Nici mercenarii lui Putin nu l-au salvat. Armata l-a destituit pe preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar al-Bashir, preşedintele Sudanului
Omar al-Bashir, preşedintele Sudanului

Într-o întâlnire de urgenţă, joi, armata sudaneză a decis să îl destituie pe preşedintele Omar al-Bashir care se află la conducerea ţării de peste 30 de ani şi  cabinetul său de miniştri, informează ziarul Al-Hadath. Potrivit presei, unii miniştri şi rude ale şefului statului au fost arestaţi.

Al-Hadath notează că armata a anunţat crearea unui consiliu de tranziţie prezidat de generalul Ahmed Awad Ibn Auf.

Potrivit Reuters, oamenii cântă pe străzile din Khartoum: "al-Basgir a căzut, am câştigat!"

Agenţia a mai scrie că vehiculele militare sudaneze au fost dislocate joi dimineaţa pe podurile de pe Nil şi pe arterele principale ale capitalei.

Anterior, televiziunea de stat sudaneză a anunţat că armata intenţiona să difuzeze "o declaraţie importantă".

 De la izbucnirea protestelor în Sudan, la 19 decembrie, armata nu s-a amestecat în reprimarea protestelor, condusă de către puternicul serviciu de informaţii (NISS) şi forţele de poliţie antirevoltă. 

Adunaţi de sâmbătă în faţa complexului în care se află sediul armatei şi al Ministerului Apărării, nu departe de reşedinţa preşedintelui, mii de manifestanţi îndeamnă neîncetat militarii să le susţină mişcarea împotriva Guvernului şi preşedintelui.

Mai multe vehicule militare care transportă trupe au intrat la primele ore ale dimineţii în complexul în care se află cartierul general al armatei, au declarat martori pentru AFP.

În acest complex se află de asemenea reşedinţa oficială a preşedintelui Beshir şi Ministerul Apărării. Omar el-Beshir (75 de ani) se află la putere în Sudan de trei decenii.

Declanşate de decizia Guvernului de a tripla preţul pânii, într-un context economic dificil, manifestaţiile s-au transformat rapid în contestare a lui al-Bashir, care conduce ţara de la lovitura de stat din 1989.

Sudanul - amputat de trei sferturi din rezervele sale de petrol, în urma declarării independenţei Sudanului de Sud, în 2011 - se confruntă cu o inflaţie de aproape 70% pe an.

Mercenari ruşi au ajutat la înăbuşirea unei revolte populare în Sudan. Ceea ce a început în decembrie ca o serie de proteste faţă de costurile în creştere ale hranei şi combustibilului, a devenit o revoluţie canalizată pe oprirea domniei de 30 de ani a lui al-Bashir.

 Potrivit Human Rights Watch, zeci de persoane au murit în încercarea statului de a zdrobi protestele. Sute de protestatari au fost aruncaţi în închisori şi informaţiile care transpar spun că bătăile şi tortura la care aceştia sunt supuşi în penitenciarele sudaneze sunt la ordinea zilei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite