NATO face paşi spre un Schengen militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică vrea un sistem de mişcare mai rapidă a trupelor sale în Europa.

„Vrem să introducem un fel de Schengen militar în Europa, care ar permite mişcarea rapidă şi directă (a trupelor - n. red.), fără multă birocraţie şi cu o viteză mai mare“, a spus Ursula von der Leyen, înaintea unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul NATO, la Bruxelles, transmite agenţia de presă DPA, citată de Agerpres în pagina electronică.

Potrivit ministrului german, ţara sa se oferă pentru găzduirea centrului de comandă al acestui sistem.

Germania „este în inima Europei“ şi „are o mare experienţă logistică“, a explicat von der Leyen.

Miniştrii Apărării din cadrul NATO urmează să aprobe înfiinţarea a două centre de comandă, notează DPA.

Este vorba de centrul sus-menţionat, dar şi de Centrul de comandă pentru Atlantic, cu sediul în Statele Unite.

Centrul de comandă pentru Atlantic se va concentra „pe protejarea liniilor maritime de comunicare între nordul Americii şi Europa, precum şi alte infrastructuri critice“, a subliniat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dialog dificil la NATO pe tema Europei Apărării

Temerile americane cu privire la iniţiativa în domeniul Apărării Europene şi tensiunile dintre Statele Unite şi Turcia pe tema situaţiei din Siria aruncă o umbră asupra reuniunii ministeriale a NATO, riscând să pună la încercare unitatea Alianţei Nord-Atlantice, comentează agenţia France-Presse, preluată de news.ro.

Reuniunea miniştrilor Apărării a început cu abordarea cheltuielilor militare.

„Este un îndemn ca europenii să facă mai mult pentru apărarea lor“, a spus Jens Stoltenberg înainte de reuniune.

„Avem nevoie de mai mulţi bani, de mai multe capacităţi şi de mai multe contribuţii“, a insistat el. Aliaţii s-au angajat să îşi ridice cheltuielile militare la 2% din PIB până în 2024.

Pe de altă parte, Stoltenberg s-a transformat în portavocea unor îngrijorări de la Washington şi le-a amintit aliaţilor europeni limitele iniţiativei lor în domeniul apărării.

„UE nu trebuie să se substituie la ceea ce face NATO“ şi nu trebuie să-şi închidă pieţele apărării americanilor şi altor ţări care nu sunt membre ale Uniunii, a avertizat el.

Mesajul s-a vrut un răspuns la îngrijorările exprimate de delegaţia americană condusă de secretarul Apărării Jim Mattis.

Principala temere a americanilor este închiderea pieţelor apărării de către statele membre UE, în beneficiul întreprinderilor europene.

Unii europeni au fost surprinşi, dacă nu deranjaţi, de acest ton ofensiv.

„Europenii nu au nicio intenţie să dubleze în mod inutil sau să achiziţioneze capacităţi inutile“, a dat asigurări un diplomat european la Bruxelles.

„Este necesară o relaţie de egalitate, deoarece ţările europene nu pot să furnizeze echipamente de apărare pe piaţa americană“, a avertizat un diplomat european.

„Să fii membru al Alianţei nu implică obigaţia de a depinde de industria americană a armamentului“, şi-a exprimat indignarea alt diplomat european.

Există totodată fricţiuni puternice între Washington şi Ankara, care deţine a doua cea mai puternică armată în NATO.

Operaţiunea militară desfăşurată de Turcia în nordul Siriei contra forţelor kurde a slăbit lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI), a deplâns marţi secretarul de Stat american Rex Tillerson.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie Operaţiunea „Ramură de măslin“ împotriva Unităţilor pentru Protecţia Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată „teroristă“ de Ankara, dar care este aliată cu Washingtonul în lupta împotriva jihadiştilor din SI în Siria.

„Este un subiect de mare îngrijorare, dar nu văd niciun rol pentru NATO“, a afirmat Ursula von der Leyen.

„Problema va fi soluţionată în mod bilateral, între Statele Unite şi Turcia“, a apreciat un diplomat european.

De altfel, Jim Mattis are programată o întrevdere cu omologul său turc Nurettin Canikli, în timp ce Rex Tillerson este aşteptat la Ankara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite