„Nimeni nu scapă“ de pedeapsa cu moartea, generalizată în Iran. 190 de oameni au fost executaţi în primele nouă luni din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie protestează la Amsterdam, în 13 septembrie, faţă de executarea sportivului iranian Navid Afkari, condamnat la moarte de regimul de la Teheran. Afkari a fost spânzurat pe 12 august, după ce a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în timpul protestelor din 2018. Foto AFP
O femeie protestează la Amsterdam, în 13 septembrie, faţă de executarea sportivului iranian Navid Afkari, condamnat la moarte de regimul de la Teheran. Afkari a fost spânzurat pe 12 august, după ce a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în timpul protestelor din 2018. Foto AFP

Bărbaţi, femei şi chiar copii, după ce devin majori, ”nimeni nu scapă” de pedeapsa cu moartea în Iran, unde 190 de oameni au fost executaţi în primele nouă luni ale lui 2020, denunţă joi, într-un raport, Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului (FIDH), relatează AFP.

A doua ţară, în clasamentul internaţional, care aplică pedeapsa cu moartea, după China, Iranul a executat cel puţin 251 de persoane în 2019, potrivit unor date - neoficiale -, culese de această organizaţie nonguvernamentală (ONG), care publică acest raport cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva pedepsei cu moartea, la 10 octombrie.

Infracţiuni legate de sexualitate, religie, politică, economie - ”zdrobitoarea majoritate a infracţiunilor pasibile de pedeapsa cu moartea în Iran nu intră în definiţia «celor mai grave infracţiuni», stabilită prin Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice (PIDCP)”, subliniază ONG-ul în raport, realizat împreună cu Liga pentru Apărarea Drepturilor  Omului în Iran (LDDHI).

În raport sunt enumerate mai multe cazuri, din ultimii ani, ale unor persoane executate din cauza homosexualităţii, consumului de alcool, adulterului.

De asemenea, ”iranul ocupă primul loc la execuţia copiilor”, denunţă autorii raportului, care arată că cel puţin 67 astfel de execuţii au fost înregistrate din septembrie 2009 în septembrie 2019.

”Pedeapsa capitală este pronunţată adesea împotriva unor minori, care sunt executaţi după împlinirea vârstei de 18 ani”, se denunţă în raport.

În document este citat exemplul lui Arsalan Yassini, un bărbat executat la 17 august, la vârsta de 30 de ani, care a fost deţinut de la vârsta de 17 ani după ce a fost găsit vinovat că şi-a ucis bunicii.

Potrivit FIDH, 90 de minori se aflau pe culoarul morţii în 2019.

”Pedeapsa capitală este folosită, de asemenea, împotriva comunităţilor etnice - kurzi, arabi şi etnici din Balucistan -, dar şi împotriva unor minorităţi religioase - sunnită, baha'i şi membri ai sectei Ahl e-Haqq”, se mai arată în raport.

Execuţiile au loc în special prin spânzurare în închisori sau, atunci când au loc cu public, prin spânzurare de macarale.

Condamnările au loc ”pe baza unor acuzaţii vagi şi unor mărturisiri obţinute în general prin tortură sau supunerea la rele tratamente în detenţie, înainte de proces”, subliniază FIDH.

”În plus, autorităţile iraniene au obiceiul să persecute şi să urmărească (judiciar) avocaţii însărcinaţi să apere condamnaţii la moarte. Unii dintre ei, ca laureata Premiului Saharov Nasrin Sotoudeh, sunt încarceraţi din cauza activităţii lor. Activiştii împotriva pedepsei cu moartea sunt, de asemenea, reprimaţi în mod frecvent”, se arată în raport,

Autorii documentului cer, în primul rând, un moratoriu asupra execuţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite