinău, despre cum percep oamenii din Republica Moldova acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Oleg Brega a fost alături de noi, în direct, prin Google Hangouts, încercând să ne explice cum văd oamenii din Republica Moldova acest eveniment şi ce impact va avea asupra regiunii.  

Principalele declaraţii: 

Oleg Brega: Nu am văzut nicio schimbare astăzi pe străzile din Chişinău. Oamenii continuă să-şi trăiască viaţa fără să acorde prea mare atenţie unui eveniment politic care îi vizează direct, dar care nu a intrat încă în viaţa lor.

Oleg Brega: Societatea moldovenească e scindată în trei părţi: cei încântaţi de apropierea de UE, alţii sunt categoric împotrivă, fiind mai apropiaţi de Rusia şi o a treia categorie,probabil majoritară, sunt cei absolut indiferenţi de ce se întâmplă în plan politic, local şi regional. 

   

Creşterea economică a Moldovei:

Oleg Brega: Moldova trebuie să facă ceea ce România a început acum şapte ani, când a devenit membru UE: să eradicheze corupţia care sufocă economia ţării. Chiar şi dacă vom aderă, economia nu se va dezvolta fără o reformă a justiţiei. 

„Problema Transnistreană”:

Oleg Brega: Cei din Transnistria sunt exact ca moldovenii-împărţiţi în tabere. Unii sunt speriaţi de UE, alţii, din contră. au speranţa că UE le va aduce o oarecare siguranţă, beneficii de călătorie, etc. Liderii lor strigă în gura mare ca va fi imposibil de negociat cu Republica Moldova, o ţară gata să adere la Uniunea Europeană şi la NATO. Dar la Chişinău nu se vorbeşte, deocamdată, de NATO.   

Urmăriţi interviul în întregime aici:

Oleg Brega: Nu sunt de acord cu faptul că Moldova trebuie să rezolve problema Transnistriei înainte de a adera la UE. Cum n-a fost obligat cu zece ani în urmă Cipru să-şi rezolve problema teritorială, cum nu e obligată Irlanda sau Spania, la fel Republica Moldova nu poate fi obligată să rezolve această problemă, mai ales că sunt implicate forţe geopolitice atât de mari, forţe ce depăşesc puterile Moldovei şi chiar şi pe cele ale Uniunii Europene. Dacă o să putem o s-o rezolvăm, dacă nu o să putem, atunci vom adera aşa la Uniunea Europeană, cu o graniţă pe Nistru şi ce e în jurul oraşului Tighina, localitate ce se află de partea asta a Nistrului. 

România- un sprijin pentru Moldova în drumul european:

Oleg Brega: România e totuşi singurul stat prin care Moldova are graniţă cu Uniunea Europeană şi, aşa cum a spus şi Iurie Leancă astăzi, singurul motiv pentru care noi, moldovenii, vorbim o limbă europeană, limba română.

Oleg Brega: S-ar putea să avem deja o legătură directă cu Uniunea Europeană dar cunoaştem eforturile pe care le-a făcut diplomaţia românească pentru apropierea Republicii Moldova de Europa. Cuvântul spus de Bucureşti ne este de ajutor şi îl percepem. 

Atitudinea minorităţilor faţă de UE:

Oleg Brega: Pe lângă aparenta impotrivire a ruşilor şi găgăuzilor faţă de parcursul european al Moldovei, foarte mulţi dintre aceştia au cerut redobândirea cetăţeniei române, uneori necunoscând limba română, fiind de mult plecaţi în Europa. Oamenii deştepţi simt mereu unde e mai bine, unde e mai stabil şi acolo se vor îndrepta.   

Vecinul de la est:

Oleg Brega: Nu cred că NATO ne va lăsa de izbelişte în cazul în care vom fi agresaţi. Am avut un parteneriat cu NATO chiar şi pe timpul comuniştilor. Noi sperăm la un „divorţ civilizat" de Federaţia Rusă, aşa cum au făcut-o şi statele baltice.  

Când vom cumpăra pâine în euro la Chişnău:

Oleg Brega: Întrebarea e valabilă şi pentru Bucureşti. Nici nu se prea doreşte adoptarea acestei monede, chiar şi în ţări care au aderat de ceva vreme. Mai important pentru noi este momentul în care o să fim capabili să aderăm efectiv la Uniunea Europeană. 

Citeşte şi: 

   

Presa rusă critică dur semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova

Presa rusă critică dur Acordul de Asociere care urmează să fie semnat vineri între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, unele publicaţii apreciind că acest acord este, de fapt, o "acceptare benevolă a sclaviei" şi "nu este susţinut de majoritatea" cetăţenilor moldoveni.

Iurie Leancă: „De azi Moldova şi UE sunt unite, promit ca vom merge până la capăt pe drumul european şi vom reveni acasă, în Europa“

În discursul susţinut înaintea semnării Acordului de Asociere Moldova - UE, premierul Iurie Leancă a declarat că este o zi istorică ce poate fi definită cu un singur cuvânt: viitor. Premierul moldovean a mai spus că Moldova îşi propune să devină în scurt timp ţară candidată la aderare la UE.

Încep represaliile: ruşii anulează fără explicaţie o cursă Chişinău-Moscova

Autorităţile aeriene ruse au blocat în această dimineaţă, fără nicio explicaţie, o cursă care urma să decoleze de la Chişinău cu destinaţia Moscova. Astăzi, Republica Moldova semnează, la Bruxelles, un acord de asociere şi liber-schimb cu UE. Ruşii au desfăşurat constant o campanie împotriva apropierii Moldovei de UE, pentru că asta ar însemna o piedica majoră în aspiraţiile lui Putin de a-şi crea o uniune vamală în spaţiul exsovietic.

Cum sunt speriaţi moldovenii de UE: „Dacă intrăm, oamenii nu vor mai primi pensii, pierdem suveranitatea şi Transnistria, salariile vor scădea”

Propaganda anti UE dusă de Kremlin şi câteva partide politice, ONG şi activişti din Republica Moldova este de notorietate. Pentru a-i speria pe oameni şi a-i convinge că singura lor salvare este „mama Rusia”, aceştia au lansat câteva idei care, deşi complet false, şi-au atins pe alocuri scopul.

Socialiştii lui Igor Dodon riscă să fie reţinuţi de poliţie dacă vor protesta la Bruxelles în ziua semnării Acordului de Asociere Moldova-UE

Poliţia sectorului Centru din Bruxelles nu a autorizat vreo manifestaţie de protest a reprezentanţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova pentru data de 27 iunie, când va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite