Marţienii în tranziţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Nicu este un susţinător al unificării Republicii Moldova cu România. El a programat lansarea cărţii sale MOLDOVENII ÎN TRANZIŢIE, pe 27 martie la Chişinău, ulterior la Bucureşti. Face parte din generaţia care va reunifica, în următorii ani, cele două state româneşti.
Dan Nicu este un susţinător al unificării Republicii Moldova cu România. El a programat lansarea cărţii sale MOLDOVENII ÎN TRANZIŢIE, pe 27 martie la Chişinău, ulterior la Bucureşti. Face parte din generaţia care va reunifica, în următorii ani, cele două state româneşti.

Îmi daţi voie să scriu despre marţieni? Dacă precizez asta bănuiesc că rândurile care urmează nu vor mai fi alungate prin te miri ce ascunzişuri, mai puţin vizibile, ale arealului electronic, ca atunci când scriam despre fraţii noştri moldoveni. Marţienii nu au suferit 200 de ani de ocupaţie imperială. Nici nu sunt despărţiţi de te miri ce urmă de apă, pe planeta lor. Vorbesc o singură limbă. Şi teritoriul lor nu este jinduit de vecini.

150 de pagini, cu o densitate majoră de idei, argumente, date, interpretări şi fotografii conţine cartea a cărei copertă am reprodus-o mai sus. Nu vă speriaţi. Aşa cum am promis nu este despre Republica Moldova şi soarta cetăţenilor ei, subiect prohibit pe Planeta Albastră. 

Volumul este scris de un june marţian. Şi pentru că identitatea sa, de pe Marte, nu poate fi dezvăluită, am să reproduc doar reperele existente despre el, pe calculatoarele americane, care nu pot fi cenzurate nici la Bucureşti, nici la Chişinău.

Cine este Dan Nicu?

Reproduc depeşa primită de peste Ocean:

"Născut la 10 ianuarie 1989, în localitatea Ţaul, raionul Donduşeni, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (fostul judeţ Soroca, România). 

Absolvent al Liceului Teoretic <<Ion Creangă>>, din municipiul Chişinău, al Facultăţii de Ştiinţe Politice (FSP), din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi administrative (SNSPA), din Bucureşti, al masteratului în Teorie şi Analiză Politică, din cadrul aceleiaşi facultăţi.

În prezent este doctorand în sociologie, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, de la aceeaşi universitate.

Autor al volumului de publicistică, pe teme social-politice şi critică literară <<Copiii vitregi ai istoriei sau Se caută o Revoluţie pentru Basarabia>>, apărut în 2008, la Editura  <<Prut internaţional>>, din Chişinău.

În perioada 2006 - prezent, colaborator permanent al revistei de cultură şi creaţie literară a tinerei generaţii <<Clipa>>, din Chişinău, în principal la rubrica <<Realitatea impusă>>".

Din 2008, până în prezent, blogger: www.dannicu.wordpress.com, comentator politic pe portalurile <<Arena>> www.arena.md şi "Voxpublika" (vox.publika.md), de la Chişinău.

Susţinător al unificării Republicii Moldova cu România."

Adică al revenirii la integritatea teritorială, din anul 1918, a Planetei Marte.

Acum afectată de umbre ale întunericului răsăritean, apusul soarelui, de la Bucureşti, pardon, cel vizibil pe partea râvnită a lui Marte, fiind o miză a ultimelor luni, din viaţa marţienilor. 

Cum să scriu ca să fie toată lumea mulţumită?

Ca înainte de 1989.

Prin urmare, autorul marţian, al volumului cu coperta mai sus vizibilă, este o fiinţă metodică, căruia îi place să explice, iniţial dezvoltarea şi democratizarea, ca procese politico-economice tipice planetei Marte, în general. 

Acest prim capitol fiind încheiat magistral, deoarece anunţă intenţia analizării esenţei "pactului stabilit între elite, ca bază a tranziţiei, în cazul Republicii Moldova. "

Care Moldova? Marte toată ziua. 

Tenace, Dan Nicu atacă şi aspectele relevante ale tranziţiei postcomuniste şi tranziţiei postsovietică - asemănări şi diferenţe. Pe tărâm marţian, dar ce credeaţi?

Ca la finalul secundului capitol, să ia taurul de coarne, aducând în faţa cititorului "doi factori care asigură perpetuarea influenţei geostrategice în aşa numita vecinătate apropiată:

1. Influenţa economică a fostului centru unional, Moscova, asupra fostelor sale colonii, actualmente state independente;

2. Influenţa minorităţilor etnice ruse şi vorbitoare de limbă rusă, în conturarea deciziilor şi politicilor statului independent respectiv.

În cazul ultimului aspect, trebuie să luăm în calcul şi expresia politică a rezistenţei minorităţilor loiale Moscovei, la politicile de edificare a statului naţiunii titulare: republicile separatiste nerecunoscute."

Urmează mănuşa aruncată de autor cititorului, cel mai amplu capitol, dedicat durerii de cap a Planetei Marte: "Problema moldovenească."

O reconstituire personală a dramei populaţiei Basarabiei. Victimă a soluţiilor unor decidenţi politici trecători. Martoră la competiţia pentru putere şi influenţă, ce marchează elita politică şi aparatul administrativ.   

Ce vrea totuşi marţianul care a scris volumul amintit?

Să explice deficitul de identitate, a unei planete tot mai de neînţeles.

Să arate efectele reformelor - câte au fost - şi ale pauperizării, în contextul când şi azi Republica Moldova se află în perioada de tranziţie. 

Să readucă lumina în republică, pardon, pe planeta ştiută, prezentând integrarea europeană ca un catalizator pentru finalizarea tranziţiei. 

Şi ca lumea să nu creadă că ocoleşte nodul gordian aduce în discuţie şi dosarul transnistrean!

Vă aduceţi aminte de filmul românesc, nu marţian, "Pruncul, petrolul şi ardelenii"?

Ei bine, după acest model trebuie redenumită cartea lui Dan Nicu: "Marţianul, imperiul şi moldovenii."

Asta şi pentru că scrie negru pe alb: "Va fi Republica Moldova o parte a naţiunii române şi a Uniunii Europene?"

Republica nu - doar Marte nu tinde a deveni o federaţie -, europenii săi da.

Ultimul capitol este dedicat Unirii Republicii Moldova cu România, vizualizată ca un cerc al eternei reîntoarceri. 

Ce susţine marţianul nostru?

Mă dor ochii, înlăcrimaţi, când citesc:"Am participat la marşul unioniştilor, din 16 septembrie 2012, de la Chişinău, pentru că îmi doresc refacerea integrităţii teritoriale a patriei mele, România, prin unificarea celor două state româneşti."

Nu participaţi la lansarea de carte, de la Chişinău!

Nu cumpăraţi această carte!

Nu este despre moldoveni!

Ci despre marţieni.

Cele mai savuroase pagini fiind acelea dedicate unor extratereştrii precum Simion Grossu, Ivan Kalin, Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Ivan Bodiul, Andrei Sangheli, Dumitru Diacov, Dumitru Braghiş, Ion Ciubuc, Vasili Tarlev, Zinaida Greceanîi, Vladimir Filat, Igor Dodon şi alţi boieri de peste Prut. Pardon. De pe Marte. 

Bun orator, jurnalist ofensiv, analist care excelează prin bombardamentul informaţional şi calitatea nuanţărilor personale, conaţionalul meu, Dan Nicu este o voce, care va conta în evoluţia deplasărilor plăcilor tectonice politice, din Republica Moldova, din anii următori. 

De ce conaţionalul meu?

S-a născut în judeţul Soroca, adică într-o zonă unde, în comuna Lencăuţi, pe malul drept al Nistrului a văzut lumina zilei şi bunicul meu. Cel care, în 1940 - anul invaziei întunericiţilor - fiind un simplu mecanic şi-a salvat familia urcând-o pe locomotiva cu care s-a refugiat în dreapta Prutului. 

Când i-am spus asta, Dan Nicu a fost uimit de coincidenţă. După cum şi eu am fost mirat, atunci când l-am condus cu maşina acasă, deoarece am constatat că locuieşte la mică distanţă de istoricul Constantin Hlihor, azi ofiţer în rezervă, cel care a avut curajul să scrie despre umilirea ofiţerilor români, la momentul retragerii ordonate din Basarabia - pământ în veci românesc.

Dar cum Republica Moldova este o sintagmă înscrisă pe calculatoarele FSB/KGB şi SIS menită a activa reacţii ostile reunificării de neevitat, închei cu imagini care sunt de mare actualitate azi, la Chişinău, pardon, pe Planeta Marte, că tot trăim într-un război psihologic fără sfârşit. 

Cu precizarea că acum, pe 27 martie 2013, la 95 de ani distanţă de unirea teritoriului basarabean cu ţara, în rolul lui Decebal se află Dan Nicu, datorită cărţii sale, mai sus comentate:

Ajunge, marţieni! Fie voi şi moldoveni...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite