Luna Chebel, femeia din spatele lui Bashar al-Assad

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2000 atunci când prelua pentru prima dată conducerea Siriei, presa occidentală se întreba dacă tânărul Bashar al-Assad va deveni un lider la fel de puternic precum tatăl său Hafez, supranumit leul Damascului.

Şcolit în Londra, Bashar s-a ridicat la nivelul predecesorului său, devenind un conducător abil ce a reuşit să îşi consolideze regimul politic, oferind totodată o deschidere pe care marile cancelarii au apreciat-o. Nu cu mult timp înaintea izbucnirii protestelor care au cuprins regiunea Orientului Mijlociu şi pe cea a Nordului Africii, familia Assad era lăudată de întreaga mass-medie occidentală, unde revista Vogue spre exemplu, o compara pe prima doamnă a Siriei, Asma Al Assad, cu un trandafir al deşertului, în timp ce soţul ei era admirat printre altele pentru menţinerea unui stat laic într-o zonă în care fundamentalismul islamic se transformase într-o ameninţare pentru securitatea întregii lumi.

Primăvara arabă a cuprins însă Siria, iar protestele începute în luna martie a anului 2011 au escaladat aruncând ţara într-o criză generală. Imediat, simpatia pe care presa occidentală o oferise familiei Assad dispăruse. Mai mult decât atât, după cum susţine soţia lui Assad într-un email transmis fiicei emirului din Qatar în 2011 publicat apoi de CNN,  multe dintre informaţiile prezentate sunt distorsionate.

“Armata nu a invadat încă Hama, deşi situaţia critică cere acest lucru. Totuşi presa occidentală ne acuză de acest lucru”, scria Asma Al Assad (foto dreapta).

image

Inevitabil, imaginea primei doamne a avut de suferit, aceasta  fiind una dintre principalele ţinte ale opoziţiei politice, care nu a ezitat a o acuza în nenumărate ori pentru susţinerea pe care i-o acordă lui Bashar. Din ce în ce mai puţin vizibilă în spaţiul public, a fost doar o chestiune de timp până când  Asma să fie suspectată  că a parasit Siria alături de copiii săi. Destinaţiile cele mai vehiculate erau Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Încercând să combată aceste zvonuri, Asma Al Assad apare în octombrie 2013 într-o înregistrare difuzată de televiziunea de stat siriană. Îmbrăcată într-un tricou cu drapelul Siriei, prima doamnă planta un măslin alături de mai mulţi  tineri.

Sunt aici, alături de soţul şi copiii mei, aici, în Siria. Este normal să fiu alaturi de ei, cum aş putea apoi să îmi educ copiii în dragoste pentru ţara noastră dacă ei nu ar fi aici? Sunt aici, astăzi şi  tot aici voi fi şi mâine”, declara apoi, într-un mesaj adresat propriului popor, dar nicio informaţie relevantă nu putea confirma locul şi timpul când înregistrarea a fost făcută.

Cu toate acestea, mai multe personaje feminine s-au aflat în cercul apropiat al liderului de la Damasc, alături de care Bashar a încercat să  răspundă ofensivei mediatice. Printre ele s-a numărat Hadil Ali Jaafari, fiica ambasadorului sirian la ONU, care la numai 25 de ani făcea parte din echipa care gestiona imaginea familiei Assad. Lipsa de experienţă a făcut însă ca Hadil să gestioneze slab unul dintre interviurile acordate de Assad postului american de televiziune ABC. Intrată în disgraţia preşedintelui, aceasta a fost concediată.

Luna Chebel este însă de departe personalitatea care s-a remarcat cel mai mult. Aparţinând minorităţii druză, la numai 39 de ani a atras atenţia la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când a însoţit delegaţia condusă de ministrul sirian de Externe Wallid al Muallem, în cadrul întâlnirii de la Geneva. Încrederea de care se bucură în faţa lui Bashar al-Assad devine de necontestat, fapt pentru care publicaţia El Mundo a ţinut să o prezinte nu numai pentru realizările sale, ci şi pentru relaţia intimă pe care o are cu liderul de la Damasc.

Conform publicaţiei spaniole, Luna Chebel este totodată amanta lui Bashar al-Assad (foto dreapta).

Povestea sa începe în 2010,  când demisionează din funcţia de prezentatoare a televiziunii Al Jazeera în urma unui conflict cu directorul de atunci al trustului Ayman Jaballah, pe care îl acuza că impune un cod vestimentar strict, criticând angajatele care sunt machiate sau care nu îşi acoperă părul. Chebel este urmată imediat de alte patru angajate ale Al Jazeera şi de soţul său Sami Kleib, care, odată cu declanşarea crizei siriene pleacă în Liban unde se alătură ca jurnalist unui proiect de televiziune apropiat atât de Hezbollah cât şi de guvernul de la Damasc. Scandalul provocat reprezintă o pată neagră pentru Al Jazeera, una dintre cele mai puternice politici de soft-power a micuţului, dar puternicului Qatar în Orientul Mijlociu. Mai mult, în aprilie 2011, fosta vedetă ataca trustul de televiziune pentru modul în care dezinformează cu privire la evenimentele petrecute în Siria, catalogând postul drept „o fabrică de ştiri care încalcă deontologia jurnalistică”.

Chebel este unul dintre principalii artizani care au gestionat imaginea familiei Assad nu numai în presa siriană, cât mai ales în cea internaţională, având meritul de a-l convinge pe Bashar că, în ciuda conspiraţiei în care consideră ca a fost prins, să fie deschis dialogului mediatic. În decembrie 2012 devine purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sirian, unde reuşeşte să combată multe dintre rapoartele media îndreptate împotriva Damascului. În prezent, ocupă funcţia de consilier de imagine a preşedintelui sirian, fiind persoana care stabileşte ţinuta, subiectele abordate sau tonul folosit de acesta  în fiecare dintre apariţiile sale publice.

Se pare că această cooptare a unor persoane tinere, în special femei, în cabinetul preşedintelui ar fi condus către apariţia unor tensiuni între vechea şi noua generaţie, ultima câştigând lupta pentru simpatia lui Assad, fapt  ce reieşea din cadrul unor mailuri publicate în 2012 de către The Guardian, transmise între Assad, soţia lui, Asma, şi consilierele sale.  Incidentul, cunoscut şi sub denumirea de SiriaLeaks,  se dovedeşte a nu fi fost o pistă falsă.

Însă, în tot acest context, Luna Chebel s-a dovedit a fi cartea câştigătoare a lui Bashar al-Assad, alături de care Damascul a reuşit în multe dintre situaţii să facă faţă războiului mediatic. De la funeraliile fastuoase ale soldaţilor înmormântaţi ca adevăraţi martiri, până la interviurile acordate presei internaţionale în care Assad vorbea despre uşurinţa cu care a fost transformat din iubitul reformator în criminal de război, Luna Chebel a fost femeia din spatele fiecărui gest al acestuia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite