În lume

articolul anterior articolul urmator

Masca salvează vieţi: Cifrele COVID-ului în ţara în care 95% din populaţie o poartă corect

30
3 Aug 2020 07:07:39
Autor: Amir Kiarash

Până la găsirea unui vaccin sau apariţia unui tratament eficient, distanţarea fizică şi folosirea măştilor sunt singurele arme ale omenirii în lupta cu pandemia.

La aproape şase luni de la declanşarea unei crize sanitare fără precedent în ultimul secol, planeta duce o luptă crâncenă, pe două fronturi.
 
În primul rând, cadrele medicale încearcă din răsputeri să limiteze numărul victimelor, prin eforturile lor în spitale. Iar în societate se dă o bătălie între două tabere: cea care respectă normele sanitare şi cea care le ignoră, deşi purtarea măştilor în spaţiile închise şi în zonele aglomerate în aer liber, plus distanţarea fizică reprezintă, în realitate, un efort minim. Unul care poate salva vieţi, după cum demonstrează cifrele!
 
Potrivit CNN, Singapore e o ţară-model, în ceea ce priveşte respectarea normelor gândite, în lupta cu noul coronavirus. Aici, 95% din oameni folosesc masca aşa cum trebuie, acoperindu-şi, integral, gura şi nasul. Iar rezultatele se văd. O ţară cu o populaţie de aproape 6 milioane de oameni, Singapore a înregistrat, până acum, doar 27 de decese atribuite COVID-19! Mai mult, numărul cazurilor noi s-a cam stabilizat, după cum arată datele din ultima săptămână:
 
*2 august: 313 cazuri
 
*1 august: 307
 
*31 iulie: 396
 
*30 iulie: 278
 
*29 iulie: 334
 
*28 iulie: 359
 
*27 iulie: 469
 
 
SUA, un exemplu negativ
 
Dacă în Singapore, la fel ca în majoritatea ţărilor din sud-estul Asiei, folosirea măştilor face parte din obiceiurile oamenilor, în schimb, în Statele Unite, autorităţile se chinuiesc şi acum să implementeze această măsură.
 
Doctorul Chris Murray, un cercetător din Universitatea din Washington, a explicat pentru CNN, cum respectă americanii indicaţiile privind folosirea măştilor. „Ne vom apropia de un procentaj de 55 la sută, cu referire la cei care îşi pun masca, unde trebuie. E o veste bună, dar, bineînţeles, avem un drum lung de parcurs, până vom ajunge la nivelul unor ţări precum Singapore, unde 95% din oameni folosesc masca. Ceea ce ne-ar ajuta enorm să salvăm vieţi aici“, a spus Chris Murray.
 
Spre deosebire de Singapore, în SUA, cifrele COVID-ului sunt catastrofale:
 
*Peste 158.000 de oameni şi-au pierdut vieţile, până acum, din cauza noului coronavirus. Statele Unite fiind pe primul loc, la capitolul decese înregistrate pe plan mondial.
 
*Potrivit estimărilor, în următoarele 20 de zile, alţi 19.000 de americani pot muri, din cauza COVID-19.
 
Ce putem obţine prin respectarea normelor sanitare?
 
O comparaţie între SUA şi Singapore ne oferă o imagine clară în ceea ce priveşte câştigurile pe care le putem obţine în lupta cu pandemia, dacă am ţine cont de nişte reguli simple.
 
Cercetătorii din Texas au estimat că distanţarea fizică şi folosirea corectă a măştilor, timp de doar două săptămâni, pot reduce apariţia cazurilor noi de coronavirus, cu până la 65%, la nivel  global. În cifre, acest lucru înseamnă că vom avea cu 1,5 milioane de cazuri noi mai puţin!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Till Eulenspiegel
3.08.2020, 08:40:33

In marile orase asiatice portul mastii a devenit o necesitate inca de acum 30-40 de ani, datorita poluarii. La noi e inca un experiment. Romanul e "gica contra" la orice, pentru ca asa a fost inteleasa "democratia" la noi. Primii care nu respecta legile sunt politicienii iar populatia face ce vede la conducatori.

+8 (12 voturi)
Iobag Nerfos
3.08.2020, 09:04:24

De acord cu tine, dar te-ai gandit ca o familie cu 3 membri cheltuie pe luna cel putin 600 lei cu mastile? Ti se pare putin?

-6 (10 voturi)
Iobag Nerfos
3.08.2020, 09:01:17

Dati exemple dupa cum primiti ordine. De ce nu dati de exemplu Suedia unde nu poarta nimeni masca si sunt 45 de cazuri?

-9 (11 voturi)
geek-a-contra
3.08.2020, 09:35:06

numai 45 de cazuri? ce fumezi, nene? https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

+6 (10 voturi)
geek-a-contra
3.08.2020, 09:37:48

suedia are de aproape 3 ori mai multi infectati si morti la milionul de locuitori fata de Ro. si in Ro, nu-i asa, cifrele sint umflate, nu?... :))))

+7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările