Lumea aceasta nu merge, din nefericire, necondusă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în deficit major de imagine, în raport cu nemulţumirea germanilor naivi, cei surprinşi de ascultarea telefonului cancelarului Angela Merkel, de structura americană de intelligence, acum, serviciul secret german îşi ia public revanşa, devoalând faptul că Mossadul/HaMossad leModi'in ule Tafkidim Meyuhadim a ascultat convorbirile telefonice ale secretarului de stat al SUA, blândul John Kerry, pe timpul convorbirilor diplomatice din 2013.

La momentul respectiv, mister Kerry avea naivitatea de a crede că declarând drept prioritate a sa sprijinirea dialogului dintre palestinieni şi israelieni, va instaura pacea în arealul palestinian.

Frumoasă iluzie.

Spulberată de decizia firească a palestinienilor, de a se retrage de la negocieri, la mijlocul lunii noiembrie, anul trecut, după ce guvernul Israelului a autorizat construcţia de noi locuinţe, pe pământ palestinian.

Rămâne o întrebare retorică: a vrut serviciul secret german să egaleze acum, în meciul cu structura americană de intelligence?...

Cert este că a semnalat detaliul că...

...  nu toate telefoanele folosite de blândul Kerry erau secretizate, cu alte cuvinte serviciul secret american asigura doar... parţial securitatea şefului diplomaţiei americane.

Scor: 1-1.

Unul pentru care, probabil, la sediul FSB, din Moscova, s-a surâs discret...

                                                                       *****

Între timp, după luni de teste provocatoare, cu rachete lansate de Rusia, Statele Unite au acuzat, în cele din urmă, Federaţia Rusă de încălcarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare.

Tratatul interzice un sistem capabil să permită folosirea loviturilor nucleare la distanţe cuprinse între 500 şi 5500 km.

Încălcarea tratatului amintit nu face decât să confirme determinarea cu care actuala conducere a Rusiei nu numai că doreşte refacerea imperiului răsăritean, în graniţele Uniunii Sovietice, ci şi se împotriveşte, inclusiv manu militari, extinderii comunităţii euroatlantice, a celei europene, pe teritoriul controlat cândva de URSS.

Preşedintele Vladimir Putin continuă să mizeze, până acum cu succes, pe lipsa unor reacţii adecvate, la Casa Albă, precum cele din vremea lui Ronald Reagan.

Într-un asemenea context am invitat la un schimb de opinii doi militari în rezervă, care, din perspectiva unor experienţe şi evoluţii personale diferite au abordat, cu argumente şi ipoteze proprii, cauzele, evoluţiile şi perspectivele confruntărilor militare din estul Ucrainei şi din Fâşia Gaza.

Am reprodus câteva din enunţurile invitaţilor mei, dialogul integral fiind în înregistrarea video pe care am inserat-o mai jos.

Colonel (r.) dr. Vasile Simileanu:

                                        ALELUIA ORDINII POSTBELICE AM SPUS-O ÎN 1989

*În anul 2010, cu mult înainte de a începe această criză am scos numărul cu genericul “Ucraina între Est şi Vest”, revistă în care promovam problemele pe care poate să le aibă Ucraina vizavi de Rusia. La momentul respectiv a trecut neobservată. După ce s-a întâmplat în Ucraina, revista s-a epuizat.

*Sub poza lui Vladimir Putin scria - într-un număr recent al revistei Geopolitica:”Nu te juca cu focul.” Ulterior am fost plăcut surprins de reacţia pe care a avut-o preşedintele Obama, într-un discurs, faptul  că îi recomandă să nu se joace cu focul.

*Rusia, prin euroasianismul dezvoltat de Dughin nu a făcut nimic altceva decât să ia o teorie geopolitică, să o subordoneze unei ideologii politice.

*Prin ceea ce face Rusia, la ora actuală, caută să întrerupă acest drum al mătăsii, prin această Uniune Euroasiatică. Şi caută să atragă, în sfera sa de influenţă, fostele state sovietice, dar nu numai.

*Cutiile negre ale avionului doborât în estul Ucrainei nu au avut niciun şoc…după căderea de la 10.000 de metri...

*Paşii făcuţi de Ucraina, după alegerea preşedintelui Poroşenko au fost paşi importanţi, de integrare euroatlantică.

*Din păcate, jocurile astea internaţionale sunt periculoase pentru statele mici. Dar acestea din urmă pot să aibă un cuvânt în arena internaţională. Şi lucrul ăsta nu poate să ni-l ia nimeni.

*De fapt, aleluia ordinii postbelice am spus-o în 1989, când datorită planurilor lui Reagan şi al eforturilor făcute de Papa Ioan Paul al II-lea lumea s-a reclădit pe alte baze.

*Organizaţia Naţiunilor Unite are o pondere din ce în ce mai mică în actuala ordine internaţională. Probabil că va trebui pus altceva în locul acesteia, o altă organizaţie. Din punctul meu de vedere NATO ar fi organizaţia care ar fi cea mai viabilă, având în vedere extinderea planetară, globală. Au apărut de altfel organizaţii noi…Avem noi provocări în geopolitica mondială.

*Trebuie să recunoaştem că securitatea Uniunii Europene este umbrela NATO.

*Rusia nu mai este o superputere la ora actuală.

*Este posibil asistăm la o renaştere a proiectului Nabucco. De ce nu?

*Noului preşedinte al României i-aş atrage atenţia că trebuie să avem strategii.

