Misteriosul cumpărător al tabloului de 450 de milioane de dolari al lui Leonardo da Vinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bader bin Abdullah bin Mohammed din Farlan al-Saud, un prinţ puţin cunoscut al unei ramuri îndepărtate a familiei regale saudite, şi fără o istorie de colecţionar de artă, este misteriosul cumpărător al tabloului lui da Vinci, „Salvator Mundi”, achiziţionat luna trecută pentru valoarea record de 450,3 milioane de dolari.

Această revelaţie risipeşte unul dintre misterele captivante ale lumii artei.

Prinţul Bader, unul dintre cei 5,000 de prinţi saudiţi, a achiziţionat acest controversat, şi evident ne-islamic, portret al lui Hristos într-un moment în care membrii clasei conducătoare, inclusiv membrii familiei regale saudite, fac obiectul unei largi epurări politice sub drapelul luptei anti-corupţie.

După cum relatează cotidianul New York Times, Prinţul Badir este un prieten şi asociat al autorului acestei campanii anti-corupţie, Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

După cum relatează jurnaliştii americani, această extravaganţă de aproape jumătate de miliard de dolari este cea mai clară dovadă a naturii selective a acestei campanii de epurare. Susţinătorii prinţului moştenitor îl caracterizează ca pe un reformator, dar amploarea arestărilor este fără precedent în istoria modernă a regatului saudit, dând naştere la o îngrijorare reală în capitalele occidentale cu privire la stabilitatea celui mai mare producător de  petrol din lume.

Extravaganţa Prinţului Mohammed bin Salman a putut fi observată când, în urmă cu doi ani de zile, şi-a cumpărat un iaht  - aproape din impuls, pentru jumătate de miliard de dolari.

Se pare că „Salvator Mundi” va ajunge în noul muzeu Louvre din Abu Dhabi, prinţul saudit fiind un prieten apropiat al omologului său din Abu Dhabi.

Nici acest tablou nu este însă lipsit de controverse, chiar dacă reprezintă o achiziţie de prestigiu în lumea artei. Unii experţi pun chiar la îndoială faptul că acesta este un da Vinci autentic. Alţi critici au rămas neimpresionaţi - „nu e Mona Lisa”. Posesorul anterior al tabloului, miliardarul rus Dmitry E. Rybolovlev, l-a achiziţionat în anul 2013 pentru suma de 127,5 milioane de dolari - şi se află încă în proces cu dealerul care i l-a vândut pentru preţul ridicat.

În plus, plata unei asemenea sume pentru un tablou ce-l ilustrează pe Iisus Hristos riscă să reprezinte o insultă la adresa sensibilităţilor musulmanilor saudiţi. În islam, Iisus nu este văzut drept un salvator ci un profet, iar pentru majoritatea musulmanilor, şi în special pentru clericii saudiţi, ilustrările oricărui profet reprezintă o formă de sacrilegiu. 

Licitaţia a început cu o ofertă iniţială de 100 de milioane, şi a început să crească rapid cu oferte de câte 10 milioane până la valoarea de 225 milioane, depăşind recordul anterior de 180 milioane de dolari plătiţi pentru „Femeile din Alger”, al lui Picasso. 

Preţul a continuat să crească în paşi de câte 5 milioane de dolari, ajungând la oferta de 260 de milioane în doar 2 minute de la începerea licitaţiei. În acest moment lupta s-a dat între doar doi licitatori anonimi la acea dată. Cei doi au continuat să se lupte cu oferte mici de câte două milioane  de dolari până la valoarea de 330 milioane. De aici Prinţul Bader a început să mărească ofertele, tabloul fiind achiziţionat după o creştere a ofertei cu 30 de milioane de dolari până la valoarea de 400 de milioane de dolari. Restul de 50 de milioane reprezintă comisioanele.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite