În lume

articolul anterior articolul urmator

Navele iraniene încărcate cu carburant sosesc în apele Venezuelei, în pofida avertismentelor americane

18
25 May 2020 08:08:45
Autor: News.ro
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Cinci nave iraniene încărcate cu carburant au intrat în zona economică exclusivă a Venezuelei, în pofida unui avertisment oficial al Statelor Unite că Washingtonul analizează adoptarea unor măsuri de reacţie, transmite Reuters.

Datele firmei Refinitiv Eikon arată că o navă numită Fortune a intrat sâmbătă în apele teritorile ale Venezuelei.

”Navele din  Republica Islamică Iran se află acum în zona noastră economică exclusivă”, a scris pe Twitter Tareck El Aissami, vicepreşedinte pe probleme economice al Venezuelei, numit recent ministru al Petrolului.

Televiziuniea de stat din Venezuela a difuzat imagini ale unei nave şi a unui avion care se pregăteau să primească vasele.

Ministerul Apărării a anunţat că armata va escorta navele după intrarea loc în zona economică exclusivă, din cauza ameninţărilor Statelor Unite.

Flotila de tancuri petroliere transportă 1,53 de milioane de barili de benzină şi alchilat în Venezuela, potrivit ambelor guverne, unor surse şi calculelor TankerTrackers.com.

Livrările de benzină de care Venezuela are nevoie disperată au provocat un blocaj diplomatic între Statele Unite, Iran şi Venezuela, care sunt supuse sancţiunilor americane. Venezuela are deficit de benzină din cauza blocării aproape complete a activităţilor de rafinare ale ţării, care au o capacitate de 1,3 milioane de barili pe zi.

Washingtonul analizează măsuri de reacţie, a declarat un oficial american de rang înalt, fără să ofere detalii.

Statele Unite şi-au suplimentat recent prezenţa navală în Caraibe, pentru ceea ce a numit o operaţiune antidrog extinsă. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat joi că nu ştie că ar avea loc operaţiuni legate de navele iraniene. 

Pe aceeaşi temă: 

În toiul unor tensiuni cu SUA, Venezuela testează rachete şi aşteaptă petrol din Iran 

Mesaj pentru Iran: la ce distanţă o navă devine o ameninţare în Golful Persic pentru Marina Americană

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

ion damian
25.05.2020, 09:49:22

comunismul inseamna saracie lucie!Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol si cumpara de la altii .

-2 (4 voturi)
geek-a-contra
25.05.2020, 10:30:39

amuzant, iranul livreaza 1.5milioane de barili de benzina catre venezuela in timp ce acas' la el a introdus restrictii la consumul de benzina detinata populatiei... :))

-3 (3 voturi)
Bibi Loi
25.05.2020, 11:59:27

Foarte bine. De ce sa sufere venezuelenii? Daca e sa-si schimbe regimul s-o faca ei, nu sa fie fortati de americani.

0 (4 voturi)
_Turbatu_
25.05.2020, 13:00:03

nu zice nimeni ca trebuie sa-si schimbe regimul. exista destule tari totalitare si/sau comu(n)iste pe glob. problema e cu presedintele lor care este un impostor si care n-are ce cauta la conducerea Venezuelei. unde mai pui ca Venezuela reprezinta un pericol la securitatea regionala... despre asta e vorba. daca vor sa ramana la regimul actual, n-au decat. dar cu respectarea tratatelor internationale.

-2 (4 voturi)
aşa şi aşa
25.05.2020, 12:59:09

Eu nu prea înţeleg de ce se insistă pe fake-news-ul acesta... Venezuela este în top 5 mondial în privinţa rezervelor de petrol, au capacităţi proprii de rafinare, iar ei importă benzină din Iran?... Ştirea asta e pentru spălaţi pe creier... I-o fi blocînd americanii să exporte, dar sigur ei nu au nevoie să importe benzină... Nu ştiu ce aduc vasele acelea din Iran, dar produse petroliere sigur nu...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (18)