Luna artificială, plantele luminiscente, bacteriile, posibile soluţii pentru iluminarea oraşelor pe timpul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Glowee
FOTO Glowee

Iluminatul tradţional stradal din oraşe consumă multă energie, care aduce costuri enorme şi generează probleme de mediu. Ţinând cont de acest lucru, cercetătorii vin cu fel şi fel de idei de iluminare pe timpul nopţii, iar unele dintre ele pot fi soluţii, scrie BFM TV.

Postul TV francez prezintă trei soluţii ecologice la iluminatul stradal clasic.

Luna artificială

Deşi pare o nebunie, ideea unei luni artificiale care înlocuieşte lampadarele este luată în serios în China. Potrivit presei oficiale a acestei ţări din Asia, un satelit numit „Luna artificială“ va fi ridicat până în 2020 la 500 de kilometri în spaţiu pentru a ilumina pe timpul nopţii oraşul Chengdu. Acest satelit va avea o luminozitate de opt ori mai intensă decât cea a lunii. Cu toate că există îndoieli asupra fezabilităţii proiectului şi impactului său asupra ciclului naturii, experţii chinezi dau asigurări că au luat în calcul aceste aspecte.

Plante luminiscente

O altă soluţie poate fi lumina reflectată de unele plante. Un experiment realizat de ingineri de la prestigiosul MIT (Massachusetts Institut of Technology) arată că această idee este posibilă. Ei se bazează pe bioluminiscenţă, capacitatea organismelor vii de a produce lumină, iar proiectul lor constă în găsirea unui mecanism în cazul unor plante mai mari, pentru a ilumina spaţii precum birourile.

Bacteriile

Pe lângă aceste soluţii, un start-up francez propune iluminarea centrelor oraşe cu ajutorul bacteriilor. Glowee are la bază recuperarea de microorganisme vii din peşti de la fundul mărilor care au proprietatea de a străluci în întuneric. Antreprenorii propun închiderea acestor bacterii în mici capsule, unde se vor putea reproduce şi vor ilumina noaptea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite