Mohammed bin Salman ar fi aprobat o „intervenţie“ pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţii saudiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE
Mohammed bin Salman FOTO EPA-EFE

Cu mai bine de un an înaintea uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, atotputernicul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a aprobat o campanie secreta de a-i reduce la tăcere pe disidenţi, potrivit unui raport al publicaţiei New York Times, dezvăluit duminică.

Campania a inclus supraveghere, răpire, detenţie şi tortură a saudiţilor, se arată în raportul care citează oficiali ai SUA, care au citit informaţii clasificate ale serviciilor de informaţii.

Oficialii americani au numit raportul Grupul saudit de intervenţie rapidă, potrivit NYT.

Cel puţin câteva din misiunile clandestine au fost conduse de către membri ale aceleiaşi echipe care l-a omorât şi dezmembrat pe Khashoggi în octombrie, în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, sugerând că asasinarea sa era parte a unei campanii mai vaste împotriva disidenţilor, se mai precizează în raport.

Uciderea lui Khashoggi, editorialist  saudit la Washington Post, a generat revoltă la nivel global, inclusiv un ordin din partea senatorilor american pentru preşedintele Donald Trump, pentru a-i numi şi pedepsi pe cei responsabili. Trump nu s-a supus cererii.

Senatorii, informaţi de şefii agenţiilor americane de informaţii, au spus că sunt convinşi că prinţul Mohammed este responsabil de moartea lui Khashoggi.

Arabia Saudită a subliniat în repetate rânduri că Mohammed bin Salman nu a fost implicat.

Regatul a spus în primă fază că nu are informaţii legate de soarta lui Khashoggi, dar ulterior a dat vina pe agenţi independenţi pentru moartea sa.

Procurorul general al Arabiei Saudite a pus sub acuzare 11 persoane pentru uciderea lui Khashoggi.

Printre activităţile sale, Grupul de intervenţii rapide pare să fi fost implicat în reţinerea şi abuzul unor activişti proeminenţi pentru drepturile femeilor, arestaţi anul trecut, a mai scris NYT.

Oficialii saudiţi au refuzat să confirme dacă o astfel de echipă a existat sau să răspundă la întrebările NYT privind activitatea sa.

Grupul de intervenţie rapidă a fost autorizat de prinţul Mohammed şi se afla sub supravegherea lui Saud al-Qahtani, apropiat al familiei regale, au declarat oficiali americani pentru New York Times.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite