Mohamed Morsi recunoaşte că a făcut „greşeli“ de când este preşedinte, dar avertizează că protestatarii ameninţă să „paralizeze“ ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintelui Morsi i se cere să demisioneze FOTO Reuters
Preşedintelui Morsi i se cere să demisioneze FOTO Reuters

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a avertizat că tensiunile „ameninţă să paralizeze ţara“. Într-un discurs televizat care a marcat împlinirea unui an de mandat, Morsi a recunoscut, totuşi, că a făcut anumite „greşeli“ de când a devenit preşedinte.

Înaintea discursului său, două persoane au murit şi alte 170 au fost rănite, în luptele dintre susţinătorii şi opozanţii guvernului, iar armata este pregătită să intervină pentru a preveni protestele planificate pentru finalul acestei săptămâni de către cei care îi cer lui Morsi să demisioneze din funcţia de şef al statului.

Morsi a devenit preşedinte pe 30 iunie, 2012, iar primul său an de mandat a fost marcat de tensiuni politice şi de o economie pe cale să se prăbuşească.

În discursul de miercuri seara, preşedintele a promis să implementeze reforme radicale şi imediate în instituţiile de stat, relatează BBC. Totodată, el a afirmat că polarizarea politică din ţară a ajuns la un stadiu la care se riscă destabilizarea întregului stat.

Morsi a ţinut să adauge că a făcut tot ce a putut pentru a evalua situaţia şi a recunoscut, în acest context, că „a avut dreptate în anumite cazuri şi s-a înşelat în altele“.

„Orice revoluţie are duşmani şi orice ţară se confruntă cu provocări“, a spus el, adăugând că doreşte să se concentreze pe aspectele pozitive şi să le combată pe cele negative.

În ciuda tonului său conciliant, discursul a condamnat totuşi mai multe persoane pentru situaţia în care Egiptul se află. Politicieni, judecători şi un jurnalist s-au aflat pe lista celor criticaţi de către preşedinte.

Opozanţii lui Morsi susţin că au strâns 13 milioane de semnături în cadrul unei petiţii prin care i se cere liderului islamist să demisioneze. De asemenea, activiştii doresc organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru a-l înlocui.

Pe de altă parte, susţinătorii lui Morsi consideră că orice acţiune menită să îl îndepărteze din funcţia de şef al statului ar fi nedemocratică.

Mai mulţi analişti susţin că instabilitatea şi riscul izbucnirii violenţelor au îndepărtat investitorii şi turiştii. De asemenea, rata şomajului este ridicată, mai ales în rândul tinerilor. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite