În lume

articolul anterior articolul urmator

Noua Zeelandă va interzice pe viaţă achiziţia de ţigări pentru următoarele generaţii. Guvernul vrea să elimine fumatul până în 2025

7
9 Dec 2021 08:29:34
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Noua Zeelandă va interzice vânzarea de ţigări pentru generaţiile viitoare, în contextul în care ţara îşi propune să elimine fumatul până în 2025, a anunţat joi guvernul, conform dpa. Este una dintre cele mai dure abordări din lume pentru reducerea deceselor cauzate de fumat. Noua lege urmează să treacă prin procesul legislativ.

Persoanele cu vârsta de până la 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal, a anunţat ministrul asociat al sănătăţii, Ayesha Verrall.
 
„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noile generaţii de tineri", a declarat ea.
 
Oamenii vor putea cumpăra doar produse din tutun cu un nivel foarte scăzut de nicotină şi mai puţine magazine vor putea vinde produse din tutun. Vor fi adoptate, de asemenea, măsuri practice de sprijin pentru fumători, a mai precizat Verrall. 
 
„Împiedicarea oamenilor să înceapă să fumeze şi sprijinirea celor care fumează pentru a se lăsa înseamnă că acoperim ambele capete ale spectrului", a spus ministrul.
 
Potrivit noii propuneri de lege, vânzarea de ţigări către persoanele cu vârsta de până la 14 ani va deveni ilegală, iar interdicţia va rămâne în vigoare pentru tot restul vieţii persoanei respective. Aceasta înseamnă că în 2073, unei persoane în vârstă de 60 de ani i se va interzice să cumpere ţigări, în timp ce unei persoane în vârstă de 61 de ani i se va permite să facă acest lucru, explică The Tribune.
 
Autorităţile sanitare din ţară spun că patru din cinci neozeelandezi care fumează încep să fumeze până la vârsta de 18 ani şi 96% până la vârsta de 25 de ani. Împiedicând o generaţie să se apuce de fumat, acestea speră să evite aproximativ 5.000 de decese care pot fi prevenite în fiecare an.
 
Noua Zeelandă este deja una dintre cele 17 ţări în care ambalajul simplu al ţigărilor este obligatoriu. De asemenea, ea interzice vânzarea către persoanele sub 18 ani, dar spune că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a-şi atinge obiectivul de a reduce rata naţională a fumatului la adulţi la mai puţin de 5% până în 2025.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Highlander
9.12.2021, 09:32:24

Uruguay si Canada au legalizat consumul de marijuana,Noua Zeelanda vrea sa interzica fumatul...

-15 (19 voturi)
mihai tanase
9.12.2021, 10:32:50

"Persoanele cu vârsta DE PÂNĂ LA 14 ani la data intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal, a anunţat ministrul asociat al sănătăţii, Ayesha Verrall." DE PÂNĂ LA nu exista în limba româna.

Conductoru'
9.12.2021, 11:07:53

Bucuria contrabandistilor! sa vezi ce afaceri cu tigari la negru vor inflori in Noua Zeelanda!, au mai incercat unii sa interzica alcoolul si stim ce s-a intamplat!, vai nu se invata nimic din trecut.

+1 (3 voturi)
dumitru bogdan
9.12.2021, 11:13:02

Libertate totala la alegerea sexului, dar nu ai voie sa fumezi. Exista o tendință din ce in ce mai accentuata să îți controleze viața în cele mai mici detalii. Tot ce a fost până acum este neadecvat, trebuie înlocuit. Crăciun, mâncare, energie.

-15 (19 voturi)
IC XC
9.12.2021, 12:03:40

Nu are nimic de-a face cu „sănătatea”. Tiranii vor deveni tirani. Ce urmeaza? Alcool? Carne? Zahăr? Ce definește exact limitele libertății individuale și acceptarea controlului „libertății” menționate de către autoritate? Scopul vieții este de a trăi o viață liberă. Bucurați-vă de viața voastră, respectați-vă și iubiți-vă unii pe alții. Trăim doar o dată , așa că vă rugăm lăsați-ne pe noi și pe copiii noștri să ne bucurăm de viața noastră înainte de a fi prea târziu. Bine ați venit pe piața neagră... nu fumez, dar mi se pare ridicol. Nu există nici o modalitate prin care acești pasionați de control ei insuși neducați, sa poată controla asta piața neagră. Copiii mai mari vor cumpăra țigări vânzându-le copiilor mai mici, câștigând câțiva dolari. Se stie ce se întâmplă când faci un fruct interzis – devine cu atât mai atractiv. Iar oamenii, inclusiv tinerii, vor găsi o cale sa aibe țigări. Educația este singura cale de urmat, nu dictatura. Apoi alcoolul, apoi mașina dumneavoastră neelectrică, apoi înlocuirea obligatorie a boilerului dumneavoastră pe gaz, apoi casa dumneavoastră, deoarece nu vă permiteți să plătiți pentru înlocuire. Cu cât pierzi mai multe libertăți, cu atât este mai dificil să oprești următorul dictat. Începe întotdeauna cu ceva care sună bine, dar apoi brusc te afectează, dar este prea târziu.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările