În lume

articolul anterior articolul urmator

Lupte între forţele turce şi cele ale preşedintelui Bashar al-Assad în nord-vestul Siriei, soldate cu mai mulţi morţi

25
3 Feb 2020 11:34:21
Autor: News.ro
Convoi militar turc ăn nord-vestul Siriei
Convoi militar turc ăn nord-vestul Siriei

Artileria şi aviaţia turce au bombardat luni poziţii ale regimului sirian, în nord-vestul Siriei, omorând cel puţin şase militari, ca ripostă la tiruri soldate cu patru morţi de partea turcă, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că între 30 şi 35 de militari ai regimului au fost ucişi.
 
Însă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG, a anunţat că şase militari ai regimului au fost ucişi.
 
”Avioanele noastre (de tip) F-16 şi piesele noastre de artilierie bombardează în acest moment ţinte definite de serviciile noastre de informaţii”, a anunţat Erdogan într-o conferinţă de presă şa Istanbul.
 
Ministerul turc al Apărării a anunţat anterior moartea a patru militari turci în provincia Idleb, în urma unor tiruri de artilerie susţinute ale regimului de la Damasc.
 
Alţi nouă militari turci au fost răniţi, între care unul grav, potrivit ministerului.
 
Aceste schimburi de tiruri cresc cu un nivel tensiunea la Idleb - ultimul bastion dominat de jihadişti şi rebeli în Siria.
 
Turcia a desfăşurat militari în mai multe posturi de observaţie în regiunea Idleb, în cadrul unuiacord încheiat cu Rusia vizând să conducă la o încetare a violenţelor.
 
Însă forţele regimului lui Bashar al-Assad, susţinute de Moscova, şi-au intensificat de mai multe săptămâni ofensiva în această provincie, multiplicându-şi bombardamentele sângeroase.
 
Ankara, care sprijină grupări rebele siriene, a ridicat tonul în ultimele zile şi a mers până la a critica Rusia, cu care Turcia cooperează, cu toate acestea, strâns în Siria.
 
”Vreau să mă adresez mai ales autorităţilor ruse: interlocutorul nostru nu sunteţi voi, ci este regimul (sirian). Nu încercaţi să ne obstrucţionaţi”, a declarat Erdogan luni.
 
”Nu putem rămâne tăcuţi în timp ce militarii noştri cad martiri. Vom continua să cerem socoteală”, a adăugat el.
 
Potrivit presei turce, Ankara a desfăşurat întăriri în posturile sale de observaţie în ultimele zile.
 
Confruntări directe între armata turcă şi forţele regimului sirian au fost rare de la începutul războiului care devastează Siria din 2011.
 
În 2016, Ankara a acuzat regimul de la Damasc după uciderea a patru militari într-un bombardament aerian în regiunea Al-Bab (nord). Rusia a respins orice implicare a forţelor sale sau ale regimului al-Assad.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Lucifer
3.02.2020, 11:43:46

Mda, au plecat americanii şi micimanii îşi fac de cap. Carevasăzică, Turcia se luptă cu Siria. Apoi cu Iranul, apoi cu Rusia. Armaghedon în toată regula!....

+4 (6 voturi)
Sorin Constantin
3.02.2020, 12:15:31

@ Lucifer..., presupun că la ora asta Alah este în mare dilemă !!! Drept credincioșii în loc să năpăstuiască pe necredincioși se omoară între ei, vremurile sînt cam ca pe vremurile cînd Alah a trimis un profet, un profet care i-a căsăpit pe mulți necredincioși...Dar pe cine va conduce noul profet ? Știu că la Coran scrie că Mohamed este ultimil Profet trimis de Alah, dar dacă mai trebuie unul, unul care este prinț moștenitor prin Arabia Saudită...?

+2 (4 voturi)
un cetatean european
3.02.2020, 12:17:42

adevarul e ca turcii trebuiau sa stea la frontiera , zona tampon trebuiau sa o prezideze kurzii ( dintre toti cei mai cu capul pe umeri ) si probabil era evitat un conflict Siria- Turcia. Din pacate in zona sunt prea multi actori ca sa poata fi posibile acorduri de durata.

+2 (2 voturi)
Bibi Loi
3.02.2020, 12:30:05

Deci un stat NATO ataca si incearca sa ocupe un stat suveran care nu i-a declarat razboi. O tara NATO este un agresor.

+2 (4 voturi)
Morarasu Bogdan
3.02.2020, 12:46:43

Nu e prima data cand o tara Nato este considerata agresor. Nato nu e o alianta ofensiva ci una defensiva. Deci nu are nici in clin nici in maneca la ce organizatii sau aliante ai aderat. Ideea cu Turcia in Siria este ca sa nu permita curzilor sa-si faca un stat. Ar creea probleme interne. In plus au un acord de colaborare acceptat chiar si de Siria in care Russia ar fi trebuit sa fie garant. (nu mai zic ca au patrule comune Rusia si Turcia in apropiere de frontiera). Il cam mananca in dos pe sirian, dar turcii il pot scarpina foarte frumos. Nu prea tine cont turcaletul de drepturile internationale, drepturile omului sau alte tratate. Turcul isi apara interesul si de data asta s-a nimerit sa apere si interesele civile din zona. (nu poti ca stat (Siria in cazul de fata) sa-ti bombardezi civili pt ca au alta opinie).

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (25)