În lume

articolul anterior articolul urmator

Neaşteptatele şi foarte straniile consecinţe ale corectitudii politice extreme

16
5 Dec 2021 09:15:02
Cristian Unteanu

Nu vă gândiţi doar la recentul îndrumar intern năşit de slujbaşii regeşte plătiţi din subordinea doamnei Helena Dalli, Comisarul european care are o Direcţie Generală care supraveghează reglementările şi comportamentele în domeniul egalităţii de gen.

Ne-am grăbi, deoarece n-am identifica rădăcinile, zic eu cu totul neaşteptate şi în orice caz extrem de stranii care stau la baza acestei corectitudini politice extreme pe care o veţi vedea legiferată foarte curâd, în cele mai deiverse formule, în spaţiul european, începând fireşte cu cel occidental. 
 
Povestea mea, variantă cu mult mai dură şi sinistră a reglementărilor Comisiei Europene, nu începe în 2021, în eleganta clădire de la Berlaymont. Este o poveste acum strict americană, aparţine comunităţii Amish, emigrată din Elveţia în 1693 sub conducerea lui Jacob Ammann, toţi trăind în stricta, incredibil de stricta respectare a unor reguli ale bisericii, Ordnung, impuse cu străşnicie unei comunitâţi care trăieşte într-un fel de capsulă a timpului: nu au voie să folosească decăt căruţe sau trăsuri, nu au acces la reţeaua naţională de alimentare cu energie electrică ( dacă primesc aprobare specială, unele case pot instala panouri solare sau generatoare individuale) sau reţeaua de telefonie, au propriul lor sistem şcolar (copii învaţă doar opt clase şi asta e tot) şi se îmbracă în uniforme unice, nu folosesc serviciile securităţii sociale, nu prestează niciun fel de serviciu militar, nu sunt acceptate instrumentele muzicale sau imprimeurile. Totul în ideea de a respecta cât mai mult principiile originale ale Bibliei, învăţăturile din Vechiul şi Noul Testament, fiind aproape de Dumnezeu prin refuzul a cea ce lumea oferă ca distracţie sau relaxare inutilă, singura valoare recunoscută şi respectabilă fiind munca, în principal muca grea în agricutră, totul în folosul Comunităţii. 
 
 
 
Totul din viaţa acestei comunităţi religioase este ciudat. Dar, după părerea mea, nu este atât de relevenat pentru a demonstra unde poate duce - şi, de ce nu, unde ne-ar poate duce şi pe noi - aplicarea unui asemenea sistem de valori, mentalităţi şi comportamente la limita înaltă a extremismului religios este povestea care ţine de regula impusă în crearea păpuilor. 
 
În tradiţia Amish, se consideră că moda de a crea păpuşi care să reprezinte fiinţe umane, cu feţe recognoscibile, reprezintă un păcat grav deoarece încalcă interdicţia biblică de a nu face "chipuri sculptate". O legendă comun acceptată în comunitatea Amish, reluată de multe surse care încearcă să explice misterele credinţelor Amish spune că, odată, o fetiţă Amish a primit cadou de Crăciun o păpuşă de cârpă dar care, după moda veche, avea un cap din porţelan vopsit. Tatăl său, om profund credincios, o ia şi îi rupe capul, spunând că "numai Dumnezeu are voie să creeze oameni". Apoi a luat o cărpă, a umplut-o cu paie şi a pus-o păpuşii în loc de cap, fetiţa acceptând fără probleme schimbarea şi jucându-se apoi cu păpuşa timp de ani de zile. 
 
Dar asta este povestea relgios-comercial acceptată. Cealaltă poveste, adânc ascunsă în tradiţia intoleranţelor comunităţii, spune că, de fapt, problema vine dintr-o frică ancestrală, cea care, de data asta, nu mai are nimic de-aface cu tradiţia creştină, ci ne trimite înspre începuturile veacurilor şi la ritualurile magice. 
 
Astfel, cei din comunitatea Amish, relatează multiple surse (aici, spre exemplu), sunt încredinţaţi că "păpuşile fără chip" sunt cea mai bună cale de apărare împotriva demonilor care a putea să le folosească în mod malefic diversele "simţuri": "păpăuşile nu au ochi deoarece spiritele rele pot astfel vedea copilul jucându-se. Nu au urechi pentru ca spiritele să nu le poată auzii conversaţiile. Nu au guri pentru a nu putea vorbi sau comunica. O analiză mai atentă arată că păpuşile nu au nici degete pentru că se crede că spiritele demonice pot apuca ceva folosind mâinile păpuşilor....Cei din comunitatea Amish nu se lasă fotografiaţi deoarece consideră fotografia similară unui chip sculptat, strict interzis de Bibili. Chipurile sculptate pot fi posedate şi făcute prizoniere de către forţele demonice". 
 
 
Credinţe pe care le regăsim în toate civilizaţiile primitive, civilizaţii magice în care păpuşile erau echivalate adeseori cu copii care se jucau cu ele, fiind folosite ca "fiinţă de împumut" pentru tratamente, pedpse sau blesteme, tocmai din convingerea că, atât de mult atinse de un copil, îi împrumutau ceva din propria fiinţă, fiind în consecinţă un canal pentru descântece, în magia albă sau neagră. Credinţe care au populat şi întreg Evul Mediu european când, dacă vă mai amintiţi, păpuşile erau folosite şi de Inchiziţie pentru "arderea în efigie" a unui condamnat, inclusiv în prezenţa Papei. 
 
Ce-are asta, sau ce-ar putea avea, cu timpul nostru? Are şi poate să aibă din ce în ce mai mult deoarece, dacă vă gândiţi bine, "păpuşile fără faţă" ar putea fi soluţia perfect corectă politic acceptată de Comisia Europeană pentru toate discuţiile în contradictoriu privind identitatea sexuală (o asemenea păpuă, fără probleme, în câteva secunde, este posibil de transformat în oricare dintre categoriile acceptabile, fie de famile tradiţională, fie de LGBTQ+), nu are identitate precisă (deci este posibil de adptat oricărui grup naţional), nu are cum să afişeze expresii batjocoritoare sau insolente, este ieftină şi totalmente incluzivă. 
 
  
Credeţi cumva că e un subiect oarecum tras de păr sau concluziile sunt forţate?  
 
Atunci priviţi cum arată acest robot, "păpuşă fără faţă" împrumutat din tradiţia Amish, creat deja de japonezi, "conceput să nu arate nici tânăr, nici bătrân, nici bărbat, nici femeie...imaginea sa neutră permiţând să-ţi poţi imagina orice persoană doreşti", o dotare deja pusă la dispoziţia caselor de bătrâni, găsiţi aici descrierea produsului deja comercializat. 
 
Ce va urma? Viitor androgin cu roboţi fără chipuri distincte? Nici că e bine să ne gândim, că poate se şi întâmplă..  
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

MV R.
5.12.2021, 11:13:51

Eu am impresia că există un grup,o entitate,la nivelul statelor puternice din UE care intenționează anume să distrugă Uniunea Europeană,singurul ansamblu instituțional ce asigură liniștea și pacea continentului de pe teritoriul căruia au pornit cele mai grozave războaie mondiale... Altă explicație pentru prostiile emise ca reguli implacabile în ultimii ani,nu găsesc!

+10 (12 voturi)
Iulian Arion
5.12.2021, 11:22:52

Cam 50% din cetatenii statelor se opun proiectului. Nu o spun deschis pentru a nu fi etichetati. De la inceputul existentei comunitatii carbunelui si otelului scepticii nu-i dadeau prea multe zile, cel mult o existenta cat a generatiei care a cunoscut ororile WW2. Sunt multe initiative la nivelul UE. Unele au iz totalitar, altele sunt utile.

-32 (32 voturi)
Iulian Arion
5.12.2021, 11:20:37

Zilnic in organizatiile de conducere in cadrul Uniunii sunt initiative cu iz totalitar, altele au subiect ecologic si de protectia mediului, combaterii saraciei celor care muncesc, formarea profesionala a tinerilor si recalificarea somerilor, propuneri de reglementari sau dereglementari etc. UE finanteaza un proiect intr-o localitate franceza in care: - sunt produse bunurile de care are nevoie comunitatea - au energie electrica doar din surse proprii, - au moneda proprie. Cred ca este doar un proiect sociologic si nu un studiu pilot.

-31 (33 voturi)
berenger
5.12.2021, 11:42:39

după o sarabandă penibilă a la radio erevan, „se interzice crăciunul”, „nu se interzice crăciunul, dar sigur urmăresc ei ceva”, „comisia europeană a diktat parlamentului european să interzică crăciunul” etc., ultimul pas e acesta: analogii total forțate, nicio legătură cu tema, doar idei fixe și puține! jenantă presă românească! jenanți comentatori!

-2 (6 voturi)
Lucifer
5.12.2021, 11:50:56

Dl Unteanu devine din ce în ce mai simpatic prin constatările "sinistre" despre "Europa noastră". Numai că...un drăcuşor tot îi mai roade logica, confundând biata comunitate minoră bigotă Amish( din, bineînţeles, buna de hulit Americă...) cu ditamai Uniunea Europeană, adicătelea taman " Europa noastră"! De fapt, nu este o confuzie ci un fel de anti-teză. Era mai bună o comparaţie între UE şi URSS...dar d-lui Unteanu i-a scăpat atenţia.... Pe noi, "barbarii" din Est nu ne prea interesează crizele de identitate ale "europenilor progresişti" şicam neo-comunişti. Suntem vaccinaţi de istorie contra virusului bolşevic. Dar Europa de Vest vrea musai să guste şi ea din Raiul comunist, progresist, bolşevic, neo-marxist, ecologist sau cum or mai vrea să-i zică.... Da, sper ca Europa de Vest să beneficieze vreo sută de ani de un comunism pur şi dur. Noi, pe-aici la marginea Orientului, NU mai vrem deloc comunism, marxism, progresism, etc. Să fie acolo la ei....

-1 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările