Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

image

Prinţesa Diana

Anul funeraliilor: 1997

Vârsta: 36 de ani

Locul de înmormântare: Westminster Abbey, Londra

Observatori: La ceremonie au participat mai mult de un milion de oameni, aliniaţi de-a lungul traseului cortegiului funerar.

Televiziune: Aproximativ 2,5 miliarde de oameni dn toată lumea au urmărit ceremonia în direct, potrivit informaţiilor transmise de agenţia Associated Press.

image

Ronald Reagan

Anul funeraliilor: 2004

Vârsta: 93 de ani

Locul de înmormântare: Catedrala Naţională din Washington

Observatori: Mai mult de 104.000 de oameni au trecut prin faţa sicriului fostului preşedinte american, scria la acea vreme cotidianul „The Washington Post”. La ceremonia propriu-zisă a înmormântării au participat aproximativ 4.000 de invitaţi.

Televiziune: 20,8 milioane de oameni au urmărit ceremonia din faţa televizoarelor, potrivit agenţiei de rating Nielsen.

image

Papa Ioan Paul al II-lea

Anul funeraliilor: 2005

Vârsta: 84 de ani

Locul de înmormântare: Vatican

Observatori: Aproximativ 300.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru pentru a participa la funeraliile unuia dintre cei mai iubiţi conducători ai Bisericii Catolice.

Televiziune: În toată lumea a existat o audienţă uriaşă, cu aproximativ două miliarde de telespectatori.

image

John F. Kennedy

Anul funeraliilor: 1963

Vârsta: 46 de ani

Locul de înmormântare: Catedrala St. Matthew, Washington

Observatori: Aproape 800.000 de americani au umplut străzile pentru a arunca măcar o privire la sicriul în care era depus corpul preşedintelui asasinat, potrivit cotidianului „The Los Angeles Times”.

Televiziune: aproximativ 41,5 milioane de oameni au urmărit funeralii din casele lor.

image

Martin Luther King

Anul funeraliilor: 1968

Vârsta: 39 de ani

Locul de înmormântare: Biserica Baptistă Ebenezer, Atlanta

Observatori: Aproximativ 150.000 de oameni au venit în Atlanta special pentru a participa la înmormântarea liderului religios.

Televiziune: au existat aproximativ 120 de milioane de telespectatori, potrivit autoarei cărţii „Burial for a King” („Înmormântarea unui rege”), Rebecca Burns.

image

Maica Tereza

Anul funeraliilor: 1997

Vârsta: 87 de ani

Locul de înmormântare: Calcutta, India

Observatori: La ceremonie au participat aproximativ 15.000 de oameni din toate colţurile lumii.

Televiziune: Milioane de oameni de pe glob au urmărit ceremonia, fără să fie nevoiţi să călătorească până în India.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

De ce l-a iubit Mandela pe Fidel Castro

Prietenia strânsă dintre Nelson Mandela, considerat un erou al secolului 20, şi Fidel Castro, liderul autoritar de la Havana, nu a fost o simplă legătură de conjunctură, aşa cum mulţi ar putea considera, ci are în spate o lungă poveste.

Lideri din lumea întreagă sunt aşteptaţi la funeraliile lui Nelson Mandela. Obama, primul preşedinte care şi-a confirmat prezenţa

Africa de Sud aşteaptă să primească şefi de stat din lumea întreagă, săptămâna viitoare, la Johannesburg şi Pretoria, pentru o serie de omagii dedicate lui Nelson Mandela, care va fi înmormântat în satul său, Qunu, duminică, 15 decembrie, relatează AFP.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite