În lume

articolul anterior articolul urmator

Memoriale pandemice din jurul lumii: Omagii creative pentru vieţile pierdute din cauza COVID-19

0
21 Oct 2021 05:21:58
Autor: Malina Gindu
FOTO: Shutterstock / National Covid Memorial Wall, Londra
FOTO: Shutterstock / National Covid Memorial Wall, Londra

În timp ce, în multe zone ale planetei, oamenii încep să se întoarcă la ceva similar cu viaţa pre-pandemică, numărul deceselor cauzate de pandemie se apropie de 5 milioane la nivel mondial. În amintirea celor care şi-au pierdut viaţa şi din solidaritate cu cei care le erau apropiaţi, pretutindeni în lume sunt organizate memoriale pentru victimele pandemiei.

Acestea variază de la monumente la păduri memoriale, sculpturi şi site-uri web pentru a ajuta oamenii să se împace cu pierderea lor, individual şi colectiv.
 
Memorialul de la Londra poate că este cel mai cunoscut de până acum. Situat în Westminster, „National Covid Memorial Wall” este o pictură murală publică alcătuită din inimi roşii şi care se întinde pe câteva sute de metri de-a lungul malurilor Tamisei.
 
Familiile şi prietenii celor care au murit au pictat inimile pentru a-şi aminti de cei pierduţi. Vizitatorii pot merge pe lungimea peretelui şi pot asculta înregistrări audio ale poveştilor lor. Mulţi parlamentari cer acum ca zidul să fie păstrat ca un memorial permanent.
 
Tot în Anglia, dar în Somerset, un memorial COVID-19 proiectat de un băiat de zece ani a fost dezvăluit la un crematoriu. El a câştigat un concurs organizat de proprietarul crematoriului, Westerleigh Group, pentru a face ca localnicii să contribuie la proiectarea monumentului.
 
FOTO: BBC /  Jake, 10 ani, la inaugurarea memorialului pentru victimele pandemiei pe care l-a proiectat
 
În Italia, unul dintre locurile cel mai grav afectate când coronavirusul a apărut pentru prima dată la începutul anului 2020, o pădure memorială a fost plantată în oraşul Bergamo. Acolo au murit atât de mulţi oameni încât oraşul a rămas fără spaţiu pentru morţi, iar imaginile cu convoaie militare care părăseau oraşul purtând sicrie au şocat lumea. Ţara nu a văzut atât de multe decese de la al doilea război mondial.
 
Olandezii au construit o sculptură din bronz pentru a comemora munca grea a medicilor şi personalului medical şi de asistenţă, precum şi a celor care şi-au pierdut viaţa din cauza Covid-19. Statuia artistului Kees Verkade înfăţişează un bărbat şi o femeie eliberând păsări în vânt. Amplasat într-un parc din oraşul olandez Isterwijk, monumentul a fost inaugurat de prinţesa Margriet şi ar trebui să simbolizeze zorii unui nou viitor. 
 
În Brazilia, memorialul „In-finito” din Rio de Janeiro, proiectat de arhitecta Crisa Santos, îşi propune să abordeze durerea multor rude care nu au putut să-şi ia rămas bun de la cei dragi din cauza pandemiei.
 
FOTO: Instagram / Sculptura „In-Finito”
 
"Familia nu mai vede trupul persoanei dragi care a venit la spital. Ei văd doar un sicriu sau o urnă", spune arhitectul, potrivit ziarului Gazeta do Povo.
 
Sculptura, care este alcătuită din şase părţi şi se întinde pe aproximativ 26 de metri, este gravată cu numele victimelor şi are ca scop să înlăture acest decalaj în procesul de doliu, a spus Santos.
 
În Sao Paulo, a fost inaugurată o sculptură-capsulă a timpului, astfel încât oamenii să-şi poată împărtăşi amintirile personale legat de cei ce nu mai sunt. Acestea sunt sigilate în baza monumentului ca mesaj pentru generaţiile viitoare.
 
SUA a comemorat americanii care şi-au pierdut viaţa din cauza virusului fluturând peste 600 de mii de steaguri albe în briza din  National Mall, Washington. Instalaţia de artă „In America: Remember”, proiectată de Suzanne Brennan Firstenberg, a invitat rudele celor decedaţi să dedice un steag persoanei pierdute.
 
 
FOTO: Shutterstock / Sute de mii de steaguri aarborate în National Mall în memoria victimelor COVID-19
 
În unele ţări, guvernele adaptează monumente care au fost deja construite, cum ar fi în oraşul indian Goa, unde un monument construit iniţial pentru a comemora victimele gripei spaniole în 1918 a devenit un memorial pentru cei pierduţi din cauza Covid-19. Memorialul a căzut în paragină şi chiar au existat, la un moment dat, planuri de a-l dărâma pentru a face loc unei autostrăzi, potrivit Hindustan Times. Dar pe măsură ce oamenii au început să se roage pentru cei dragi acolo în vara anului 2020, memorialul a fost restaurat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările