În lume

articolul anterior articolul urmator

Nou eşec al unei reuniuni la ONU a celor cinci mari puteri privind arsenalul chimic sirian

2
12 Sep 2013 08:28:22
Autor: Mediafax
Inspectorii ONU au făcut o anchetă în locurile în care s-ar fi produs atacul chimic FOTO Reuters
Inspectorii ONU au făcut o anchetă în locurile în care s-ar fi produs atacul chimic FOTO Reuters

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au discutat, fără să ajungă însă la un rezultat, miercuri după-amiaza, despre un proiect de rezoluţie care prevede destructurarea arsenalului chimic al Damascului, potrivit unor diplomaţi, relatează AFP.

Cei cinci ambasadori ai Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii, Chinei şi Rusiei au participat la o întâlnire de 45 de minute la ONU, la New York.

"Fiecare şi-a expus poziţia, dar nu au avut loc negocieri cu adevărat", a declarat un diplomat din cadrul Consiliului.

Ambasadorii au evocat "elemente susceptibile să facă parte dintr-o rezoluţie", a spus alt diplomat, fără să ofere detalii.

"Ne aşteptăm la o reuniune mai hotărâtă mâine (joi), la Geneva, între cei doi şefi ai diplomaţiilor" americană John Kerry şi rusă Serghei Lavrov, a comentat un al treilea diplomat.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului au început marţi să examineze un proiect francez de rezoluţie care prevede această destructurare, dar şi o ameninţare cu acţiuni militare în cazul unui reviriment din partea regimului sirian. Însă o reuniune a Consiliului prevăzută marţi după-amiaza a fost anulată în ultimul moment, la cererea Moscovei, ostilă acestui text.

Franţa a anunţat că este pregătită să modifice în anumite limite proiectul său de rezoluţie, dar intenţionează, la fel ca Statele Unite, să menţină opţiunea militară pe masă, ca mijloc de presiune asupra regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Potrivit unor diplomaţi de la ONU, Moscova este ostilă oricărei menţionări a forţei. Rezoluţia Franţei este formulată în baza "chapter 7" din Carta ONU, care autorizează folosirea forţei, ca ultim recurs, pentru a constrânge o ţară să îşi respecte obilgaţiile.

La iniţiativa Rusiei, Damascul a anunţat că vrea să îşi plaseze arsenalul sub supervizare internaţională, aderând la Convenţia din 1993 care interzice acest tip de armament. Rusia a transmis Statelor Unite un plan privind controlarea armelor chimice, iar acest dosar va fi discutat joi la Geneva de către şefii diplomaţiilor celor două ţări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Ion Turcu
12.09.2013, 08:37:18

In 45 de minute nici nu se putea ajunge la ceva. Este necesara o conferinta cu decizii care sa-i scoata pe toti din incurcatura politic-diplomatica in care au intrat. Solutia ruseasca pare singura rezolutiva. Armele in cauza sunt de altfel interzise. In conditii de conflict permanentizat statul sirian nu mai poate garanta securitatea depoyitelor sale de arme.

Cristian Liviu
12.09.2013, 09:48:24

Au venit ca sa aiba de unde pleca . e un joc de 70 ani dea soarecele si pisica acest consiliu de securitate . nu a putut lua nici o decizie niciodata ,rusia a bolcat mereu orice initiativa buna sau prosta .

Modifică Setările