În lume

articolul anterior articolul urmator

Marile jocuri politice pe linia SUA - Marea Britanie tind să se tabloidizeze, spre deliciul publicului spectator

7
22 Jan 2021 11:53:13
Cristian Unteanu
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Dacă mai era cineva care să spere că raţiunea va prevala şi că, după tot circul degradant din ultimele săptămni, va prevala înţelepciunea politică şi, cine ştie, jocurile s-ar putea întoarce înspre un orizont de normalite, ei bine să ştiţi că persoanele respective s-au înşelat într-o măsură a cărei amplitudine urmează s-o determinăm în următoarele săptămâni.

Deocamdată, circul continuă la acelaşi nivel de încrâncenare, dar trimiţând totul înspre o zonă ciudată, de război pe simboluri, amorsat prin "episodul dărâmării statuilor", dar preluat acum cu mare veselie la un nivel superior şi care lasă să se prevadă apariţia unor noi şi noi reprezentaţii publice, prelungind starea de nelinişte şi tensiune socială. Şi este evident, având în vedere experienţele recente, că episoadele respective vor produce efecte nu numai la nivelul societăţii americane sau al celei britanice, ele devenind posibile model de inspiraţie pentru mesajele şi acţiunile a din ce în ce mai diverse grupări cu orientare extremistă.

Urmează o perioadă în care lucrurile foarte grave vor alterna cu acţiuni în aparenţă deloc relevante, dar, pe fond, parte şi contraparte activă la întreţinerea unui climat de neîncredere reciprocă, lovind în continuare atât la baza relaţiilor tradiţionale pe scenele politice din US şi UK, dar şi în relaţiile lor de încredere şi cooperare, acum introducând în ecuaţie UE, în mod neaşteptat şi absolut suprinzător.

Ce ne aşteaptă în perioada imediat următoare?

Primul pe listă este un eveniment cu potenţial enorm de diviziune la nivelul societăţii americane, adică aprobarea de către Senat a începerii procesului de impeachment al lui Donald Trump pe motiv de incitare la asaltul împotriva Capitoliului. Şi, foarte posibil, în paralel sau în succesiune evenimenţială, un proces penal pe baza acestor acuzaţii acum documentate de FBI şi pasibile de pedepse dintre cele mai severe. În contrapondere, aşa cum vă povesteam acum câteva zile că se va petrece, doamna Marjorie Greene (membră a Congresului din partea republicanilor) a anuţat ieri că a completat textul unei cereri de impeachment la adresa Preşedintelui Biden, asta chiar în ziua următoarei preluării funcţiei. Chiar dacă textul rerspectiv este confidenţial, doamna Greene spune că îl acuză pe Biden de abuz de putere în timp ce îndeplinea funcţia de vicepreşedinte, permiţând lui Hunter Biden, fiul său, să fie numit în bordul unei companii din Ucraina. Asta face să revină în actualitate toate materialele "clasice" date publicităţii în perioada respectivă, plus unele mai recente, cele detonate de Rudy Giuliani.

"Preşedintele Biden - a declarat Grene - nu este potrivit să deţină responsabilitatea de Preşedinte. Obiceiul său de a abuza de putere atunci când era vicepreşedintele în perioada Obama durează de mult timp şi este neliniştitor. Preşedintele Biden a demonstrat că va face orice este necesar pentru a umple buzunarele fiului său Hunter şi ale familiei cu bani proveniţi de la companii energetice străine corupte".  

În aşteptarea deciziei finale a pe care o vor anunţa liderii din Senat (democratul Charles Schumer şi republicanul Mitch McConell), vă invit să accesaţi Raportul final realizat de cele două Comitete ale Senatului conduse de republicani, anul trecut în septembrie. Dar există şi contraraportul democraţilor în care sunt analizate acuzaţiile în chestiunea Ucraina, îl puteţi accesa aici. Clar că s-a ajuns la concluzii diferite, iar toată poveste poate fi reluată acum, cu o miză superioară şi creând un tsunami care ar putea să provoace distrugeri directe şi colaterale de mari dimensiuni.

 

îl găsiţi aici) chiar merită citit fie şi numai pentru că, în retorica anti-UE, s-a enunţat o frază echivalentă cu o supoziţie-injurie rasistă la adresa Preşedintelui Obama:

"Unii spun că a fost o sfidare la adresa Marii Britanii. Unii spun că a fost vorba despre un simbol al desconsiderării ancestrale pe care partea de descendenţă keniană a Preşedintelui o arată Imperiului Britanic - al cărui apărător atât de fervent a fost Churchill". Va fi foarte dificil de ignorat acest episod de acum, venit după ce bustul în cauză fusese readus de Trump în Biroul Oval. Iar dacă acesta a fost mesajul de atunci al lui Boris Johnson, ce oare s-ar fi schimbat acum când doamna Harris este vicepreşedinte al Statelor Unite şi, eventual, ar trebui să facă o vizită în Marea Britanie şi să fie nevoită să negocieze cu Boris Johnson care are nevoie disperată în acest moment măcar de banii americanilor pentru a depăşi dezastrul intern rezultat din combinaţia pandemie-Brexit?

Între timp, se naşte un nou scandal, dublat de o posibilă problemă majoră în relaţiile internaţionale. Marea Britanie, a anunţat, fapt fără precedent, că refuză să acorde reprezentanţei Uniunii Europene şi ambasadorului Joao Vale de Almeida deplin statut diplomatic deoarece, aşa cum a argumentat premierul Boris Johnson, "UE reprezintă un colectiv de naţiuni şi nu este un stat" care să beneficieze de condiţiile impuse de Convenţia de la Viena. Ciudată, extrem de ciudată atitudine, mai ales că exact inversul a ceea ce Marea britanie a a susţinuit cu tărie în perioada când a fost membră în blocul comunitar, adică nevoia ca reprezentanţele UE (acum 143 în intreaga lume) să aibă statut diplomatic complet şi deplin. Adică ceea ce susţine în continuare serviciul de acţiune externă al UE, Michel Barnier atrăgând atenţia oficialilor de la Londra să "fie foarte atenţi cu această problemă".

În acest moment în care nu sunt deloc lămuriţi termenii realităţilor viitoare, se joacă în forţă şi se deplasează piese în teritorii strategice care pot fi extrem de uşor răscolite prin refolosirea argumentelor contondente de simbolică politică scoase din panoplia gândirii extremiste care a făcut rău, face în continuare şi hrăneşte demoni.

Şi, iarăşi nimic nou, drumul de la amor etern la ură pasionată este extrem de scurt.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

teo mike
22.01.2021, 13:35:39

N-are legatura cu nici un fel de extremism, decat daca doresc unii si altii sa para declaratii de natura extremista. Nu era mai simplu daca Biden aducea bustul lui Chavez alaturi de cel al lui Churchill in Biroul Oval? In acest fel impaca si capra, si varza. Cine este acum cel care cauta scandal? Cine continua lupta impotriva lui Trump si il acuza in Congres, totul pentru a-l impiedica sa mai candideze vreodata la presedentie? Va spun eu: democratii. de teama ca va reveni peste 4 ani, acesta este motivul. Democratii stiu bine ca au preluat niste functii teribil de grele si ca nu vor rezolva problemele profunde ale Americii in 4 ani, iar republicanii vor sta cu ochii pe ei ca pe butelie. Deocamdata Biden a adaugat un camp pe formularul on-line al Casi Albe privind identitatea de gen (Mx). Apoi intra in Acordul Paris doar ca sa dea impresia ca este prietenul UE, insa marile probleme sociale, economice si sanitare vor ramane. Singura "urgenta" pe care o rezolva si care conteaza este prelungirea cu 5 ani a acordului nuclear cu Rusia. Declaratia lui Jhonson ca "UE reprezintă un colectiv de naţiuni şi nu este un stat" este cat se poate de adevarata. UE nu a fost construita initial pentru a fi un suprastat care sa controleze tot si toate. A fost construita pentru a sprijini economiile europene afectate de razboi si pentru a menine pacea, totul fiind de comun acord cu fiecare stat. UE a devenit un stat intre timp, care impune regulamente, care controleaza economic toate statele membre si care mai nou dicteaza in probleme care pot aluneca usor spre zona totalitara. Oricum, observ o nuantare a declaratiilor in ultimele ore, mai ales privind metodele de monitorizare si control a cetatenilor europeni, precum si intitativele PE privind North Stream II si sanctiunile pentru Rusia in contextul arestarii lui Navalnii. Probabil ca si europenii simt ca situatia ar putea degenera precum la Capitoliu in caz ca sunt aplicate mai multe constrangeri, nu privind siguranta noastra sanitara, ci mai ales privind drepturile si libertatile noastre fundamentale.

-5 (13 voturi)
ana_
22.01.2021, 14:01:27

1. „Clar că s-a ajuns la concluzii diferite, iar toată poveste poate fi reluată acum, cu o miză superioară şi creând un tsunami” Nu văd cum să se producă un tsunami. Democrații au majoritatea în ambele camere ale congresului și nu vor vota un impeachment vizându-l pe președintele Biden. Trecând peste aberația „n-avem motiv real, dar să le dăm și noi una peste ochi”.

+1 (5 voturi)
ana_
22.01.2021, 14:07:01

2. „bustul Rosei Parker, luptător pentru drepturile omului” Academia Română v-a jucat o festă. Bustul nu e un luptător, dar Rosa Parker era o luptătoare. 3. „Iar dacă acesta a fost mesajul de atunci al lui Boris Johnson, ce oare s-ar fi schimbat acum când doamna Harris este vicepreşedinte al Statelor Unite şi, eventual, ar trebui să facă o vizită în Marea Britanie” Nu s-a schimbat nimic, Boris Johnson e la fel de arogant și prost crescut ca și până acum, iar penibilitățile se vor ține lanț, chit că e politică internațională și te-ai aștepta la bună creștere și inteligență, dacă nu la eleganță.

+1 (9 voturi)
ana_
22.01.2021, 14:11:59

4. „refuză să acorde reprezentanţei Uniunii Europene şi ambasadorului Joao Vale de Almeida deplin statut diplomatic” Cum spuneam, mârlănie cât cuprinde, ca la mahala, nu în strada Downing nr. 10. Consecvența este o virtute clasică, lipsă în catalogul lui Boris. Când era în U.E. dorea respect și deplin statut diplomatic, iar după plecare face un gest echivalent cu o scuipătură. Mahala. U.K. va fi tot aici, vecin cu U.E., doar Boris e mai trecător. Așa că se va rezolva, în timp.

+3 (7 voturi)
Expat Gabriel
22.01.2021, 14:28:24

Pentru mine e uimitor cum Boris Johnson, un om ansolut banal, fara charisma si in general care nu iese prin nimic in evidenta a ajuns sa conduca UK! Nu mi-a placut Trump ca politician dar macar asta avea charisma fata de Johnson care pare un baiat de tara, ratacit prin oras. Sa speram ca dispare si asta cat mai curand ptr. ca UK este atat sanitar cat si economic intr-un mare rahat.

-3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările