În lume

articolul anterior articolul urmator

Moneda şi bursa din Argentina s-au prăbuşit, după ce preşedintele Mauricio Macri a fost înfrânt de peronistul Alberto Fernandez în alegerile primare

2
13 Aug 2019 12:19:49
Autor: Ştefana Radu
Mauricio Macri FOTO AFP
Mauricio Macri FOTO AFP

Pesoul şi bursa s-au prăbuşit, luni, în Argentina, la o zi după înfrângerea preşedintelui liberal Mauricio Macri, în alegerile primare, considerate o repetiţie înaintea scrutinului prezidenţial din octombrie.

Alegerile primare generale, care au loc pentru toate partidele din 2009, în cadrul unui scrutin naţional, sunt caracteristice sistemului politic din Argentina şi joacă rolul unui sondaj pentru alegerile generale. Conform rezultatelor parţiale din 80% dintre secţiile de vot, tandemul Alberto Fernandez - Cristina Kirchner, fostă preşedintă, a obţinut 47,3% din voturi, faţă de 32,66% pentru echipa formată din Mauricio Macri şi Miguel Angel Pichetto. Alegătorii au respins politicile de austeritate ale preşedintelui Macri, şansele sale de a obţine un al doilea mandat fiind serios diminuate.

Pieţele s-au panicat, după ce pesoul s-a situat la 57,30 faţă de dolar, o scădere cu 18,76 la sută faţă de ziua de vineri, iar indexul Merval s-a prăbuşit cu 38 la sută până la închiderea bursei.

Pe bursa din New York, obligaţiunile argentiniene au pierdut în jur de 20 de procente şi acţiunile companiilor statului sud-american afectat de recesiune au scăzut cu peste 50 la sută.

„Aceasta este doar o idee a ceea ce se va întâmpla” dacă peronistul Fernandez va ajunge la putere, a avertizat Macri. 

Alberto Fernandez, premier în timpul lui Nestor Kirchner şi apoi al Cristinei Kirchner între 2003 şi 2008, a promis în campania electorală că va renunţa la politicile de stânga din trecut şi s-a repoziţionat. Spre surpriza generală, Cristina Kirchner, care se afla în fruntea sondajelor, a anunţat pe 18 mai că se retrage din cursa prezidenţială, lăsându-l pe Fernandez să candideze pentru funcţia pe care ea a ocupat-o din 2007 până în 2015. Fosta preşedintă, inculpată în mai multe dosare de corupţie, are o influenţă importantă asupra formaţiunii Unitatea Cetăţenească, care l-a desemnat candidat pe Alberto Fernandez.

Primul tur al scrutinului prezidenţial va avea loc pe 27 octombrie, când va fi reînnoită parţial şi componenţa celor două camere legislative. Un eventual tur secund se va desfăşura pe 24 noiembrie. 

Argentina se află în recesiune din 2018, cu o inflaţie de 40 la sută pe ultimele 12 luni şi un şomaj de 10,1 la sută. După două crize monetare în 2018, care au devalorizat cu 50 la sută pesoul, Argentina a apelat la FMI pentru un împrumut de peste 57 miliarde de dolari. În cea mai recentă prognoză, FMI prevede o contracţie a PIB-ului de 1,2% în 2019, urmată de o creştere de 2,2% în anul următor, potrivit Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Maleficio Decenu
13.08.2019, 13:16:24

Păcat că au o economie așa de slabă verii latini,da și ei cu elite ca ”ale noastre”,când au văzut că se schimbă macazul au aspirat valuta de pe piață.

0 (0 voturi)
Necula Mario
14.08.2019, 05:27:20

Clasic!...Nimeni nu voteaza impotriva lui Mos Gerila...asta pana cand Falimentul apare... O tara bogata condusa de neo marxisti de cateva decenii... Rezultatele se afla in plina parada...