Lupta pentru putere în Africa: Armata americană se teme că va fi întrecută de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie de deschidere a noii baze militare chineze din Djibouti FOTO AFP
Ceremonie de deschidere a noii baze militare chineze din Djibouti FOTO AFP

Beijingul menţine o prezenţă comercială şi miltară în Djibouti, stat situat în sudul Strâmtorii Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roşie de Oceanul Indian. Mica ţară este, de asemenea, locul singurei baze militare permanente a SUA de pe continent.

Prezenţa militară din ce în ce mai mare a Chinei în Africa este considerată o ameninţare de către Washington, oficialii Pentagonului exprimându-şi îngrijorarea că cea mai mare economie a Asiei are un avantaj în câştigarea de aliaţi regionali.

„Ei (n.r. chinezii) au mărit miza, la drept vorbind, şi în cele din urmă oferă lucruri pe care partenerii noştri le vor şi de care partenerii noştri au nevoie“, a declarat un oficial al Comandamentului militar african al SUA (AFRICOM) pentru CNN. „În anumite locuri avem îngrijorări că suntem întrecuţi“.

Comentariile fac referire la expansiunea Chinei către Djibouti, o ţară mică situată la intrarea de sud în Marea Roşie, aproape de una dintre cele mai aglomerate rute comerciale ale lumii. 

Djibouti găzduieşte singura bază militară permanentă a SUA din Africa, denumită Baza Lemonnier, un centru pentru reţeaua de spionaj al SUA şi operaţiunilor antitero din Africa.  

Deşi Djibouti, un rai al stabilităţii politice, într-o regiune turbulentă, are multe baze străine, ceea ce îngrijorează Pentagonul este prezenţa din ce în ce mai mare a Beijingului în această ţară.

În 2017, Armata de Eliberare a Poporului din China – forţele armate chineze - şi-a deschis prima bază de sprijin în Djibouti, la aproape 10 kilometri distanţă de Lemonnier.

Pentagonul a avertizat într-un raport anual din 2019 pentru Congres că este de aşteptat ca Beijingul va continua să dezvolte operaţiunile în Africa. Mai multe baze chineze vor „stabili baze logistice care for extinde şi susţine în continuare operaţiuni regionale şi globale“, se arată în raport.

Însă pentru moment, baza Chinei din Djibouti este cea care stârneşte anumite îngrijorări printre comandanţii americani, având în vedere că baza militară bine echipată militar este localizată aproape de un port important, pe care contingentul Lemonnier de bazează.

Anul trecut, comandantul AFRICOM, generalul Thomas Waldhauser, a avertizat Congresul că două din cinci terminale din port sunt deja sub controlul Chinei şi acum există temeri că Beijingul ar putea întrerupe accesul SUA la port, la un moment dat.

„Nu este niciun secret că aproximativ 98 la sută din sprijinul logistic pentru Djibouti, precum şi pentru Somalia şi Africa de Est, trece prin port“, a notat generalul Waldhauser.

El a mai spus Comitetului Serviciilor Armate din Camera Reprezentanţilor că „dacă chinezii vor prelua controlul asupra portului, consecinţele ar fi semnificative“.

O lipsă de încredere strategică între Washington şi Beijing este ceea ce defineşte relaţiile celor două state în ultimul an.

Administraţia Trump a acuzat China că a furat software comercial de la SUA şi tehnologie şi a creat contextul pentru blocarea companiilor americane din a încheia înţelegeri cu firmele chineze de telecomunicaţii.

Huawei, un gigant tehnologic despre care Washingtonul susţine că este finanţat de Armata chineză şi că spionează pentru Guvernul chinez, a devenit cea mai recentă ţintă a campaniei de sufocare a firmelor chinezeşti.

Mai mult, înaintea alegerilor de la mijloc de mandat de anul trecut, Donald Trump a susţinut că Beijingul încearcă să se „amestece“ în vot, într-o acţiune de retorsiune pentru poziţia sa fermă privind comerţul.

În luna iunie a anului trecut, Trump a impus tarife dure pe bunuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari, într-o încercare de a îndrepta dezechilibrul din lupta comercială. Beijingul a răspuns în consecinţă şi disputa comercială s-a transformat de atunci într-un război. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite