Lovitură de stat în Sudan: Premierul şi majoritatea miniştrilor, arestaţi de către bărbaţi neidentificaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestant sudanez care militează în favoarea guvernului civil FOTO EPA-EFE
Manifestant sudanez care militează în favoarea guvernului civil FOTO EPA-EFE

Premierul Sudanului, majoritatea miniştrilor săi şi membri civili ai Consiliului Suveranităţii care gestionează tranziţia în această ţară din Africa au fost arestaţi luni de către bărbaţi neidentificaţi.

Premierul Abdallah Hamdok a fost arestat după ce a „refuzat să susţină lovitura de stat”, a anunţat Ministerul sudanez al Informaţiilor.

Mai multe persoane au ieşit în stradă la Khartoum, capitala ţării, pentru a denunţa o lovitură de stat, sfidând forţele paramilitare şi militarii mobilizaţi în oraş pentru a limita deplasarea civililor.

Aeroportul Internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile internaţionale au fost suspendate.

Reţelele de telefonie mobilă şi internet au fost întrerupte încă de la primele ore ale dimineţii.

Sediul radioteleviziunii, aflat la Omdurman, un oraş separat de Khartoum de un pod peste fluviul Nil, a fost luat cu asalt de soldaţi. În urma asaltului, mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi, iar postul a început să transmită un concert de muzică tradiţională sudaneză.

Totodată, vicepreşedintele Mişcării de Eliberare a Poporului din Sudan-Nord (SPLM-N), Yasir Arman, este ţinut în arest la domiciliu. Arman a devenit consilier pentru premierul Hamdok după ce a semnat un acord de pace cu autorităţile de tranziţie.

Aceste evenimente survin după mai multe săptămâni de tensiuni între armată şi guvernul civil.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat luni că urmăreşte cu mare îngrijorare evenimentele din Sudan.

„Urmăresc cu maximă îngrijorare evenimentele în desfăşurare în #Sudan. UE cere tuturor actorilor şi partenerilor regionali să reia procesul de tranziţie”, a scris Borrell pe contul său de Twitter.

Liga Arabă s-a declarat de asemenea „preocupată” de situaţia din Sudan. Secretarul general al organizaţiei, Ahmed Aboul Gheit, a exprimat într-un comunicat „profunda sa preocupare în faţa evoluţiilor” din Sudan şi a îndemnat „toate părţile să respecte” acordul ce prevede împărţirea puterii de tranziţie.

În Sudan, puterea a fost împărţită, pentru o perioadă de tranziţie, între autorităţile civile şi cele militare în urma înlăturării de la putere, în 2019, a fostului lider Omar al-Bashir, care a condus timp trei decenii.

Recent, o coaliţie de grupări rebele şi partide politice s-au aliniat cu armata şi au cerut dizolvarea guvernului civil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite