În lume

articolul anterior articolul urmator

Netanyahu, inculpat, renunţă la trei portofolii de ministru şi rămâne premier, anunţă avocaţii săi în urma unei petiţii

2
12 Dec 2019 18:40:51
Autor: News.ro
Benjamin Netanyahu renunta la functiile de ministru pe care le detine, dar ramane premier FOTO Arhiva
Benjamin Netanyahu renunta la functiile de ministru pe care le detine, dar ramane premier FOTO Arhiva

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, prins la mijloc între o inculpare de corupţie şi un al treilea ciclu electoral în doar un an, urmează să renunţe la funcţiile de ministru pe care le deţine, dar să rămână şef al Guvernului, au anunţat joi avocaţii săi, relatează AFP.

Acest anunţ intervine după ce deputaţii au dizolvat în mod oficial Parlamentul în noaptea de miercuri spre joi şi au convocat un nou scrutin la 2 martie.
 
Curtea Supremă israeliană a primit o petiţie de la ”Mişcarea pentru un Guvern de calitate” prin care cere ca Netanyahu - premier, dar şi ministru al Agriculturii, Diasporeii şi Sănătăţii - să demisioneze din funcţiile ministeriale având în vedere inculparea sa.
 
Procurorul general Avichaï Mandelblit a anunţat luna trecutăinculparea lui Netanyahu de ”corupţie”, ”fraudă” şi ”abuz de încredere” în trei dosare distincte.
 
Legislaţia israeliană prevede ca orice ministru care este inculpat penal să demisioneze, dar nu prevede nimic în cazul premierului.
 
După primirea petiţiei, Mandelblit a anunţat că Netanyahu nu poate fi obligat să demisioneze din postul de premier şi că problema celorlalte funcţii ministeriale ale acestuia urmează să fie examinată în curând.
 
Într-o scrisoare trimisă joi Curţii Supreme şi consultată de AFP, avocaţii lui Netanyahu au anunţat că acesta ”va înceta să fie ministru de la 1 ianuarie 2020 şi va numi în locul său alţi miniştri”.
 
”Premierul va continua să fie premier, conform legii”, adaugă Avi Halevy şi Michael Rabello.
 
”Mişcarea pentru un Guvern de calitate” a anunţat că intenţia lui Netanyahu de a renunţa la aceste trei portofolii ”nu este suficientă” şi subliniază că faptul că rămâne în postul de premier este o ”ruşine teribilă penru Israel”.
 
”Domnul Netanyahu ar trebui să se bată pentru (a-şi dovedi) nevinovăţia în calitate de persoană privată şi nu din biroul primului ministru”, a subliniat ONG-ul într-un comunicat.
 
Netanyahu îşi clamează nevinovăţia şi se declară victima unei ”vânătoare de vrăjitoare” a serviciilor Ministerului Public şi a presei.
 
El nu a anunţat încă dacă va încerca să obţină o imunitate prin votul Parlamentului, un proces complicat de natura tranzitorie a actualului Parlament.
 
Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz au eşuat pe rând să formeze un guvern în urma alegerilor legislative din aprilie şi din septembrie, iar un nou scrutin a fost convocat la 2 martie 2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Smeritu Pahomie
13.12.2019, 01:19:59

...de remarcat coincidenta destituirii simultane....Netaniahu si Trump....ciudat...nu...?

-2 (2 voturi)
Index 4.2
13.12.2019, 03:46:28

Cine se aseama se aduna nu? Hotzu la hotz trage iar Guzganu Roscat e mamahotzilor! Amandoi sunt doi infractori penali sarlatani care si=unt artisti in a prosti masele de gutzumani nationalisti!

+1 (1 vot)
Modifică Setările