Generalul (r.) dr. Constantin Degeratu:

                 RUSIA, CU CÂT ESTE MAI RĂNITĂ AR PUTEA SĂ FACĂ LUCRURI MAI GRAVE

*S-a produs, clar, o schimbare mai radicală, de paradigmă, în comportamentul Rusiei în relaţiile internaţionale, adică ieşirea din sistemul care s-a construit începând cu 1991.

*Ne aflăm pe o falie, în cursul unui cutremur.

*Ne aflăm clar în cea mai gravă criză geopolitică, după sfârşitul Războiului Rece.

*Decizia pe care a luat-o Putin a fost una la limita raţionalităţii, dar este limpede că a fost una din care nu a mai putut ieşi.

*Regimul Putin şi-a asumat riscurile şi costurile unei evoluţii dincolo de intenţii.

*Ruperea ar putea să însemne că forţele care au mizat pe Putin şi care au impus această soluţie constată că nu îşi pot atinge obiectivul, în limita maximă a costurilor acceptate şi atunci urmează sacrificiul – vinovatul…

*Cealaltă situaţie ar fi una care să permită o plecare voluntară, o recunoaştere voluntară a eşecului. Greu de imaginat că regimul Putin sau Putin ca persoană ar putea acum ieşi din situaţie zicând:”Am greşit, am calculat greşit, atâta am putut face, dar cel puţin am adus Crimeea.”

*Criza conţine elemente de pericol extrem de grave.

*În Rusia, opinia publică a fost construită, pentru acest moment.

*Am auzit recent pe cineva din Ucraina, de origine română, ajungând la starea aceasta de exasperare:”De ce să trimită pe copiii noştri la moarte, în estul Ucrainei? Să le dea (separatiştilor) ce cer!” Deci, iată oameni ataşaţi ideilor democraţiei, oameni ataşaţi dorinţei de libertate, au ajuns datorită acestei stări, creată de Rusia, să servească interesul Moscovei, în mod absurd. Să le dea orice, pentru că ştim ce cer, cer legătură teritorială cu Crimeea.

*Ucraina a greşit profund, ca încercare de construcţie naţional-statală. Ucraina, dornică de libertate, după prăbuşirea URSS a încercat şi încearcă să îşi construiască statul pe principiile naţionalismului secolului 19, eventual ale veacului 20, la început. Lucru care este imposibil.

*Aproape că această criză nu mai are o soluţie nedureroasă. Nu mai are o soluţie de menţinere a obiectivului fundamental - integritatea teritorială a Ucrainei.

____________________________________

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a rostit o alocuţiune la ceremonia dezvelirii, pe 1 august 2014, a unui monument ridicat în Poklonnaya Gora, în amintirea eroilor din Primul Război Mondial.

_____________________________________

*Rusia, cu cât este mai rănită ar putea să facă lucruri mai grave.

*Soluţia încă nu a fost identificată pentru Ucraina.

*Dacă nu avem capacitatea de acţiune care să aibă rol de descurajare, atunci suntem în pericol şi noi.

*În Gaza ne aflăm, din nou, în faţa confruntării a două tragedii, cea a poporului palestinian, care nu poate să iasă din logica aceasta a morţii, din nefericire, nu a atins capacitatea politică de a identifica altă soluţie, de ieşire din starea istorică în care se află şi tragedia israelienilor care nu au altă soluţie, de a răspunde la această situaţie, decât cea pe care o vedem şi care este, şi pentru ei, contraproductivă, pe termen mediu şi lung. Dar care, pe termen scurt, este singura soluţie.

*Războiul în sine, ca act, trebuie să fie raţional, de aceea trebuie profesionişti pentru el.

**************************************

POST-SCRÍPTUM 1

Excelenţa Sa Bahador Aminian, ambasadorul Iranului la Bucureşti mi-a acordat un interviu, pentru postul de televiziune 6TV, care va fi difuzat duminică 10 august, la ora 20.30, la emisiunea pe care o realizez la canalul de televiziune menţionat. Anterior, la acelaşi post, 6TV, au mai răspuns invitaţiei mele, în cadrul emisiunii menţionate, ambasadorii Ucrainei şi Poloniei. Stenograma integrală a interviului acordat de diplomatul iranian va fi inserată pe acest blog.

POST-SCRÍPTUM 2

Duminică, 3 august, cu sprijinul talentaţilor conaţionali Mihai Niculae şi Alexandra Giorgiana Mathias am terminat montajul documentarului "OITUZ - A TREIA POARTĂ DE FIER A MOLDOVEI", care va fi vizionat de locuitorii din localităţile Oituz şi Tg. Ocna, la festivităţile organizate la mijlocul lunii august, cu prilejul comemorării eroilor români care au spus imperialilor agresori:

"PE AICI NU SE TRECE!"

Şi nu s-a trecut.

POST-SCRÍPTUM 3

Voi posta, pe acest blog, însemnul distinctiv al Statului Major General al Armatei României,

până când vor fi confirmate public:

1.) reîntoarcerea premierului la reşedinţa sa oficială, din Palatul Victoria,

2.) revenirea ministrului apărării naţionale şi a şefului SMG în birourile lor oficiale, de drept, de la etajul 1 al Ministerului Apărării Naţionale,

3.) repostarea galeriei şefilor M.St.M./S.M.G. la locul de onoare cuvenit, pe peretele din dreapta uşii conducătorului Statului Major General, la etajul 1.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite