Moldova: din nou proteste violente după alegeri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce premierul Putin a asemănat situaţia politică instabilă din Basarabia cu cea din Kârgâzstan, în Moldova se fac scenarii cu privire la posibilitatea repetării protestelor de anul trecut, după alegeri. Mai mulţi formatori de opinie au dezbătut pentru „Adevărul“ subiectul care a încins spiritele la Chişinău, unii mergând pe ideea că e „o provocare KGB-istă“.

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare programate mâine în Republica Moldova, discuţiile despre posibila repetare a protestelor din 7 aprilie 2009 încing spiritele la Chişinău. Scenariile se fac după ce, în urmă cu câteva luni, premierul rus Vladimir Putin compara situaţia politică „instabilă" din Republica Moldova cu cea din Kârgâzstan. Pe 7 aprilie 2010, la un an după evenimentele de la Chişinău, s-au înregistrat violenţe stradale cu morţi şi răniţi.

Citiţi şi:

Ce le-au dat alegătorilor partidele din Moldova în schimbul votului: bilete la meci, tractoare şi seminţe de pătrunjel

Campanie electorală cu feţe bisericeşti, răpiri şi injurii în Moldova

„Specialiştii" georgieni

Recent, săptămânalul tineretului comunist „Puls" a publicat un editorial în care se afirmă că „există anumite semne cum că liberal-democraţii, nefiind siguri de victorie, se pregătesc să repete evenimentele din 7 aprilie 2009". Ulterior, ziarul pro-comunist „Moldova Suverană" a vorbit despre eventuale dezordini în masă pe care le-ar pune la cale partidele din coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, ziarul de limbă rusă de la Chişinău „Moldavskie vedomosti" a publicat în această săptămână un articol în care se precizează că în Moldova activează un grup de specialişti în tehnologii electorale din Georgia „care elaborează scenariul pentru organizarea dezordinilor în masă în cazul în care la alegeri vor câştiga partidele orientate spre colaborarea cu Rusia".

Subiect la zi în Dumă

Analistul moldovean Petru Bogatu susţine că insinuările din presa comunistă nu sunt întâmplătoare. „Mijloacele de propagandă comuniste sunt coordonate riguros de staff-ul acestui partid", a declarat Bogatu pentru „Adevărul". Acesta a făcut trimitere şi la discursul rostit în Duma de Stat de către un deputat al Partidului Comunist din Rusia. „Deputatul de la Moscova a încercat să incite spiritele într-un stil KGB-ist, inducând ideea că evoluţiile politice din Republica Moldova ar degrada periculos", spune Bogatu.

Scenarii cu „petarde"

Analistul moldovean Vitalie Ciobanu admite că „ar putea exista scenarii cu petarde, fălci mutate din loc şi tineri arestaţi". El spune însă că „probabilitatea este mică pentru că nu există forţe suficient de puternice pentru revolte post-electorale". „Un nou «7 aprilie» ar putea fi posibil dacă la guvernare ar reveni Partidul Comuniştilor", a declarat analistul Anatol Ţăranu. Acesta a exclus însă că astfel de manifestări ar putea avea loc imediat după alegeri pentru că „în societate trebuie să se acumuleze un anumit grad de insatisfacţie şi tensiune. Or, într-un an de guvernare democratică spiritele s-au calmat".

"Mijloacele de propagandă comuniste sunt coordonate riguros de stafful acestui partid."
Petru Bogatu analist

Sperietoarea românească

- Cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Oleg Voronin apare cu un amplu interviu în publicaţia în limba rusă „Ekonomiceskoie obozrenie", cel mai important ziar economic de limbă rusă de la Chişinău.

- Fiul liderului comunist de la Chişinău a atins trei linii importante făcând referire la relaţia Moldovei cu România, situaţia propriilor dosare penale şi implicarea sa în politică.

- Oleg Voronin a declarat că Republica Moldova nu are dreptul la greşeală în actuala conjunctură economică mondială ca să „nu se pomenească în situaţia actuală a României", făcând aluzie la criza financiară din România.

- Despre ancheta Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) privind acuzaţii de spălare de bani şi evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari, Oleg Voronin declară că oamenii legii nu au găsit nimic ilegal în tranzacţiile sale. „Toată ancheta este o parte componentă a unei campanii de PR politic". Ancheta a pornit după ce presa a publicat extrasul de pe cardul bancar personal, care arăta că în anii 2008-2009, Oleg Voronin a cheltuit în străinătate echivalentul a 4,2 milioane euro, deşi a declarat venituri de câteva ori mai mici.

- Cât priveşte implicarea sa în actual campanile electoral, comunistul a declarat că prefer să se rezume la afaceri. Ion Preaşcă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite