În lume

articolul anterior articolul urmator

Lovitură de stat în Sudan: Premierul şi majoritatea miniştrilor, arestaţi de către bărbaţi neidentificaţi

5
25 Oct 2021 11:10:35
Autor: Ion Gaidau
Manifestant sudanez care militează în favoarea guvernului civil FOTO EPA-EFE
Manifestant sudanez care militează în favoarea guvernului civil FOTO EPA-EFE

Premierul Sudanului, majoritatea miniştrilor săi şi membri civili ai Consiliului Suveranităţii care gestionează tranziţia în această ţară din Africa au fost arestaţi luni de către bărbaţi neidentificaţi.

Premierul Abdallah Hamdok a fost arestat după ce a „refuzat să susţină lovitura de stat”, a anunţat Ministerul sudanez al Informaţiilor.

Mai multe persoane au ieşit în stradă la Khartoum, capitala ţării, pentru a denunţa o lovitură de stat, sfidând forţele paramilitare şi militarii mobilizaţi în oraş pentru a limita deplasarea civililor.

Aeroportul Internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile internaţionale au fost suspendate.

Reţelele de telefonie mobilă şi internet au fost întrerupte încă de la primele ore ale dimineţii.

Sediul radioteleviziunii, aflat la Omdurman, un oraş separat de Khartoum de un pod peste fluviul Nil, a fost luat cu asalt de soldaţi. În urma asaltului, mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi, iar postul a început să transmită un concert de muzică tradiţională sudaneză.

Totodată, vicepreşedintele Mişcării de Eliberare a Poporului din Sudan-Nord (SPLM-N), Yasir Arman, este ţinut în arest la domiciliu. Arman a devenit consilier pentru premierul Hamdok după ce a semnat un acord de pace cu autorităţile de tranziţie.

Aceste evenimente survin după mai multe săptămâni de tensiuni între armată şi guvernul civil.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat luni că urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele din Sudan.

„Urmăresc cu maximă îngrijorare evenimentele în desfăşurare în #Sudan. UE cere tuturor actorilor şi partenerilor regionali să reia procesul de tranziţie”, a scris Borrell pe contul său de Twitter.

Liga Arabă s-a declarat de asemenea „preocupată” de situaţia din Sudan. Secretarul general al organizaţiei, Ahmed Aboul Gheit, a exprimat într-un comunicat „profunda sa preocupare în faţa evoluţiilor” din Sudan şi a îndemnat „toate părţile să respecte” acordul ce prevede împărţirea puterii de tranziţie.

În Sudan, puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir, care a condus timp trei decenii.

Recent, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gyll
25.10.2021, 14:18:06

Dacă nu știți cine sunt bărbații întrebați-l pe Ras Putin.

+6 (8 voturi)
R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada
25.10.2021, 15:46:54

Ce vreți să spuneți domnu gyll?

+7 (7 voturi)
Kongo-Müller
25.10.2021, 15:52:28

Mossad !

-8 (8 voturi)
R e l i g u l o u s ⩾ 16 fani@Vancouver.Canada
25.10.2021, 19:26:52

Kongo-Muller era specialist in Africa ! "Siegfried Müller a fost soldat al Wermacht-ului Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial, care și-a făcut un nume ca mercenar în Africa în anii 1960. Născut în 1920, adolescentul s-a alăturat Wehrmacht-ului (Forțelor de Apărare) în 1939 și a luptat pe tot parcursul războiului, participând la campanii în Polonia, Frontul de Est și Franța. Un Müller rănit a fost capturat de forțele americane și a servit ca muncitor în armată în cadrul Grupului Civil de Muncă al Armatei (CLG) până în 1947, aderându-se în cele din urmă la serviciile de securitate ale echipamentului, unde a devenit locotenent. Blocat să se alăture armatei vest-germane, a călătorit în nordul Africii în anii 1950, unde a lucrat pentru compania britanică de petrol B.P. curățarea minelor germane în deșertul Sahara din cel de-al doilea război mondial. După ce a emigrat în Africa de Sud în 1962, a devenit mercenar în Congo, luptându-se cu ținuta de mercenar „Nebun” a lui Mike Hoare ca ofițer. A devenit faimos în Congo, întrucât purta Crucea de Fier pe care o câștigase în 1945 ca parte a uniformei sale. Fiind de epocă nazistă, Crucea de fier a prezentat o svastică în centru. Acest lucru i-a adus atenția internațională, iar o echipă de film documentar din estul Germaniei a realizat un film despre el în Congo, „Omul care râde” (1966). Cunoscut sub numele de "Kongo" Müller, el a devenit un simbol al neo-colonialismului occidental și a fost prezentat și în documentarul din 1965 Kommando 52 (1965). În documentarul „Omul care râde”, Müller susține că el și colegii săi mercenari sunt în Africa pentru a lupta pentru „ideologia occidentală a libertății”. El susține că Crucea de fier cu zvastică „nu are nimic de-a face cu poziția mea politică”, apoi compară sistemul de apartheid din Africa de Sud cu „evreii și germanii din cel de-al Treilea Reich”. Mai târziu, el se referă la Germania de Vest drept „Reich” înainte de a-și cere scuze și de a-l identifica corect ca „Republica Federală” a Germaniei. Müller a fost inspirația pentru personajul Heinlein din „Dark of the Sun” (1968). În timp ce Heinlein din film era un sadic lipsit de umor, care era pe scenă, adevăratul Müller era cunoscut pentru personalitatea sa jucăușă (așa-numitul „Omul care râde”). Deși a apărut ca un bufon în documentar, el a fost în realitate un mercenar extrem de eficient (și ucigaș). Siegfried Müller a murit în Africa de Sud de cancer de stomac în 1983."

+7 (7 voturi)
Diana Owens
25.10.2021, 16:48:06

Un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum.

Modifică Setările