În lume

articolul anterior articolul urmator

Noua dezordine mondială: câteva precizări

13
2 Mar 2015 20:28:03
Alexandru Cristian
Arkasia- New World Disorder- un altfel de Yin-Yang
Arkasia- New World Disorder- un altfel de Yin-Yang

În sfârşit a venit şi clipa aceea. Mă relaxez în faţa computerului şi încep să citesc noutăţile. Când... stupoare. Observ numai ştiri îngrijorătoare, văd numai conflicte, ură. Toţi comentatori prezintă o nou dezordine mondială

În sfârşit a venit şi clipa aceea. Mă relaxez în faţa computerului şi încep să citesc noutăţile. Când... stupoare. Observ numai ştiri îngrijorătoare, văd numai conflicte, ură. Toţi comentatorii prezintă o nouă dezordine mondială. Închid computerul şi mă duc să mă plimb. Trece un timp şi mă reîntorc la actualitate, deja totul pare haos. Filosoful Felix Guattari spunea că vom trăi într-un haosmos. Îmi permit să-l contrazic . Nu! nu este dezordine mondială. Este o  reaşezare a lumii. 

Câteva argumente:

1.      Războaie au existat  de când omul a devenit stăpânitor pe acest pământ- un exemplu clasic  Războiale Mondiale şi Conflictele din Războiul Rece

2.      Ură şi violenţă, istoria este plină de astfel de exemple-  Inchiziţia, Cruciadele

3.      Nenorociri dezastre, au fost şi vor mai fi.- de la Pompei până la Fukushima

4.      Competiţie acerbă între oameni- istoria este un loc pentru afirmare şi competiţie

5.      Necredinţă- au fost oameni necredincioşi în toate perioadele istorice

6.      Conflicte geopolitice, invazii teritoriale- istoria musteşte de nedreptăţi teritoriale- avem exemple recente din teribilul secol XX aşa cum l-a numit Hannah Arendt.

 Mă liniştesc...  cu această explicaţie sumară cred cu sinceritate că nu există dezordine, ci doar o reaşezare a lumii. O transformare, brutală şi nedreaptă,  dar istoria cu păcatele ei ne-a învăţat că omul îi uită învăţămintele şi se reîntoarce de fiecare dată unde nu mai trebuia să fie.

De săptămâna viitoare începem seminar-blogul sau blogul-seminar, Ghid de călătorie geopolitică- haideţi să analizăm împreună în 20 de părţi situaţia actuală a lumii.

Dragii mei cititori, ce spuneţi dezordine sau reaşezare a lumii? Orice comentariu este binevenit. Vreau să iniţiem un concept nou de blog- seminar blog. Eu scriu câteva idei, concepte, teorii sau pur şi simplu gânduri.  Le vom comenta  împreună. Şi încă ceva  foarte important, aştept critici cât mai multe.


Cele bune,
Alexandru 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

barbu brailoiu
3.03.2015, 09:07:08

interesant! vă voi urmări... şi critica, acolo unde va fi cazul...

+1 (1 vot)
George Dumitrescu
3.03.2015, 10:30:38

Interesant comentariu. O dezbatere in forum este si ea utila, doar asa ne mai luminam si noi si poate reușim sa ne găsim locul pe eșicherul zonal , european si doar atât ca suntem prea mici. Dirijați-ne spre acest forum cat mai curând!

+1 (1 vot)
Mi-HAI DEGEABA
3.03.2015, 15:31:21

Cînd Reaşezare E nici Dezordine, n-are cum să nu fie ! Că una e şi alta nu e, că una sau alta, că şi una şi alta, bine ar fi de precizat Ce este „ordinea”, „dezordinea” şi „reaşezarea”, plecînd de la „BAZĂ” ! Cum „ele” , chestiile astea, înainte Lumea fiind mai „mică” ( ca acces şi cunoaştere) erau luate doar pe fragmente, bucăţele, colţuri de lume, şi cum azi lumea dînd năvală cică să le analizeze pe toate alandala la un LOC, teribil devenit peste noapte, mai COMUN decît comunismul cel (ne)cunoscut şi luminos, iese ceea ce nu reiese, mult Fum şi multă vorbăraie. Nu pare ciudat să vrem să aranjam în acelaşi timp şi camera de zi, şi dormitorul, şi bucătăria, şi dormitorul şi debaraua şi balconul şi curtea şi atelierul şi frigiderul şi maşina de spălat privind televizorul ascultînd şi ........şi ......şi ....... Dar şi mai bine ar fi DE CE şi cum, se încearcă a ni se aşeza-inocula în minte anumite idei nu doar ca acestea, căci tocmai aici stă şi schepsisul Dezordinii şi amalgamurilor astfel dorite. Şi încă un detaliu important desigur în harababura asta fenomenală VITEZA şi VIRTUALUL ! Căci de-aici cre apar mai ales azi atît de uşor şi iluziile pe care trebuie să le băgăm „facil” în minte căci ne sînt servite gratuit mură-n gură ! Asta zic eu, Reaşezare, Dezordine, Ordine, Firesc sau Manipulare, complicate sînt toate nuanţele care fac ca lucrurile să par ceea ce nu sînt, DECI : cale bătută în dez-batere, sănătate şi mult noroc într-un dialog cît mai civilizat şi la obiect ! Să vă ţină, nu doar, balamalele „laptop”-ului ! Ce bine ar fi înainte de-a ieşi în Lume, să ne ocupăm de Ograda noastră, asta de-aici, autohtonă, neaoşă, în groaznică Dezordine interioară, pe care o cunoaştem ceva mai bine, şi pe care ar trebui să o reşezăm pentru a o O-Rîndui pentru a putea vorbi şi a vedea măcar ceva mai clar pentru a putea să ne înţelege cît de cît în loc de a vorbi aproximativ despre lucruri pe care le cunoaştem abia, Ce ziceţi ?

-1 (1 vot)
Alexandru Cristian
3.03.2015, 22:57:23

Forumul de discutii nu va fi o platforma propriu zisa...voi scrie gandurile mele iar comentariilor vor fi ca o lectie de seminar... ptr. Mihai...ai scris ceva pertinent si just....vreau sa initiez o discutie privind ROMANIA SI ELITELE un pic mai incolo...nu stiu exact cand...in functie de timp si inspiratie... Merci de atentie, Alexandru

Alexandru Cristian
3.03.2015, 22:57:58

ERATA: COMENTARIILE

Vezi toate comentariile (13)