Mii de irakieni au ieşit în stradă la apelul unui lider şiit pentru a-i transmite lui Trump să-şi retragă militarii: „Fie pleci, fie eşti vânat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simpatizanţi ai clericului şiit Muqtada al-Sadr defilând la Bagdad FOTO EPA-EFE
Simpatizanţi ai clericului şiit Muqtada al-Sadr defilând la Bagdad FOTO EPA-EFE

Mii de susţinători ai puternicului lider şiit Moqtada Sadr au manifestat vineri la Bagdad cerând expulzarea trupelor americane din Irak, o ţară în care sentimentul antiamerican a crescut în ultimele săptămâni, relatează AFP.

Strigând ”Afară, afară cu ocupantul!” sau ”Da suveranităţii”, o mulţime de susţinători ai lui Moqtada Sadr - bărbaţi, femei şi copii, unii veniţi cu autobuzul din alte regiuni - s-a adunat în cartierul Jadriyah, agitând steaguri irakiene.

Această adunare este distrinctă de manifestaţiile antiguvernamentale care şi-au mai pierdut din impuls după asasinarea de către Statele Unite, la 3 ianuarie, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, emisarul iranian în Irak, care a antrenat un vârf al tensiunilor între Teheran şi Washington, inamici juraţi şi totodată puter care acţionează în Irak.

Într-un comunicat citit pe o estradă de către un purtător de cuvânt, Moqtada Sadr a îndemnat la retragerea forţelor americane din Irak, la anularea acordurilor în domeniul securităţii între Bagdad şi Washington şi la închiderea spaţiului aerian irakian avioanelor militare americane.

Liderul şiit l-a îndemnat totodată pe preşedintele american Donald Trump să nu fie ”arogant” cu conducătorii irakieni.

”Dacă se fac toate aceste lucruri, noi vom trata (Statele Unite) ca pe o ţară neocupantă - altfel noi o vom considera drept o ţară ostilă Irakului”, a adăugat el.

Numeroşi manifestanţi au început apoi să se disperseze, aruncând panourile la gunoi, însă câteva mii au rămas la faţa locului.

„Fie pleci, fie eşti vânat“

Câteva facţiuni paramilitare irakiene - precum cea proiraniană Hashd al-Shaabi - de obicei rivale lui Sadr, i-au susţinut apelul la manifestaţie.

Unul dintre comandanţii Hashd Qais al-Khazali - mentorul lui Sadr înainte să devină rivalul său - a scris pe Twitter că ”mesajul poporului (adresat lui Trump) este clar - fie pleci de bunăvoie, fie eşti vânat”.

Marele ayatollah Ali Sistani - cea mai înaltă autoritate şiită în Irak - nu a susţinut în mod explicit adunarea. În predica sa, citită vineri de către reprezentantul său, el a subliniat însă dreptul irakienilor de a manifesta ”paşnic” în favoarea suveranităţii ţării.

El a denunţat de asemenea o ”întârziere” a partidelor în formarea unui nou Guvern.

Sub presiunea străzii, premierul Adel Abdel Mahdi a demisionat în decembrie, însă continuă să gestioneze afacerile curente, în comntextul în care partidele politice nu au reuşit să se înţeleagă asupra unui sccesor.

Apelul lui Moqtada Sadr la ”o manifestaţie paşnică a unui milion de persoane împotriva prezenţei americane” a alimentat temeri în tabăra împotriva puterii de a-şi vedea revendicările - alegeri anticipate, un premier independent şi sfârşitul corupţiei - eclipsate din nou.

Mişcarea de contestare declanşată la 1 octombrie a fost trimisă în plan secund după asasinare lui Soleimani şi după ce deputaţii au adoptat prin vot, două zile mai târziu, o rezoluţie prin care cer plecarea trupelor străine - inclusiv a celor 5.200 de militari americani desfăşuraţi cu scopul de a-i ajuta pe irakieni în lupta antijihadistă.

Operaţiunile coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington au fost oprite între timp, iar discuţii cu Bagdadul pe tema viitorului trupelor americane nu au început încă, potrivit coordonatorului american al coaliţiei, James Jeffrey.

„Liderul rezistenţei“

Cartierul Jadriyah, unde s-au adunat susţinătorii lui Sadr vineri, se află pe malul Tigrului, într-ozonă opusă Zonei Verzi, ultrasecurizate, în care se află sediile Ambasadei Statelor Unite şi principalelor instituţii, iar numeroşi lideri irakieni şi diplomaţi se temeau ca aceasta să fie luată cu asalt.

Susţinătorii lui Sadr au paralizat deja ţara - preluând controlul asupra Zonei Verzi în 2016, cu scopul de a obţine reforme. În prezent, Moqtada Sadr conduce cel mai mare bloc în Parlament, iar mai mulţi dintre aliaţii săi ocupă posturi ministeriale.

Manifestanţi antiguvernamentali, care denunţă orice ingerinţă în afacerile irakiene, şi-au relansat mişcarea în ultimele zile blocând numeroase drumuri a Bagdad în în sud.

În total 12 manifestanţi au fost ucişi în confruntări cu forţele de ordine săptămâna aceasta. Violenţele de la începutul contestării s-au soldat cu 460 de morţi - majoritatea protestatari, potrivit unor surse în domeniul securităţii şi medicale.

Un expert de la Carnegie Middle East Centre, Harith Hasan, Moqtada Sadr încearcă să joace pe mai multe planuri, susţinând diverse contestări.

”Pe de o parte, el încearcă să se poziţioneze în calitate de lider reformist (...), iar pe de altă parte vrea să-şi păstreze imaginea de lider al rezistenţei faţă de «ocupaţia ameriană»”, pentru a intra în graţia Iranului, analizează el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite