În lume

articolul anterior articolul urmator

Milioane de locuitori din Hong Kong ar putea primi cetăţenie britanică. Boris Johnson ameninţă China

10
3 Jun 2020 08:52:03
Autor: George-Andrei Cristescu
Un manifestant acoperă emblema Hong Kong cu steagul britanic
Un manifestant acoperă emblema Hong Kong cu steagul britanic

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marţi că va oferi paşapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong şi, posibil, acces la cetăţenia britanică dacă China va insista asupra impunerii noii legi privind securitatea naţională.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marţi că va oferi paşapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong şi, posibil, acces la cetăţenia britanică dacă China va insista asupra impunerii noii legi privind securitatea naţională.
 
„Multe persoane din Hong Kong se tem că modul lor de viaţă, pe care China s-a angajat să îl menţină, va fi ameninţat” de această lege, afirmă Boris Johnson într-un editorial apărut în ediţia de miercuri a publicaţiilor The London Times şi South China Morning Post.
 
„Dacă China continuă şi aceste temeri se dovedesc justificate, Marea Britanie nu poate să ia la cunoştinţă cu indiferenţă şi să meargă mai departe; dimpotrivă, ne vom onora obligaţiile şi vom oferi o alternativă”, a mai spus premierul britanic, potrivit Agerpres.
 
Aproximativ 350.000 de persoane din Hong Kong deţin în prezent „paşaportul britanic pentru Teritoriile de peste Mări” care oferă acces fără viză în Marea Britanie pentru şederi de până la şase luni, a amintit Boris Johnson.
 
Circa 2,5 milioane de persoane ar putea fi eligibili pentru obţinerea acestui document care a fost eliberat locuitorilor fostei colonii britanice când insula a revenit Chinei, în 1997.
 
Adoptată de parlamentul chinez, dar încă nefinalizată, legea privind securitatea naţională prevede pedepsirea activităţilor separatiste, "teroriste", subversiunea sau ingerinţele străine în afacerile teritoriului autonom chinez.
 
Această lege a fost gândită de Beijing după valul de proteste pentru libertate şi democraţie în Hong Kong şi a provocat reacţii pe plan internaţional, precum şi o reluare a protestelor în acest teritoriu autonom din sudul Chinei.
 
Cei care se opun creşterii influenţei Beijingului în Hong Kong susţin că noile măsuri legislative deschid calea unui regres fără precedent al respectării libertăţilor de care se bucură cetăţenii metropolei financiare de şapte milioane de locuitori.
 
Regimul de la Beijing s-a angajat, în momentul retrocedării acestui teritoriu de către britanici, să garanteze Hong Kong-ului o autonomie largă şi libertăţi conform principiului „o singură ţară, două sisteme”.
 
„Dacă China îşi impune legea de securitate naţională, guvernul britanic îşi va modifica legile privind imigraţia şi va permite oricărui deţinător al acestui paşaport, rezident în Hong Kong, să vină în Marea Britanie pentru o perioadă reînnoibilă de 12 luni şi să obţină alte drepturi, inclusiv dreptul la muncă, ceea ce îl aşează pe calea (spre obţinerea) cetăţeniei”, precizează Boris Johnson.
 
Impunerea noii legi în domeniul securităţii „ar restrânge libertăţile şi ar reduce în mod substanţial autonomia” Hong Kong-ului, mai scrie premierul britanic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Iosiv Varga
3.06.2020, 10:10:50

Fostele puteri coloniale nu se lasa !Boris viseaza si el ANGLIA MARE,maui sunt si altii care viseaza... SERBIA mare..UNGARIA mare...ALBANIA mare RUSIA si mai mare ...etc etc etc,uita insa toti ca istoria nu poate sa refaca vechile imperii! Atunci a dicta forta militara,azi dicteaza forta economica si dip[lomatia,politica..!c

+1 (1 vot)
Fahrenheit 451
3.06.2020, 10:40:13

Ehei, ,,perfidul Albion'' e pe cont propriu și, contrar celor care-i cântă prohodul, va avea un cuvânt greu de spus în politica mondială! Imperiul britanic a fost cel mai mare imperiu al lumii, iar pe timpul acela au acumulat bogății imense! Nu se știe ce va fi, toate fostele mari puteri coloniale, toate fostele imperii vor ceva. Atunci când marile puteri ajung să se confrunte direct nu e de bine ptr. pacea omenirii! Oricum, în perioada postpandemie, cred că multe puteri occidentale își vor reconsidera politica economică și de orice natură față de China comunistă.

-1 (1 vot)
DoaroOpinie!
3.06.2020, 11:29:30

Bine zis, UK a fost un mare imperiu! Si cel mai probabil in citiva ani se va numi England!

Thot
3.06.2020, 10:49:26

E concurenta si Taiwanul le acorda , insa la ce ajuta. Ca sa o poata folosi trebuie sa ajunga pe teritoriul britanic. Comunistii o sa-i dea gratis pe cei ce li se opun, o parte poate mai pleaca dar putini si restul sunt cei legati de glie ,prieteni , etc care vor ramana si vor suporta acolo "placerile"comuniste.

DoaroOpinie!
3.06.2020, 11:26:39

Totul este sa acorde macar vreo 50 de milioane de pasapoarte britanice chinezilor! Apoi ca un gest umanitar, Xi ii va repatria in UK!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)