Luare de ostatici în Mali: cel puţin 21 de persoane, printre care doi atacatori, au fost ucise în hotelul Radisson Blu din Bamako

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe maliene desfăşurate în jurul hotelului Radisson din Bamako FOTO Sébastien Rieussec / AFP
Trupe maliene desfăşurate în jurul hotelului Radisson din Bamako FOTO Sébastien Rieussec / AFP

În jur de 140 de turişti şi 30 de angajaţi ai unui hotel din lanţul Radisson Blu au fost luaţi ostatici, vineri, la Bamako, capitala statului Mali. Martorii i-au descris pe atacatori drept „jihadişti“. Cel puţin 21 persoane au fost ucise în atac, revendicat de două grupări afiliate reţelei teroriste al-Qaida.

Trei suspecţi sunt căutaţi activ după atacul terorist de la Bamako, soldat cu cel puţin 21 de morţi şi şapte răniţi. Cetăţeni din SUA, Rusia, Belgia şi China au au fost ucişi în atac. Un doliu naţional va fi ţinut timp de trei zile în Mali, începând de luni.

UPDATE 02.20 

Starea de urgenţă a fost decretată "pe întreg teritoriul malian" pentru o durată de zece zile cu începere din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, a anunţat guvernul la finalul unei şedinţe de guvern extraordinare, la câteva ore după atacul terorist asupra unui hotel din Bamako.

UPDATE 19.14

Forţele speciale maliene încearcă să-i captureze pe atacatorii retraşi la etajele superioare, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Mali, citat de Reuters.

„Atacatorii nu mai au ostatici. Ei s-au retras la etajele superioare“, a declarat Amadou Sangho.

Numărul teroriştilor nu este clar, unii martori vorbind despre vreo zece, precum şi despre o posibilă complicitate cu ei a unor persoane aflate în incinta hotelului.

UPDATE 19.01

Cel puţin 27 persoane au fost ucise în urma luării de ostatici din Mali, care s-a încheiat azi după-amiază, după intervenţia forţelor speciale, anunţă surse din cadrul Misiunii Naţiunilor Unite citate de Reuters, în timp ce alte surse precizează că autorii atacului au murit în confruntări, relatează Mediafax.

Bilanţul prezentat anterior era de 18 morţi.

Islamişti înarmaţi au atacat vineri dimineaţă hotelul Radisson Blu din Bamako, luând ostatice aproximativ 170 de persoane. Circa 80 de ostatici au fost eliberaţi, cel mai probabil fiind vorba de musulmani lăsaţi în viaţă de terorişti.

Conform unui oficial din cadrul Misiunii ONU citat de Reuters, până acum au fost găsite 27 de cadavre în hotel, dar verificările continuă în toate camerele. Nu este clar dacă bilanţul îi include pe cei doi autori ai luării de ostatici.

În hotelul atacat erau cazaţi în principal angajaţi străini din Mali.

Preşedinţia din Mali a salutat asistenţa oferită forţelor locale de militari francezi, americani şi din cadrul Uniunii Africane.

UPDATE 18.21

Între 18 şi 27 de persoane au fost ucise în luarea de ostatici de la hotelul Radisson din Bamako, potrivit mai multor surse. Un bilanţ oficial încă nu a fost anunţat.

UPDATE 18.06

O sursă din domeniul securităţii a anunţat pentru AFP că doi atacatori au fost ucişi în urma intervenţiei forţelor speciale.

UPDATE 18.04

Un funcţionar de rang înalt belgian a fost ucis în luarea de ostatici de la Radisson Blu din Bamako. Această informaţie a fost confirmată de Parlamentul Federaţiei Valonia-Bruxelles. Funcţionarul belgian se afla la Bamako în cadrul unei convenţii de colaborare, relatează Le Figaro.

UPDATE 17.54

Preşedintele statului Mali a salutat profesionalismul forţelor de apărare şi securitate şi a mulţumit ţărilor prietene pentru asistenţa oferită.

UPDATE 17.51

Cel puţin 18 persoane au fost ucise în urma luării de ostatici din Mali, care s-a încheiat astăzi după-miază, după intervenţia forţelor speciale, anunţă autorităţile locale, citate de presa franceză.

„Optsprezece cadavre au fost găsite în Hotelul Radisson din Bamako“, au declarat surse citate de AFP.

Cel puţin doi islamişti înarmaţi au atacat azi dimineaţă Hotelul Radisson, luând ostatice aproximativ 170 de persoane.

Unităţi ale forţelor speciale au luat cu asalt hotelul iar, potrivit unui ministru din Mali, luarea de ostatici s-ar fi încheiat.

UPDATE 17.46

Al-Akhbar, o publicaţie din Mauritania, anunţă că a primit o revendicare comună semnată de AQMI şi Al-Mouritaboune. Cele două grupări afirmă că au colaborat.

Potrivit unei surse maliene din domeniul securităţii, nu ar mai exista ostatici la Radisson Blu.

UPDATE 17.00

Potrivit agenţiei Reuters, atacul a fost revendicat pe Twitter de Al-Mouritaboune, o grupare afiliată reţelei teroriste Al-Qaida. Autenticitatea mesajului este în curs de verificare.

Fortele speciale MINUSMA intervin la Radisson Blu

Forţele MINUSMA intervin împotriva atacatorilor de la hotelul Radissson Blu din Bamako

UPDATE 16.36

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat că a decis să trimită un detaşament din cadrul forţelor speciale, la solicitarea autorităţilor maliene.

Aproximativ 50 de membri ai forţelor speciale franceze au părăsit Parisul cu destinaţia Bamako.

UPDATE 16.20

Şapte algerieni luaţi ostatici au fost eliberaţi, potrivit unui ministru malian, citat de AFP.

Pentagonul a anunţat că forţele americane oferă asistenţă trupelor maliene implicate în asaltul împotriva atacatorilor de la Radisson Blu din Bamako,

UPDATE 16.10

Potrivit proprietarului Radisson Blu din Bamako, 125 turişti şi 13 membri ai personalului se află în continuare în hotel. Potrivit unor informaţii precedente, 80 de ostatici ar fi fost eliberaţi. Informaţiile sunt contradictorii.

Atacatorii s-au retras la etajul şapte în urma asaltului forţelor de ordine, relatează Le Monde.

Primele imagini cu luarea de ostatici din Mali FOTO @LEMONDEVIDEO

Primele imagini cu luarea de ostatici din Mali FOTO @LEMONDEVIDEO

UPDATE 15.50

Mai mulţi răniţi sunt evacuaţi din hotel, potrivit lui King Massassy, un martor de la faţa locului.

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar alte 80 eliberate în urma asaltului forţelor maliene la hotelul Radisson Blu din Bamako, unde 170 de persoane au fost luate ostatice. Atacul încă nu a fost revendicat.

ostatic ranit la hotelul radisson blu din bamako foto King Massassy (Facebook)

FOTO King Massassy (Facebook) via Le Monde.

UPDATE 15.32

Potrivit Guvernului de la New Delhi, opt indieni se află în hotelul Radisson Blu din Bamako.

UPDATE 15.29

O celulă de criză a fost deschisă la Ministerul francez de Externe. Diplomaţia de la Paris nu a confirmat prezenţa unor cetăţeni francezi printre victime. Bilanţul oficial este de trei morţi deocamdată.

Atacatorii au intrat în hotel în timp ce sosea un vehicul aparţinând unui corp diplomatic, asupra căruia au tras focuri de armă, a anunţat Ministerul Securităţii din Mali, rectificând o informaţie precedentă care anunţa că ei au sosit la bordul unui vehicul diplomatic.

UPDATE 15.21

Contactat de Le Monde Afrique, Sekouba Bambino, un cântăreţ din Guineea, dezvăluie scena luării de ostatici.

„Mă aflu acum în Palatul Sporturilor din Bamako, înconjurat de persoanele eliberate. Ne aflăm sub protecţia armatei maliene. De fapt, totul a început la ora şase dimineaţa (08.00, ora României). Din camera mea 427, la etajul patru, am auzit împuşcături foarte puternice şi violente. Iniţial am crezut că e vorba de mici infractori. Dar, auzind forţa împuşcăturilor, am înţeles în cele din urmă despre ce e vorba. S-a tras peste tot între orele 06.00 şi 08.40 (10.40, ora României). Atacatorii se deplasau de la un etaj la altul şi trăgeau peste tot. Doi dintre ei vorbeau în engleză, cu accent nigerian. Tot hotelul a fost invadat de fum şi gaze lacrimogene. Militarii malieni au venit să ne salveze pe unii dintre noi, printre care şi pe mine. Am ezitat timp de 15 minute, deoarece îmi era teamă. A fost nevoie ca un militar malian să-mi vorbească în bambara, pentru a mă asigura, şi am deschis uşa. Aşa am fost eliberat“.

UPDATE 14.27

Trei ostatici au fost ucişi, a declarat o sursă din domeniul securităţii pentru Reuters. Air France confirmă că cei 12 membri ai echipajului său prezent la Bamako au fost salvaţi şi sunt în siguranţă, scrie Le Monde.

UPDATE 14.23

Preşedintele malian, Ibrahim Boubacar Keita, a părăsit N’Djamena, capitala Ciadului, pentru a se întoarce la Bamako. El şi-a scurtat prezenţa în Ciad, unde se afla pentru o reuniune a statelor membre G5 Sahel.

„Franţa va face în aşa fel încât, cu mijloacele sale de la faţa locului, să obţină eliberarea ostaticilor din Mali“, a dat asigurări preşedintele francez Francois Hollande.

UPDATE 14.15

Optzeci de ostatici au fost eliberaţi, potrivit televiziunii publice din Mali. Atacul încă nu a fost revendicat. Surse din cadrul serviciilor de securitate au precizat că cei aproximativ zece atacatori au strigat „Allahu Akbar“ (Allah este mare) în momentul intrării în hotel.

O ostatică eliberată din hotelul radisson blu din mali foto HABIBOU KOUYATE / AFP

O ostatică eliberată din hotelul Radisson Blu din Bamako FOTO Habibou Kouyate / AFP

Potrivit Le Monde, 40 de membri ai GIGN (Grupul de Intervenţie din cadrul Jandarmeriei Naţionale -  unitate specială franceză) şi zece membri ai Institului de Cercetări Penale din cadrul Jandarmeriei Naţionale se pregătesc să plece de la Paris spre Bamako.

UPDATE 13.52

Cinci angajaţi ai companiei aeriene Turkish Airlines luaţi ostatici la Radisson Blu au fost eliberaţi, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Televiziunea publică turcă precizează că doi piloţi se află printre cei cinci ostatici eliberaţi.

UPDATE 13.26

Potrivit agenţiilor de presă, trei persoane au fost ucise până acum în atac. Corespondentul postului de televiziune France 24 a reuşit să discute cu una dintre persoanele salvate care a „văzut cadavre în lobby-ul“ hotelului.

UPDATE 13.03

Cel puţin trei ostatici au fost ucişi în hotelul Radisson Blu, a anunţat Ministerul Securităţii din Mali.

UPDATE 13.00

Printre cei care au scăpat luării de ostatici figurează cântăreţul Sekouba Bambino. „A scăpat de la moarte“, a anunţat pe Facebook Binetou Sylla, producătoarea sa.

Şase chinezi s-ar afla printre ostatici, potrivit agenţiei China Nouă. Şase angajaţi ai companiei Turkish Airlines s-ar fi aflat la rândul lor în hotel în momentul lansării atacului. Prezenţa unor francezi la hotelul Radissson Blu din Bamako a fost confirmată de preşedinţia Franţei, potrivit Reuters.

Un atac similar a avut loc la Bamako pe 7 martie. Un comando a luat mai mulţi ostatici la La Terrasse, un local frecventat de străini. Atacul, revendicat de gruparea Al-Mourabitoune, condusă de liderul jihadist Mokhtar Belmokhtar, s-a soldat cu cinci morţi - trei malieni, un francez şi un belgian - şi opt răniţi.

UPDATE 12.49

Forţele de ordine iau cu asalt hotelul. Jandarmi francezi din cadrul MINUSMA (Misiunea ONU în Mali) s-au alăturat trupelor maliene.

Zeci de persoane au fost salvate din mâinile ostaticilor. Unele au fost eliberate de către atacatori, în special cele care au putut să recite versete din Coran.

UPDATE 12.41

Cei 170 de ostatici sunt 140 de turişti şi 30 de angajaţi ai hotelului. Atacatorii au sosit la bordul unor vehicule cu numere de înmatriculare diplomatice, ceea ce denotă o breşă de securitate, potrivit Le Monde.

UPDATE 12.24

Potrivit agenţiei de presă AFP, două femei au fost evacuate de forţele de securitate.

UPDATE 11.50 Cartierul în care se află hotelul Radisson Blu este unul de lux, în care locuiesc numeroşi miniştri şi diplomaţi, scrie „The Guardian”. 

UPDATE 11.45 Presa locală scrie că este vorba de 10 atacatori care au izolat căile de acces în hotel şi ţin pe cei 170 de oameni ostatici, sub ameninţarea armelor. Martorii citaţi de BBC susţin că din hotel se aud focuri de armă şi că atacatorii „arată ca jihadiştii”. 

Hotelul a fost izolat de cel puţin doi bărbaţi înarmaţi şi forţele de ordine mobilizate deja la faţa locului nu pot pătrunde, scrie Reuters. Ambasada americană din Mali a transmis că a fost anunţată cu privire la evenimentele din hotelul Radisson Blu, „unde se trage”. 

Cotidianul local „Jeune Afrique” transmite că este de fapt vorba de trei atacatori. Printre ostatici se află cel mai probabil mulţi occidentali, scriu agenţiile de presă, având în vedere că hotelul este unul de lux, iar ambasadele străine au fost informate pe cale oficială de atac. 

Atacul nu este încă revendicat. 

Ambasada americană sfătuieşte toţi cetăţenii SUA aflaţi pe teritoriul Mali să se baricadeze în case sau acolo unde se află în acest moment şi să nu umble pe străzi. 

Persoane evacuate în jurul hotelului Harouna Traore / AP

Persoane evacuate din zonele din apropierea hotelului Harouna Traore / AP

„Echipele noastre de securitate şi pază, precum şi echipa corporate, se află în contact permanent cu autorităţile locale pentru a oferi orice fel de sprijin posibil şi pentru a recăpăta securitatea şi siguranţa la hotel”, a transmis într-un comunicat grupul de hoteluri Rezidor, care deţine şi lanţul Radisson. 

Ştire în curs de actualizare. 

****

Război pentru ţiţeiul şi uraniul din Mali

Oficialii francezi, sprijiniţi de puteri occidentale precum SUA, Germania şi ONU, au desfăşurat în 2013 una dintre cele mai agresive ofensive din nordul Africii în urmă cu doi ani. Argumentul invocat a fost determinarea de a diminua influenţa grupărilor teroriste, care controlează mai multe oraşe mari, se bucură de popularitate în rândul localnicilor şi au ajuns foarte aproape de capitala Bamako. Majoritatea analiştilor militari sunt de acord că, în cazul în care nu se intervenea, capitala ar fi fost acum controlată de celulele teroriste. 

De cealaltă parte, există voci tot mai puternice care acuză Franţa că are o agendă neocolonialistă şi urmăreşte de fapt subjugarea regiunii. Alţii susţin că, de fapt, operaţiunea este orchestrată de Pentagon care, oficial, nu are nicio implicare în regiune. Adevăratele mize depăşesc însă nivelul declaraţiilor. Prin intervenţia în Mali, Franţa îşi protejează operaţiunile de exploatare de ţiţei şi de uraniu din Africa de Nord şi, pe termen mediu şi lung, îşi asigură controlul asupra unor rezerve energetice dovedite în Mali. 

Mali, un nou butoi cu pulbere în Africa

Ofensiva franceză în Mali, demarată la 11 ianuarie 2013, a dus la scurt timp la izbucnirea celei mai grave crize cu luare de ostatici din ultimele decenii, cea din Algeria, în care şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi cetăţeni români. Atunci, jihadiştii au capturat platforma din In Amenas după ce au ajuns acolo din nordul statului Mali, de unde au fost izgoniţi de armata franceză.

Autorităţile române au anunţat atunci că iau în calcul mobilizarea de personal militar în Mali şi s-a întrunit Consiliul Planificării pentru analizarea resurselor de care este nevoie. Franţa a mobilizat peste 2.500  de soldaţi în Mali, la solicitarea autorităţilor interimare din capitala Bamako. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/criza-ostaticilor-din-algeria-2013" target="_blank">View the story "Criza ostaticilor din Algeria, 2013" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite