În lume

articolul anterior articolul urmator

Mafia italiană se extinde în Africa şi Asia

7
26 Jul 2021 12:57:33
Autor: Viorica Marin

’Ndrangheta, mafia din regiunea Calabria, dar şi alte organizaţii criminale din Italia, urmăreşte să cucerească lumea, lucrând discret la asta, scrie Le Monde.

’Ndrangheta, mafia din Calabria, regiunea din sud, din vârful „cizmei” italiene, compusă din circa 150 de clanuri autonome, numite «’ndrine», care s-a impus în ultimii ani ca una din cele mai importante organizaţii criminale de pe planetă, cu ramificaţii peste tot în Europa şi în America de sud, se extinde puternic în Africa şi în Asia, scrie „Le Monde“. Mai mult, scrie cotidianul francez într-o vastă anchetă, ’Ndrangheta este considerată acum cea mai primejdioasă reţea criminală din lume. Extrem de greu de penetrat, deoarece clanurile funcţionează autonom, nu sunt centralizate precum Cupola siciliană, mafia clasică. 
 
Se consideră că ’Ndrangheta controlează 80% din importurile de cocaină în Europa. Ancheta detaliază în special rolul cheie al clanurilor ’Ndrangheta în traficul de cocaină între America de Sud şi Europa, prin Togo, Senegal şi Maroc. Mafia se asociază cu criminalitatea organizată locală. În Kenya, de exemplu, a fost implicată în scandalul care vizează banca Charter House, despre care se spune că a fost folosită pentru spălarea a peste 1,5 miliarde de dolari. De asemenea, are activităţi în special în Africa de Sud şi în vecinătatea sa apropiată (Angola, Namibia, Zimbabwe). 
 
Concurenţă
 
Dar şi alte organizaţii mafiote italiene sunt prezente pe continentul negru. Vito Roberto Palazzolo, fost bancher al Cosa Nostra condamnat pentru implicarea sa în „Pizza Connection” (reţea de trafic de heroină între 1974 şi 1985), a construit un imperiu în timpul exilului său sud-african din 1986 până în 2012. Este prezent în mai mult de 200 de companii, în Africa, dar şi în Liechtenstein şi Hong Kong. O mare parte din averea sa provine din minele de diamante din Africa de Sud şi Angola, evaluate la 280 de milioane de dolari.
 
Cooperare cu regimurile corupte
 
Ceea ce parea fi o constantă, este cooperarea dintre mafie şi autorităţile locale. În Africa de Sud, Vito Roberto Palazzolo a găsit parteneri atât în cadrul guvernelor de apartheid, cât şi în Congresul Naţional African. Astfel, el a scăpat de cele şase cereri de extrădare emise de instanţele italiene între 1992 şi 2007. Sub identitatea de Robert von Palace Kolbatschenko a devenit un om de afaceri respectat, cetăţean sud-african din 1995, cunoscut pentru aprovizionarea cu apă minerală a companiei aeriene naţionale. În Zimbabwe, Cosa Nostra şi-a unit forţele cu regimul lui Robert Mugabe (1987-2017) , pentru a prelua controlul depozitelor de diamente din Marange. Ancheta a descoperit prezenţa mafiei italiene în 13 ţări africane, fapt ce dovedeşte înrădăcinarea progresivă şi durabilă a activităţilor celor mai importante organizaţii criminale italiene - Camorra napoletană, Cosa Nostra siciliană şi „Ndrangheta din Calabria”, dar şi a clanurilor familiale, precum D'Agosta din Sicilia , ocupându-se de de la traficul de droguri şi medicamente, la afaceri miniere.
 
Mafia italiană şi-a stabilit o prezenţă letală, în Africa. Membrii săi deţin mine de diamante, cluburi de noapte şi terenuri, toate cu complicitatea regimurilor corupte din aceste ţări. Autorităţile italiene anti-mafie estimează că grupurile de criminalitate organizată câştigă 26 de miliarde de euro pe an numai în Italia. Dar cifra este dor vârful aisbergului puterii sale economice. Mafia  este mai mult ca oricând o afacere globală, infiltrându-se în economiile legale din întreaga lume. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

POLITICALLY INCORRECT
26.07.2021, 13:14:57

Dar cei mai mari mafioți sint politicienii...

-7 (7 voturi)
Noah_Scînteia@Vancouver.ca
26.07.2021, 14:48:08

http://asapteadimensiune.ro/images/Religie_85.jpg

+3 (3 voturi)
Ţepeş
26.07.2021, 13:45:46

Ehei, avem Parchet European. O să vadă ei pe dracu. Îi decapează procurorii europeni.

-10 (10 voturi)
Adrian Andrei
26.07.2021, 14:05:31

Dragnea o sa aiba parte de Parchet European! Nici averea din Brazilia n-o sa o mai aiba, ca au si brazilienii Parchet si par decisi sa confiste averile hotilor. O s-o imbelineze si stiuca de Fortalezza... Tot Parchetul European o sa se ocupe si de afacerile europene ale mafiotilor rusi (bucatarul lui Putin, soferul lui Putin, majordomul lui Putin si ceilalti lachei ai lui Putin). O s VIN si vremea aia cand postacii lui Putin or sa se ascunda si in gaura de sarpe ca sa scape de pedeapsa (Siberia n-o sa mai fie ascunzatoare valabila, c-or s-o ia chinezii)

+3 (5 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
26.07.2021, 14:48:38

Nimic despre activitatea crimei organizate italiene (Cosa Nostra, Ndraghetta) in Romania in particular si in Europa centrala si de est?

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările