În lume

articolul anterior articolul urmator

Mâine, alegeri în Israel. Semnificaţia rezultatului poate fi globală

21
16 Sep 2019 09:59:30
Cristian Unteanu

Două partide îşi dispută victoria în această rundă a alegerilor anticipate: Likoud, condus de actualul prim-ministru Beniamin Netanyahu, şi Kahol Lavan, al cărui lider este generalul Benny Ganz, fost şef al armatei israeliene.

Mizele sunt multiple şi extrem, extrem de importante pentru Israel, pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu dar şi, cu absolută certitudine, relevante, poate chiar vitale, la nivel global.

Mizele acestea, pe fond, înseamnă confirmarea pe care electoratul israelian o va da uneia dintre cele două opţiuni care constituie oferta esenţială a candidaţilor şi poate determina efecte de profunzime asupra păcii şi securităţii întregii regiuni şi, mai departe, să arate că, pe plan mondial, există posibilitatea de refacere a hărţilor geografiei politice. Şi iată de ce.

Oferta lui Netanyahu constă în promisiunea absolut fermă ca, în cazul în care el va fi câştigătorul, să anexeze imediat întreg ansamblul coloniilor evreieşti din valea Iordanului, zonă strategică care reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania ocupată, „anexare imediată“ care ar prelua oficial teritoriul în corpul statului Israel. Mesajul este clar: „...anunţ intenţia mea de a aplica, cu următorul guvern, suveranitatea Israelului asupra Văii Iordanului şi a nordului Mării Moarte“.

Mai promisese acest lucru, la modul general, cu câteva zile înainte de alegerile din 9 aprilie, dar, de data asta, are şi calendarul şi prima zonă pe care o va prelua Israelul, acolo unde, conform organizaţiei israeliene Btselem, trăiesc aproape 65.000 de palestinieni. Situaţie cel puţin ciudată şi care poate evolua dramatic. Chiar dacă Netanyahu a precizat că anexarea nu va cuprinde oraşele palestiniene din zona, Ierihon spre exemplu, chiar dacă, odată realizată mişcarea, vor fi doar nişte enclave izolate şi complet înconjurate.

Situaţia poate evolua spre explozie deoarece cea mai mare parte a Văii Iordanului face parte din „Zona C“ (în definiţia planurilor de pace de la Oslo recunoscute de Naţiunile Unite) şi care acoperă aproximativ 60% din întregul Cisiordaniei, în principal administrată acum de Israel, dar nu (încă) parte componentă a teritoriului Israelului.

Şi aici este miza geostrategică. O eventuală aplicare a suveranităţii statului Israel asupra unui teritoriu ocupat prin forţa armelor înseamnă o modificare a graniţelor statului. Caz în care propunerea „aplicării suveranităţii“ este oare o chestiune strict internă a statului Israel sau înseamnă cu mult mai mult şi deschide larg porţile acceptării principiului anexării de teritorii pe baza forţei sau a acţiunilor ostile purtate într-o formulă oarecare de război hibrid? În acest caz, putem oare să trasăm o paralelă între cazul Crimeei şi eventuala anexare viitoare anunţată de Netanyahu? În cazul în care aceasta va avea loc, este oare normal să ne aşteptăm ca reacţia internaţională de condamnare să fie identică cu cea care a urmat anexării Crimeii, cu acelaşi tip de oprobiu general şi cu recurgerea la sancţiuni internaţionale după sistemul deja cunoscut şi la care aderă şi acum toate statele din G7 plus ansamblul UE? Chestiunea nu este deloc o dilemă teoretică, simbolică sau de morală a vieţii internaţionale şi a comportamentelor aferente, asta în cazul în care chiar aveţi naivitatea să mai credeţi în aşa ceva. Tocmai de aceea, propunerea de rezolvare va putea fi tranşată la masa verde.

Înainte de aceste alegeri de mâine, ultima vizită a prim-ministrului israelian a fost la Moscova şi Soci, unde s-a întâlnit cu ministrul Şoigu al Apărării şi cu preşedintele Putin care a spus că „pentru noi, este extrem de important cine va fi ales în viitorul Knesset şi sperăm că vor menţine prietenia între naţiunile noastre şi vor întări şi mai mult relaţia dintre noi... Ştim că peste un milion şi jumătate de repatriaţi din URSS trăiesc în Israel şi i-am tratat mereu ca pe de-ai noştri“. Iar Netanyahu a replicat pe măsură, cu estimarea că relaţia bilaterală este „spun asta fără nicio rezervă, o componentă fundamentală a stabilităţii regionale“.

Foarte interesantă această reunire de prietenii, deoarece se transmit semnale convergente că există un acord superior şi care excede (sau poate s-o facă) probleme de anexare teritorială. Şi s-ar putea să nu mai fie vorba despre sancţiuni pentru nimeni.

Iată semnalele că se vorbeşte serios.

Pe de o parte, ieri, în ultima zi de campanie, Netanyahu a organizat o şedinţă de guvern chiar într-una din coloniile „sălbatice“, Mevoot Ierihon în Valea Iordanului din Cisiordania ocupată, anunţând totodată decizia de a legaliza statutul coloniei. Ocazie cu care a repetat că Valea Iordanului este „un zid de apărare care va deveni parte integrantă a Israelului, unde va exista o prezenţă eternă a forţelor noastre armate“.

În fine, exact în acest moment, Trump transmite într-un tweet postat sâmbătă, că „am avut azi o convorbire telefonică cu prim-ministrul Netanyahu pentru a discuta posibilitatea unei posibil mişcări în direcţia unui Tratat mutual de apărare între SUA şi Israel care ar întări şi mai mult extraordinara alianţă între cele două ţări ale noastre. Aştept să continui pe mai departe aceste discuţii după alegerile din Israel, atunci când, la finele acestei luni, ne vom întâlni la Naţiunile Unite!“.

Pe de altă parte, există şansele deloc neglijabile ale lui Benny Ganz (sondajele de ieri îi dădeau pe cei doi aproape la egalitate), iar mesajul acestuia este mai liberal şi are un punct forte: promite relansarea convorbirilor cu palestinienii. Punct forte pentru adepţii unei soluţii care să nu se bazeze doar pe tipul de abordare războinică a lui Netanyahu, dar şi vulnerabilitate din cauza faptului că este acuzat că ar fi gata să acorde unele concesii duşmanilor Israelului. Fals, replică el, promiţând o campanie militară dură şi rapidă în Gaza pentru eliminarea ameninţării Hamas şi, fără a-l contrazice pe Netanyahu pe chestiunea Cisiordaniei, promite că Israelul va păstra statutul său de garant al securităţii din zonă. Necunoscuta momentului este rezultatul negocierilor pe care se spune că Ganz le-ar avea cu partidele arabe din Israel (cea de-a treia forţă politică a ţării, dar niciodată acceptate pentru reprezentare în vreun guvern) de a susţine o majoritate guvernamentală între partidul lui Ganz şi cel al ultranaţionalistului Avigdor Liberman şi, de ce nu, cu o parte din Likud care ar vrea să iasă de sub tutela lui Netanyahu.

Se schimbă paradigme de securitate în Orientul Apropiat. Oricum se vor schimba şi consecinţele le vom vedea în foarte scurt timp. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Saḥīḥ ŞERBAN
16.09.2019, 11:22:16

saḥīḥ ŞERBAN cel autentic Preferabil pentru mintiile limpezi din Israel ar fi sa castige alegerile generalul Benny Ganz. El ar prezenta o garantie a unei noi epoci, mult mai putin "razboinice" , ca cea a lui Netaniahu. Netaniahu nu este decat un oportunist, un fariseu, un excroc mai pe romaneste. Stie sa "manipuleze" si de aceea a prostit atata lume. Cum poate cineva din Israel, sa-l mai voteze pe acest impostor, cand ciumatul s-a "folosit" de-o alta ciuma, analfabeta ruserloca din mioritca. Nici nu mai adaug asociereile cu criminalul betivan ruserloc Putin sau alt criminal, Erdogan.....Numai asocierea fata de ciuma rosie mioritica iti da raspunsul ca acest individ, nu are "mama, nu are tata", si tot ceea ce face, o face in interes privat al unui grup ocult si periculos, chiar pentru israelieni.

+10 (14 voturi)
Dream
16.09.2019, 12:53:28

Sper si eu acelasi lucru. Sa vedem ce vor decide "mintile" limpezi sau incetosate, ale israelienilor.

+10 (12 voturi)
Codruta=Tepes
16.09.2019, 14:02:05

@Saḥīḥ ŞERBAN 1001 de conturi, ai dreptate in primul comentariu, nu e nevoie sa vorbesti tu cu tine de pe alte aliasuri si sa te aprobi singur, lasa-i pe altii sa o faca. Bibi nu e doar impostor ci si infractor, daca pierde alegerile il asteapta soarta prietenului sau Dragnea, revelionul 2020-2021 si-l va petrece in puscarie. Eu cred ca asa va fi(dar daca va castiga din nou sustinut de fundamentalistii religiosi evrei si de extremistii pe care ii au si evreii, deceniile de relativa liniste pentru israelieni vor fi istorie, poate chiar si pentru noi restul).

-7 (9 voturi)
Marian Maftei
16.09.2019, 15:07:43

Trump, Putin, Erdogan, Netaniahu .....ce mai e de spus ? Cine credeți că va câștiga, în Israel ? (Hai bine, treacă de la mine și He He !)

+1 (3 voturi)
Lucifer
16.09.2019, 15:33:55

Paradoxal, evreii şi palestinienii/arabii sunt fraţi vitregi, având acelaşi tată pe Avraam/ Abraham/ Ibrahim. Dar...fraţi-fraţi...da' brânza-i pe bani. Şi banii sunt la evrei....

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)