În lume

articolul anterior articolul urmator

NATO cere Rusiei să-şi distrugă racheta care încalcă Tratatul INF

18
25 Jun 2019 17:33:08
Autor: Ion Gaidau
Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea
Jens Stoltenberg FOTO Eduard Enea

NATO a cerut marţi Rusiei să distrugă până în luna august racheta pe care a dezvoltat-o recent încălcând Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), transmite Reuters.

Rusia are la dispoziţie doar cinci săptămâni pentru a „salva Tratatul“ INF, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

În caz contrar, răspunsul NATO „va fi unul defensiv, echilibrat şi coordonat“, a adăugat el.

„Îndemnăm Rusia să adopte o cale responsabilă, dar nu am văzut niciun indiciu că Rusia ar intenţiona să facă acest lucru“, a subliniat el.

Stoltenberg a făcut această declaraţie cu o zi înainte de o reuniune, la Bruxelles, a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, care se întâlnesc pentru a găsi un răspuns pentru Rusia dacă refuză să se conformeze Tratatului INF.

Potrivit unor diplomaţi, miniştrii Apărării din NATO vor lua în considerare înmulţirea zborurilor în Europa a avioanelor americane capabile să transporte ogive nucleare, intensificarea antrenamentelor pentru instruirea militarilor şi o repoziţionare a rachetelor SUA.

Administraţia Trump a dat un termen de şase luni Rusiei să se întoarcă la respectarea INF, avertizând în caz contrar cu retragerea din acest tratat semnat în 1987 de ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan. Rusia susţine că respectă tratatul şi avertizează cu repetarea scenariului crizei rachetelor din Cuba din toamna lui 1962.

Tratatul INF, considerat un pact fundamental pentru securitatea europeană, prevede eliminarea tuturor rachetelor de croazieră şi balistice americane şi ruse cu lansare terestră şi raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul acuză Moscova că a încălcat INF prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729 (SSC-8, conform terminologiei NATO). Moscova respinge acuzaţia americană, susţinând că noua rachetă nu depăşeşte raza de acţiune de 500 kilometri. Mai mult, reproşează la rândul ei Washingtonului că desfăşoară elemente ale scutului antirachetă în Europa.

SUA caută un răspuns în sfera armelor convenţionale şi studiază posibilitatea de a crea noi sisteme defensive, în contextul suspendării respectării Tratatului INF, a afirmat reprezentantul permanent american la NATO, Kay Bailey Hutchison.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Marcel Cristea
25.06.2019, 17:40:39

That's not the way it work stupid, you come up with a better mouse trap and only then negotiate from a position of strength.

-1 (7 voturi)
din Laho Timisorean
25.06.2019, 20:05:03

What is wrong with you???

Kongo-Müller
25.06.2019, 18:37:01

Comparabil cu aroganta si tupeul unei bande criminale, care se crede cea mai tare.

+5 (5 voturi)
Leon Gorki
25.06.2019, 19:21:39

DRAGNIA....!!!!! El e de vina. DRAGNIA........!!!!!!!!!!!!

0 (4 voturi)
Goicea Niculae
25.06.2019, 20:39:43

Stultemberg va primi un deget mjlociu de toată Frumusețea.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)