Noul coronavirus transformă închisorile din America Latină în butoaie cu pulbere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deţinuţi la o închisoare din Sao Paulo, Brazilia FOTO EPA-EFE
Deţinuţi la o închisoare din Sao Paulo, Brazilia FOTO EPA-EFE

Situaţia deja explozivă din închisorile dure şi supraaglomerate din America Latină a devenit de necontrolat odată cu apariţia noului coronavirus, provocând evadări în masă, revolte soldate cu peste 80 de morţi şi determinând unele guverne să elibereze deţinuţi, relatează AFP.

Incidentul cel mai grav a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute într-o închisoare din vestul Venezuelei, unde limitarea dreptului la vizită a dus la o revoltă soldată cu 47 de morţi şi 75 de răniţi.

În numeroase centre penitenciare din regiune, deţinuţii fac rost în general de mâncare şi de medicamente datorită vizitelor primite din partea rudelor. Prin urmare, suspendarea acestor întâlniri este sinonimă cu foamea.

Prima alertă a fot dată la mijlocul lui martie în Brazilia. Drept răspuns la decizia autorităţilor de a limita dreptul la ieşire temporară, cu scopul de a împiedica intrarea noului coronavirus în închisori, aproape 1.400 de deţinuţi au evadat în statul Sao Paulo. Doar circa 600 dintre ei au fost prinşi şi readuşi după gratii.

Începând de atunci, revolte au avut loc în fiecare săptămână, în Columbia, în Argentina, în Peru sau în Mexic, în timp ce cazurile de puşcăriaşi sau gardieni contaminaţi se înmulţesc de la o zi la alta.

Situaţia a ajuns atât de gravă, încât Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet şi-a anunţat marţi „preocuparea profundă” în legătură cu condiţiile de detenţie din America Latină şi „propagarea rapidă a covid-19”.

„Închisorile din regiune sunt un factor de risc foarte important şi foarte serios” în contextul coronavirusului, subliniază Gustavo Fondevila, profesor la Centrul de Cercetare şi Studii Economice (CIDE) din Mexic.

La sfârşitul lui martie, după o revoltă la Bogota soldată cu 23 de morţi şi 91 de răniţi, Columbia a adoptat măsuri de urgenţă pentru a face faţă suprapopulării în închisori în perioada epidemiei.

„Ca animalele”

La 120 de kilometri distanţă, în centrul penitenciar Villavicencio, situaţia „este groaznică”, mărturiseşte pentru AFP Angelica, o şomeră în vârstă de 23 de ani al cărei frate este închis în acest stabiliment. Această închisoare a confirmat 306 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care patru fatale. Aproximativ 1.700 de deţinut sunt plasaţi în izolare, potrivit administraţiei.

Acolo bolnavii nu primesc îngrijiri. Sunt închişi în celule pentru a sta izolaţi de ceilaţi. La rândul lor, deţinuţii consideraţi sănătoşi dorm înghesuiţi pe culoare. „Sunt trataţi ca animalele”, spune Angelica.

Supraaglomerarea din închisori este o problemă pentru întreaga regiune, cu un nivel de ocupare de la 110% în Chile şi în Uruguay la 350% în America Centrală.

La Lima, capitala Peru, anunţul cu privire la moartea a doi deţinuţi din cauza coronavirusului a dus la o revoltă la închisoarea Castro Castro, care găzduieşte 5.500 de deţinuţi la o capacitate de 1.140. Bilanţul: 9 morţi şi 67 de răniţi.

În faţa acestei situaţii explozive, la care se mai adaugă întreruperile de curent electric, întreruperile de apă sau igiena precară, mai multe ţări din regiune au recurs la eliberări vederea reducerii presiunii.

Bogota a eliberat 4.000 de deţinuţi care şi-au ispăşit 40% din pedeapsă, au peste 60 de ani, suferă de „boli grave” sau au handicap.

Mexicul a aprobat o lege de amnistie pentru deţinuţii aflaţi la prima condamnare şi care nu au făcut uz de arme de foc.

Aproximativ 30.000 din cei peste 700.000 de deţinuţi din Brazilia, potrivit cifrelor oficiale, au părăsit închisorile pentru a-şi ispăşi pedeapsele la domiciliu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite