Metamorfoza jurnalistului ucis Jamal Khashoggi şi slăbiciunea pentru Osama bin Laden: „Sunt devastat, plâng şi mă doare inima pentru tine, Abu Abdullah”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Washington Post Jamal Khashoggi în casa sa din Arabia Saudită în 2016 FOTO Shuterstock
Jurnalistul Washington Post Jamal Khashoggi în casa sa din Arabia Saudită în 2016 FOTO Shuterstock

Relaţia de prietenie dintre Osama Bin Laden şi jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost subiectul unui nou episod din seria de podcasturi Yahoo News „Conspiracyland”. Fostul apropiat al familiei regale saudite, de care apoi s-a îndepărtat, a avut toată viaţa lui sentimente amestecate faţă de iniţiatorului jihadului contra SUA şi a plâns când acesta a fost ucis.

„Sunt devastat, plâng şi mă doare inima pentru tine, Abu Abdullah. Ai fost minunat şi curajos în acele zile splendide din Afganistan de dinainte să fii cuprins de furie şi pasiune”, scria Khashoggi pe Twitter în mai 2011, după ce SUA l-au ucis pe Osama bin Laden.

În anii 1980, când luptătorii arabi purtau un război împotriva armatei sovietice, Khashoggi era un reporter la începutul carierei şi a fost şansa vieţii lui să transmită de pe lina frontului.

Invitaţia a venit din partea unui camarad saudit care era şi un bun prieten, Osama bin Laden.

„Tinerii arabi luptă umăr la umăr cu mujahedinii”, era titlul unui reportaj al lui Khashoggi publicat pe 4 mai 1988 în ziarul de limba engleză Arab News, care îl prezenta pe bin Laden ca figură centrală a conflictului şi descria în termeni favorabili războiul afgan ce era doar începutul unui jihad ce avea să răsune în toată lumea musulmană.

Articolul avea şi o poză care îl înfăţişează pe Khashoggi zâmbind cu un lansator de rachete pe umăr.

Nawaf Obaid, un universitar saudit care a lucrat cu Khashoggi la ambasada Arabiei Saudite la Londra după atacurile de la 11 septembrie, spune că jurnalistul a păstrat o slăbiciune pentru bin Laden şi se lupta cu sine în privinţa acestor sentimente.

La sfârşitul anilor 1970, Khashoggi era student la jurnalism la Indiana State University din Terre Haute şi un musulman practicant care mergea să se roage la centrul islamic local, împărtăşind unele prejudecăţi radicale ale conaţionalilor săi.

Omar Farooq, un bărbat convertit la islam, se ruga alături de el şi spune că era adesea îndemnat de acesta să rupă legătura cu musulmanii şiiţi consideraţi eretici de o mare parte din musulmanii suniţi.

„Mă lua la rost că de ce îmi petrec timpul cu aceşti şiiţi. Atitudinea lui nu era după părerea mea prea diferită de a altor saudiţi şi nu era decât ostilitate pură”, a spus acesta.

Opiniile lui Khashoggi pe acest subiect erau influenţate în mare măsură de apartenenţa sa la Frăţia Musulmană , o mişcare pornită în Egipt ca o societate secretă având scopul să reinstaureze o versiune purificată a islamului sunit la nivelul societăţii în întreaga lume arabă.

Khashoggi, care a crescut la Medina, a început să participe la întrunirile lor încă din adolescenţă. Când a revenit aici l-a cunoscut şi a devenit apropiat de bin Laden, unul din aceşti fraţi, cu care avea viziuni comune. Khashoggi  s-a exprimat fără echivoc în această privinţă în interviurile înregistrate din 2005 cu jurnalistul Lawrence Wright.

„Osama face parte dintr-o anume generaţie, a noastră, care nutrea speranţa formării unui stat islamic. Şi anume unul stabilit oriunde întrucât noi credem că un astfel de stat va atrage după sine şi altele. Ar putea avea un efect de domino de natură să transforme sau chiar să răstoarne istoria umanităţii”, spunea Khashoggi. De altfel asta era perspectiva sa asupra Afganistanului la momentul când bin Laden i-a oferit accesul în culisele conflictului.

CIA, având ajutor financiar din partea serviciilor secrete saudite, îi sprijinea pe mujahedini din motive strategice ţinând de Războiul Rece, întrucât astfel îi putea combate şi slăbi pe sovietici. Cât despre Khashoggi, experienţa alături de luptători şi de bin Laden a fost trăită foarte intim şi l-a mişcat puternic.

Khashoggi i-a dezvăluit lui Wright că a petrecut mult timp alături de bin Laden, călătorind, stând în taberele sale şi chiar dormind alături de el în peşterile unde se ascundeau.

„A fost profund emoţionant întrucât eram împreună într-o peşteră. Nopţile erau întunecate, stăteam la lumina lămpilor. Avea opinii puternice despre musulmani, un concept al jihadului şi se simţea aproape de Dumnezeu. Ştia că face lucrul corect luptând contra acelor infideli nemernici de sovietici. Pentru mine era ceva impresionant şi minunat, mai ales la acea vârstă”.

Khashoggi i-a povestit despre anii din Afganistan şi lui Hanan el-Atr, însoţitoarea de zbor egipteană cu care s-a căsătorit religios în Virginia, în iunie 2018, deşi avea o logodnică turcă.

„Mi-a recunoscut că a dormit într-o peşteră situată într-o zonă dificilă şi că nu avea o poziţie bună de somn. Şi Osama bin Laden l-a învelit. Jamal mi-a zis: ca om, e foarte blând. Nu e deloc cum ţi-ai imagina”.

La sfârşitul războiului, când talibanii au redobândit controlul asupra ţării, cei doi au pornit pe drumuri separate. Khashoggi, care făcuse senzaţie cu reportajele lui asupra războiului afgan, a avansat în carieră şi a devenit editor la o publicaţie mare, Al Watan, având reputaţia unui apropiat al familiei regale saudite.

De partea cealaltă, Bin Laden a fondat al-Qaida şi a început să critice familia regală saudită în parte din pricina faptului că a permis staţionarea unor trupe americane pe pământ saudit. La mijlocul anilor 1990, a plecat la Khartoum, Sudan, alături de egiptenii conduşi de un alt islamist din linia dură, Ayman al-Zawahiri.

Dar cei doi aveau să se reîntâlnească: familia lui bin Laden, sprijinită probabil de serviciile secrete saudite, l-a recrutat pe Khashoggi dându-i misiunea să-l convingă pe acesta să renunţe la violenţe şi să revină în Arabia Saudită.

După cum i-a povestit Khashoggi lui Wright, vechii camarazi s-au întâlnit trei nopţi la rând la locuinţa liderului al-Qaida, unde au savurat bucate alese aduse de servitori sudanezi. Khashoggi s-a străduit să-l convingă şi să obţină o declaraţie înregistrată - dar Osama admitea doar neoficial că ar vrea să cedeze, în restul timpului vorbind de stârnirea unui jihad contra americanilor şi alungarea lor din peninsula arabică.

„I-am lovit la Aden şi apoi au plecat. I-am lovit şi în Somalia, de unde iarăşi au plecat”, îi spunea Osama.

În a treia şi ultima noapte, Khashoggi l-a presat să-i dea un răspuns ferm, „da” sau „nu”.

După ce s-a consultat cu egiptenii, Bin Laden  a revenit şi a vrut să ştie: „Mie ce-mi iese?”

„Îi spuneam: Osama, ar trebui să-ţi dai seama că oamenii, saudiţii, se tem să fie văzuţi alături de tine în public. De ce nu pricepi asta? Şi el nu făcea decât să afişeze acel zâmbet larg, zâmbetul său faimos. Mi se părea că e rupt de realitate. Ca şi cum nu era conştient de ce a făcuse şi cine devenise”.

Khashoggi şi-a mai schimbat părerile de-a lungul anilor, mai ales în lumina protestelor asociate Primăverii Arabe din 2011, în urma cărora s-a transformat într-un promotor îndârjit al democraţiei în Orientul Mijlociu.

Dar a continuat să aibă o slăbiciune pentru vechiul său camarad şi prieten.

Realizările lui bin Laden din Afganistan „şi modul cum au fost înfrânţi comuniştii fără dumnezeu au avut o mare înrâurire asupra lui pe tot parcursul vieţii. Acele lucruri l-au impresionat şi pentru el Osama era un erou datorită a ceea ce făcut acolo”, a spus Nawaf Obaid, care a lucrat alături de jurnalist la ambasada Arabiei Saudite la Londra în anii de după atacurile de la 11 septembrie.

Obaid spune că îl mustra adesea pe Khashoggi, fiind exasperat de simpatia acestuia din urmă pentru liderul al-Qaida care ucidea oameni nevinovaţi.

Apoi Obaid i-a arătat imagini cu oamenii care au sărit din Turnurile Gemene pentru a scăpa din birourile în flăcări.

„«Uite, bin Laden a făcut asta. Dacă nu putem condamna aceste lucruri, nu suntem mai buni decât el.» Khashoggi a luat pozele şi a rămas tăcut. Câteva ore mai târziu, când ne-am întâlnit din nou, mi-a spus: «Mda, ai dreptate». Aş putea spune că se lupta cu el ideologic sau chiar teologic în privinţa lui bin Laden”. 

Asasinii jurnalistului Jamal Khashoggi s-au oprit la Cairo pentru a lua narcotice puternice cu care l-au ucis

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite