Mai mult de un milion de turci transmit preşedintelui Erdogan: Suficient (#Tamam)!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan vorbeşte în cadrul unei conferinţe de presă după summitul Organizaţiei de Cooperare Islamică (OIC) la Istanbul Turcia FOTO EPA-EFE / Sedat Suna

Duminică, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că se va da la o parte dacă populaţia va spune că este „suficient" (#Tamam). În următoarele ore, 480.000 de oameni au postat pe Twitter mesaje care conţin hashtag-ul #Tamam.

"Tamam" a devenit marţi cel mai folosit cuvânt pe Twitter, după ce preşedintele Erdogan, aflat la putere în ultimii 15 ani, a spus că se va da la o parte "dacă oamenii spun că este suficient", informează Reuters şi ABC News.

Trei dintre rivalii lui Erdogan - Meral Aksener, Muharrem Ince şi Temel Karamollaoglu - s-au alăturat mişcării, iar mesajele lor au fost redistribuite de peste 10.000 de ori. 

Miercuri, peste un milion de turci au folosit hashtag-ul #tamam pe reţelele de socializare.

Dar partizanii preşedintelui Erdogan, care conduce ţara de 15 ani şi care ar putea să rămână la putere încă 10 ani după revizuirea Constituţiei anul trecut, au dat semnalul de ''contraatac'', unindu-se sub deviza cuvântului ''devam'' (''încă'', ''continuă'', în limba turcă).

Iritaţi de multiplicarea tweet-urilor ''tamam'', liderii şi media proguvernamentale denunţă artificiul şi complotul.

''Tentativele de manipulare pe reţelele sociale nu vor duce nicăieri, sunt eforturi în zadar'', comenta miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin. ''Vom vedea ce decizie va lua naţiunea pe 24 iunie. Noi prevedem că va fi 'devam' '', a adăugat el.

Mai multe ziare proguvernamentale se străduiau la rândul lor să facă o legătură între tweet-urile ''tamam'' şi reţeaua clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl consideră ''creierul'' tentativei eşuate de puci din 15 iulie 2016, ceea ce Gulen neagă.

În Turcia vor avea loc pe 24 iunie alegeri prezidenţiale şi legislative anticipate, prevăzute iniţial pentru noiembrie 2019. Acest scrutin dublu va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc puterea şefului statului, măsuri ce au fost validate anul trecut.

În campania pentru acest referendum, care a avut loc în aprilie 2017, opozanţii lui Erdogan s-au mobilizat deja pe reţelele sociale sub deviza cuvântului ''hayir'' (''nu'', în limba turcă).

Twitter şi Facebook reprezintă un teren de campanie exploatat din plin de către opoziţie în Turcia, îndeosebi din cauza mediatizării reduse în cazul său de către mijloacele de informare în masă, în raport cu Erdogan, ale cărui discursuri sunt transmise integral. 

Tayyip Erdogan a convocat alegeri anticipate pe 24 iunie, cu mai mult de un an înainte de termenul normal. Preşedintele turc şi-a dezvăluit profesiunea de credinţă pentru alegeri şi a promis duminică (6 mai) să lanseze noi operaţiuni militare şi să ridice Turcia la rangul de "putere globală".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite