„Există o ameninţare la adresa vieţii, o ameninţare pentru bunuri şi situaţii de urgenţă privind securitatea civilă”, a declarat liderul neozeelandez de centru-stânga. „Dacă nu reacţionăm la schimbările climatice, vom continua să avem aceste urgenţe pe coastele ţării noastre”, a adăugat Ardern.
Parlamentarii neozeelandezi au adoptat declaraţia de urgenţă, în mare măsură simbolică, cu 76 de voturi pentru şi 43 împotrivă.
Parlamentul britanic a devenit, la 1 mai 2019, primul din lume care a declarat stare de „urgenţă ecologică şi climatică”, urmat de cel al Irlandei.
Potrivit The Climate Mobilisation, un lobby american ce promovează aceste declaraţii, o duzină de legislative naţionale au făcut acelaşi lucru, precum şi 1.800 de comunităţi locale din întreaga lume.
Noua Zeelandă, situată în sud-vestul Oceanului Pacific, se numără printre ţările care s-au angajat să atingă obiectivul neutralităţii carbonului pentru gazele cu efect de seră până în 2050. Ţara, care are mai puţin de cinci milioane de locuitori, s-a angajat să producă energie 100% regenerabilă până la orizontul lui 2035, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Este o initiativa foarte buna, luata Noua Zeelanda - una din tarile bine dezvoltate ale lumii. Acum sa vedem si ce zic cei 100 milioane de locuitori din India care sunt la limita subzistentei (numar declarat de guvern, poate sunt mult mai multi) si care taie padurile ca sa faca focul sa-si incalzeasca hrana. Si alte exemple.
@CMV Pai si ce va asteptati sa zica indienii cu pricina !? Sa se sacrifice pentru neo-zeelandezi ? Ma tem ca lucrurile sunt mult mai complicate
Comentariu considerat abuziv.
Tu-l mananci zilnic... cred ca vrei sa slabesti sau sa-ti reduci amprenta de carbon...
Comentariu considerat abuziv.