Nemţii nu fug de romi. Cum îi aşteaptă un oraş din Germania pe romii din Bulgaria şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Romii au câştigat dreptul de a călători în Europa de Vest în acest an. Publicaţia americană CSMonitor scrie despre cel mai recent val al romilor din Europa, dar mai ales din Bulgaria şi România, în oraşul Manheim din Germania şi despre măsurile avute în vedere pentru integrarea acestora în Europa.

Atunci când Bulgaria şi România au aderat la Uniunea Europeană , membri ai minorităţii rome au început să sosească cu autobuzul în Germania, scrie publicaţia americană pe site-ul său csmonitor.com.

În loc de a repeta greşelile din trecut - de a gândi, de exemplu, că turcii se întorc în Turcia - sau că romiii sunt  „ criminali“, cum gândesc mulţi politicieni în zilele noasre, în Mannheim se încearcă o nouă tactică: integrarea romilor. Sunt alocate sute de mii de euro în măsuri pentru integrarea imigranţilor din sud-est, informează publicaţia.

Tanja Wunderlich, un expert de integrare de la German Marshall Fund din Berlin, spune că romii reprezintă un fel de „lupă“, asupra căreia se concentrează temerile oamenilor. Integrarea lor devine un test despre ce înseamnă solidaritatea europeană. „Soarta romilor în Uniunea Europeană este un etalon pentru integrarea europeană“, spune expertul.

Cei mai mulţi dintre romii din Bulgaria şi România sunt evacuaţi din centrele oraşelor şi ajung practic să trăiască printre gunoaie. Ei ridică de multe ori suspiciune, mai ales din cauza stilului de viaţă şi a valorilor lor, spun experţii, potrivit publicaţiei americane.

Romii au dus-o bine cu Ceauşescu

Referitor la ţiganii din România, publicaţia americană arată că Ceauşescu le acorda o importanţă mult mai mare romilor.  În Europa de Est, comunismul a asigurat romilor o casă şi un loc de muncă, dar după România lui Ceauşescu, romii au devenit săraci şi au început să fie discriminaţi.

De-a lungul ultimilor ani, comunităţile de romi au fost tratate foarte aspru de politicieni din ţări precum Ungaria, Germania, Marea Britanie sau Franţa. Cel mai reprezentativ exemplu este când Sarkozy a expulzat 2.000 de romi din România, se aminteşte în materialul apărut în csmonitor.com. Dar, în acelaşi timp, UE a început să acorde o atenţie mărită asupra excluderii romilor din Europa,spune un al expert.  „Am văzut la summit-ul UE privind romii un grup de lucru privind incluziunea ţiganilor, apariţia unui cadru al UE“, aminteşte expertul. UE a semnat un plan de acţiune privind incluziunea romilor în educaţie, sănătate, locuinţe şi locuri de muncă şi a alocat main multe miliarde de euro pentru proiecte de incluziune a romilor. Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent la acest summit.

Citeşte şi:

Romii din cartierele bune ale Parisului, vizaţi de Poliţia franceză Un document confidenţial al Comisariatului arondismentului al VI-lea din Paris a devenit sursa unui scandal de proporţii din Franţa, între activiştii pentru drepturile omului şi autorităţi. Nota care a circulat în cadrul comisariatului cere ofiţerilor să demareze o campanie masivă de „evacuare sistematică” a romilor aflaţi în cartierele bune ale capitalei.

Ministrul pentru Afaceri Europene din Suedia, înfuriat de decizia României privind integrarea romilor Ministrul suedez pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson şi-a exprimat marţi „furia” faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

EXCLUSIV Romii din Berlin: „Ne ocupăm mai mult cu feroase“ Guvernul condus de Angela Merkel a elaborat un proiect de lege care prevede expulzarea din Germania a străinilor provenind din state UE care nu găsesc un loc de muncă în cel mult şase luni. „Adevărul“ a luat pulsul imigranţilor români din Berlin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite