Nava autonomă Mayflower va reface călătoria „pelerinilor” englezi în America, din urmă cu 400 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava autonomă Mayflower (MAS) va traversa Atlanticul plecând din Plymouth Anglia pe 19 aprilie la aniversarea a 400 de ani de la călătoria primilor coloniştii englezi FOTO IBM via Daily Mail
Nava autonomă Mayflower (MAS) va traversa Atlanticul plecând din Plymouth Anglia pe 19 aprilie la aniversarea a 400 de ani de la călătoria primilor coloniştii englezi FOTO IBM via Daily Mail

Nava autonomă Mayflower (MAS) va traversa Atlanticul plecând din Plymouth, Anglia, pe 19 aprilie, refăcând, după 400 de ani, călătoria primilor colonişti englezi, „pelerini” puritani în special, care au ajuns în noiembrie 1620 în oraşul cu acelaşi nume din statul american  Massachusetts, relatează Daily Mail.

Vasul original a avut 102 de pasageri la bord, majoritatea protestanţi puritani care se separaseră de Biserica Angliei, o parte dintre ei refugiindu-se iniţial în Olanda. Mayflower a ajuns în America pe 21 noiembrie 1620 după un voiaj de peste două luni. Era o navă de 180 de tone şi 30 de metri, cu trei catarge. Pelerinii au călătorit în condiţii grele, înghesuiţi pe un singur vas după ce un al doilea n-a rezistat drumului.

MAS, un vas de doar cinci tone şi 15 metri lungime nu va avea echipaj uman şi va traversa Atlanticul pilotat în baza inteligenţei artificiale, fiind alimentat cu energie solară şi eoliană. El va colecta date oceanice privind schimbările climatice, conservarea speciilor marine şi volumul de plastic.

Vasul a fost fabricat printr-un parteneriat între Universitatea din Plymouth, firma specializată în vehicule autonome  MSubs, compania tehnologică IBM şi fundaţia Promare care promovează cercetările şi explorarea marină.

Construit în Polonia cu specificaţiile tehnice avansate furnizate de Promare, vasul este construit să reziste intemperiilor unui voiaj oceanic. Călătoria este estimată să dureze mai puţin de două săptămâni.

MAS va aduna date despre ocean şi va colecta mostre oceanice.

Pilotul automat va folosi platforma de IA a IBM - instruită să recunoască obstacole şi să se ghideze după vreme, curenţii oceanici şi alte variabile. De asemenea, MAS e dotat cu radare, camere şi Sistem de Identificare Automată (AIS) pentru a transmite coordonate altor nave şi a naviga la rândul său ţinând cont de celelalte vase.

„Dacă elimini factorul uman, ai posibilitatea să schimbi complet design-ul. Te poţi concentra numai asupra mecanicii şi funcţiei vasului”, spune Brett Phaneuf, co-fondator Promare.

Pelerinii englezi plecaţi din Olanda şi Anglia au reuşit să supravieţuiască cu ajutorul tribului Wampanoag. Ei au dezvoltat o formă de guvernământ şi o reţea de 69 de sate de-a lungul a ceea ce este acum Massachusetts. Celebrările primei recolte după prima iarnă, în cursul căreia au murit 45 dintre ei, a devenit baza sărbătorii americane a Recunoştinţei. Convieţuirea lor a durat peste jumătate de secol până când valuri de noi colonişti şi-au impus propriile legi, apropriindu-şi pământuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite