Marocul îşi dotează armata cu o flotă de drone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronă turcească Bayraktar FOTO Wikipedia/ Bayhaluk
Dronă turcească Bayraktar FOTO Wikipedia/ Bayhaluk

Marocul a achiziţionat o flotă de drone pentru a-şi consolida capacităţile militare. Într-un context de tensiuni cu Algeria vecină şi în timp ce problema Saharei de Vest rămâne nerezolvată, aceste achiziţii conferă o anumită superioritate tehnologică Forţelor Armate Regale ale acestei ţări din nord-vestul Africii.

Flota de drone a Forţelor Armate Regale (FAR) se extinde datorită unor achiziţii din Statele Unite, Israel, Turcia şi chiar şi din China, relatează Courrier International.

Apetenţa armatei marocane pentru drone nu este nouă. FAR le foloseşte încă din 1986, începând cu SkyEye R4E-50, o dronă de supraveghere produsă de compania britanico-americană BAE Systems.

„Marocul este prima ţară din regiune care a introdus o dronă militară în arsenalul său, în a doua jumătate a anilor 1980”, aminteşte expertul militar Abdelhamid Harifi.

„De la experienţa războiului din Sahara (1975-1991), interesul Marocului pentru drone a luat amploare, pentru că acest mijloc foarte eficient permite salvarea de vieţi umane şi limitarea pierderilor materiale”, completează Harifi.

Între timp, Marocul a achiziţionat în secret, sau discret, alte aeronave fără pilot.

Dar un război modern de patruzeci şi patru de zile, purtat la mai bine de 6.000 de kilometri distanţă de regat, a cântărit decisiv în alegerea modernizării flotei de drone a FAR. „Dincolo de experienţa din Sahara, în urma analizelor făcute în privinţa războiului din Nagorno-Karabah, Marocul a pus accent pe drone mai performante pentru misiuni de supraveghere, desemnarea ţintelor de artilerie, misiuni de război electronic sau de atac”, subliniază Abdelhamid Harifi.

În cursul războiului azero-armean din Nagorno-Karabah, în toamna anului 2020, dronele israeliene Harop şi turceşti Bayraktar au reprezentat un avantaj decisiv pentru forţele azere, cauzând daune semnificative Armeniei în pofida echipamentelor sale aeriene şi antidrone de fabricaţie rusească. Dincolo de aspectul său tragic, acest conflict a devenit un studiu de caz pentru armatele din întreaga lume şi a repoziţionat rolul dronei în conflictele moderne.

Potrivit lui Nizar Derdabi, analist în strategie internaţională, apărare şi securitate, interesul Marocului pentru drone nu constă doar din capacităţile de ISR (intelligence, supraveghere şi recunoaştere), ci şi din disponibilitatea de atac împotriva unor ţinte terestre şi maritime, precum şi pentru eficienţa lor în a provoca dificultăţi sistemelor de apărare aeriană ale inamicului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite