În lume

articolul anterior articolul urmator

Norvegia are un premier explorator la Polul Sud

0
15 Dec 2011 11:09:45
Autor: adevarul

O petrecere ,,glacială", la minus 30 de grade Celsius, a fost organizată la Polul Sud, miercuri, de premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la cucerirea acestui punct extrem al planetei de către compatriotul său, exploratorul Roald Amundsen.

Având o ţară prosperă şi pusă la punct, premierul Stoltenberg şi-a permis să plece încă de săptămâna trecută din Oslo pentru a ajunge la Polul Sud. Un excelent schior, Stoltenberg îşi propusese iniţial să parcurgă mai multe zeci de kilometri pe schiuri pentru a omagia cum se cuvine expediţia de acum 100 de ani a lui Amundsen, care s-a bazat mai ales pe schiuri şi săniile trase de câini.

În cele din urmă, din cauza vremii nefavorabile, premierul norvegian a ajuns la Pol cu avionul şi a schiat numai câţiva kilometri pe lângă baza americană Amundsen-Scott, situată chiar la Polul Sud. El a inaugurat la faţa locului o statuie de gheaţă a lui Amundsen.

Istoria, celebrată

Nu a fost uitat de la omagiere nici competitorul lui Amundsen în cucerirea Polului Sud, exploratorul britanic Robert Scott, care a murit în 1911 alături de patru compatrioţi printre gheţurile arctice.

Evenimentul a fost tratat cu o atenţie deosebită în Norvegia. Expediţia lui Amundsen, încununată pe 14 decembrie 1911 prin atingerea Polului Sud, a reprezentat în acea vreme nu numai una dintre marile realizări ale umanităţii, ci a contribuit şi la formarea identităţii naţionale a Norvegiei, care îşi obţinuse în 1905 independenţa, după ce a ieşit din uniunea cu Suedia.

Premierul Stoltenberg este al doilea şef de stat sau de guvern care ajunge la Polul Sud, după neozeelandeza Helen Clark în 2007.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările